Gineliler Mali'deki askerlerinin geri çekilmesini tartışıyor

Gineliler Mali'deki askerlerinin geri çekilmesini tartışıyor
Mali'de BM İstikrar Misyonu'na düzenlenen saldırılardan sonra Gine halkı, misyonda görev yapan 11 bin askerden 152 Ginelinin geri çekilmesini istiyor- Siyasi aktörler ve sivil toplum kuruluşları ise bu girişimi "sorumsuzluk" olarak değerlendiriyor

KONAKRI (AA) - Mali'de geçen hafta BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) kampına düzenlenen saldırıda 7 Gineli mavi bereli askerin öldürülmesi Gine'de de tartışmaları beraberinde getirdi. Halk, misyonda görevli askerlerinin geri çekilmesini isterken, siyasi aktörler bunu "sorumsuzluk" olarak değerlendirdi.

Mali'de son olarak 12 Şubat'ta düzenlenen ve Mağrip El Kaidesi'nin (AQMI) üstlendiği saldırıdan sonra Gineliler, MINUSMA'daki askerlerinin geri çekilmesi konusunda ikiye ayrıldı. Halkın çoğunluğu, ülkedeki güvenliğin sağlanabilmesi ve sınırların korunabilmesi için askerlerin dönmesi gerektiğini düşünürken, siyasetçilerle sivil toplum kuruluşları böyle bir karar alındığı takdirde teröristlerin istediklerine ulaşmış olacağını savunuyor.

Hükümet henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmasa da muhalefetten Liberal Blok Partisi Başkanı Faya Millimono, Gine'nin komşu ülkelerdeki terör örgütlerine karşı mücadele vererek kendi topraklarının güvenliğini sağladığını söyledi.

Terör konusunda hiçbir ülkenin güvende olmadığını belirten Millimono, teröre karşı mücadelede tüm ülkelerin el ele vermesinin fayda sağlayacağını ifade ederek, Gine devletinin de yurt dışında görev yapan askerlerinin güvenliği için önlem almasının gerekliliğini vurguladı.

Sivil toplum kuruluşu İnsan Haklarının Afrika Buluşması Başkanı Mamady Kaba, Gineli askerlerin geri çekilmesinin gerekli olmadığını belirterek, "Saldırı düzenlenebileceğini bilerek savaşa girmeyi kabul ettik. Mali'yi kaderiyle baş başa bırakamayız ve oradan çekilirsek teröristlerin istediği gibi davranmış oluruz. Mali'de kalarak, teröristlerin bir sonraki hedefine karşı koymuş oluruz. Bu hedeflerden biri belki de Gine" diye konuştu.

Mamadu adlı bir memur ise teröristlerin birkaç hafta önce komşu ülke Burkina Faso'ya saldırdığını hatırlatarak ulusal güvenliğin tehdit altında olduğuna ve önlem alınması gerektiğine işaret etti.

Konakri Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi bölümü öğrencisi Bubakar da istikrar misyonundaki 11 bin askerden sadece 152'sinin Gineli olduğunu belirterek askerlerin geri çekilmesinin MINUSMA'yı zayıflatmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Mali'de silahlı kişilerin 12 Şubat'ta, BM İstikrar Misyonunun (MINUSMA) Kidal'deki kampına düzenlediği saldırıda, 7 Gineli mavi bereli asker hayatını kaybetmişti. Saldırıyı Mağrip El Kaidesi (AQMI) üstlenmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.