Gizemli pnömoni virüsü alarmı

Gizemli pnömoni virüsü alarmı
Çin ve Hindistan'ı etkileyen gizemli pnömoni virüsünün Hollanda ve Danimarka'da tespit edilmesinin ardından konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çin ve Hindistan'ı etkileyen esrarengiz pnömoni virüsünün Hollanda ve Danimarka'da tespiti sağlanmasının hemen sonrasında konuyla ilgili araştırmalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ülkemiz için bir telaş ve kaos oluşturacak bir riskin şuan için bulunmadığını ifade etti.

Kısa zamanda Covid-19 salgını sebebiyle travma olduğunu belirten o bakımdan herkesin huzursuz olmasının şaşırtıcı olmadığını belirten Özlü, "Bildiğimiz kadarıyla bu olguların sonrasında yeni bir virüs ya da bir mikroorganizma netleşmiş değil. Bİr telaş veya kaos yaratacak bir risk şu an için görünmüyor. Gözlemlemek gerek, vakaların artışı dönemsel olarak çok beklenmedik bir durum değil" dedi.

Çocuklarda Daha Fazla Oluyor

Çin'den özellikle çocukların kapsamında daha fazla olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları çokluğunda bir fazlalık bildirilmeye başlandığını belirten Özlü, "Çin'den özellikle çocuk yaş grubunda daha fazla olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları sıklığında bir artış olmaya başlandı. Yani bu yükselişin Danimarka, Hollanda gibi Avrupa gibi yerlerde hatta Fransa'da da görüldüğüne dair veriler geliyor. Hindistan'da bu hususta tedbir içeren ülkeler kısmında yer alıyor. Yeni bir virüs mü var? Acaba yeni bir salgın mı başlıyor diye bir kaos meydana getirildi. Kısa zamanda böyle bir travma atlattık Kovid-19 salgını sebebiyle. O bakımdan herkesin telaş olması bence çok da şaşırtıcı değil. Yeterince bildiğimiz bu olguların ve sebeplerin hemen sonrasında yeni bir virüs ya da bir mikroorganizma belirlenmiş veya meydana çıkmış değil. Mevsimsel olarak bu vakitte zaten bu tür solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış beklediğimiz normal elim bir durum. Hastalıklardan da daha çok bu vakite kadar gördüğümüz virüsler ve bakteriler izole edilmiş. Daha çok fazla olan RSV dediğimiz Rinovirüs dediğimiz ya da Adenovirüs dediğimiz insanda hastalık yapan virüslerin sebep olduğu hatta mikroplazma dediğimiz bir bakterinin de burada rol aldığı yönünde veriler var. Bu sebeple bir kaos bir telaş yaratacak bir risk şu an için bulunmuyor. Gözlemlemek gerek vakaların artışı ne zaman olarak çok beklenmedik bir olay değil" diye konuştu.

aw092234-02.jpg

Tedbirli Olmak Şart Gibi Görünüyor

Türkiye'nin griple ilgili Sağlık Bakanlığının yayımladığı verileri takip ettiklerini ve bu yönde daha önceki senelerden farklı bir yoğunluk ya da sıkıntı pozisyonu olmadığını belirten Özlü, "Zaten kış mevsimi nedeniyle hepimizin tedbirli olması lazım. Bu mevsimde Kuzey Yarımküre ülkelerinde bu tür enfeksiyonlar olabilecek bir durum. Özellikle çocuklarda daha çok görülür zaten bildirilen verilerde o yönde. Zatürre ile seyrettiğine dair veriler var. Bu tür solunum yolu enfeksiyonları üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlıyor daha çok boğaz iltihabı üst solunum enfeksiyonu gibi ama zatürre de olunabilir. Özellikle kreşler, okullar çocuklar içerisinde yayılımı çok daha rahat ve kolay. Ülkemizde bu yönde şu vakitler bir veri yok. Türkiye'nin griple ilgili Sağlık Bakanlığının yayımladığı verileri sitede gözlemliyorum. Gördüğüm kısımla daha önceki senelerde farklı bir yoğunluk ya da sıkıntı gözlemlenmiyor. Türkiye'de de RSV, Rinovirüs Kovit dışı diğer Kronovirüsler mevsimsel olarak her sene görüldüğü gibi bu sene de görülüyor. Panik edecek bir şey yok ama tedbirli olmakta fayda var" dedi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.