Glikoz hilesiyle kolayca kilo verin

Glikoz hilesiyle kolayca kilo verin
 Muhabir
Kilo vermede yaygın görüş beslenmenize dikkat etmek ve egzersiz yapmaktır. Glikoz diyetinde ise aynı şeyleri yersiniz ama yine de bazı hileler sayesinde kilo verirsiniz. Glikoz hiseliyle kilo vermenin ipuçlarını açıklayacağız.

Glikoz hilesi aynı şeyleri yiyerek kilo vermeyi vaat ediyor. Sağlığınız için kan şekeri düzeylerinin ne kadar önemli olduğunu ve glikoz diyetinin kilo verme başarınızı nasıl etkileyebileceğini anlatacağız.

Glikoz hilesi nedir?

Glikoz hilesi biyokimyacı Jessie Inhauspé'nin çok satan kitabının adıdır. Fransız yazar, çalışmasında glikoz diyeti olarak adlandırılan diyetin tüm ayrıntılarını anlatıyor. Bu yöntemle daha iyi bir cilde, daha fazla enerjiye ve kilo kaybına nasıl katkıda bulunabileceğini açıklıyor. Inhauspé araştırmasında hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızın kan şekeri seviyelerinden etkilendiğini buldu. Bu bilgiyi kendi kan şekeri seviyesini bir glikoz ölçüm cihazıyla inceleyerek elde etti. Kan şekeri seviyeleri sürekli ölçtü. Bu onun, yiyeceklerin kan şekeri düzeylerini nasıl değiştirdiğini fark etmesini sağladı. Örneğin kan şekeri düzeyi ekmekle artarken, aynı durum ekmek ve tereyağıyla yendiğinde ortaya çıkmadı. Çeşitli araştırmalardan sonra, dengeli kan şekeri düzeylerinin anahtarının hangi gıdaların tüketildiği değil, gıdaların hangi sırayla tüketildiği olduğunu buldu.

Kan şekeri seviyesi ne kadar olmalıdır?

Normalde kendi kan şekeri düzeyiniz, özellikle şeker hastaları tarafından düzenli olarak izlenir. Tüm vücudumuz üzerinde büyük bir etkisi vardır. Muhtemelen siz de " yüksek şeker" denen durumu yaşamışsınızdır. Örneğin çikolata yedikten sonra enerjinizin arttığını hissedersiniz. İçerdiği glikoz nedeniyle kan şekeri hızla yükselir. Vücudumuz fazla miktardaki şekerle baş edebilmek için daha fazla insülin salgılar. Bu yükselişi kaçınılmaz olarak “şeker çöküşü” olarak adlandırılan bir düşüş takip eder. İnsülin kan şekerinin başlangıç ​​değerinin altına düşmesine neden olur (rebound etkisi). Kendimizi yorgun ve halsiz hissederiz ve hemen bir sonraki şekerli yiyeceğe geri dönme isteği duyarız. Meyve gibi yiyecekler de kan şekeri seviyenizi artırabilir. Bunun nedeni meyvenin içerdiği meyve şekeri olan fruktozdur. Küçük dozlarda fruktozun kan şekeri seviyeleri üzerinde minimum etkisi vardır. Oysa büyük miktarlarda meyve kan şekeri seviyelerinde hızlı bir artışa neden olabilir. Portakal, karpuz , kivi ve erik gibi meyveler orta düzeyde şeker içeriğine sahip meyvelerdir.

Kan şekeri kanda ne kadar şeker (glikoz) bulunduğunu gösterir. Glikoz vücuttaki hücreler için enerji kaynağı görevi görür. Metabolik hormon insülin, glikozun kandan emilmesinden ve kullanılmasından sorumludur. Diyabetli kişilerde insülin üretiminde bozukluk vardır. Bunun sonucunda glikoz enerji sağlayıcı rolünü yerine getiremez ve vücuttaki kan şekeri düzeyi yükselir. Bu nedenle şeker hastalarında kan şekeri düzeyi her zaman sağlıklı insanlara göre daha yüksektir.

Kan şekeri düzeyi genellikle aç karnına ölçülür. Bu, testten önce hiçbir şey yememeniz gerektiği anlamına gelir. Bunun için en uygun zaman sabah kalktıktan sonraki zamandır. Sağlıklı bir insanın kan şekeri düzeyi , desilitre başına 100 miligram glikozu geçmemelidir. Yemek yedikten sonra kan şekeri seviyeleri genellikle yükselir ve bu değer artık desilitre başına 140 miligram civarındadır . Diyabetli kişilerde yemekten önce kan şekeri düzeyleri dekilitre başına yaklaşık 126 miligram, yemekten sonra ise dekilitre başına 200 miligramın üzerine çıkar.

Glikoz hilesi nasıl çalışır?

Glikoz hilesi, kan şekeri artışlarını mümkün olduğu kadar düşük tutmak için tasarlanmış bir diyettir. Bunun nedeni çok fazla glikozun insülin salınımının artmasına neden olmasıdır. Bu da vücudun yağ yakmasını engeller. Ancak kan şekeri düzeyleri ve insülin düzeyleri stabil olduğunda daha kolay kilo verirsiniz.

Temel glikoz kuralları

Her ne kadar Inchauspeé'nin araştırmasının odak noktası her zaman kilo kaybı değil sağlık ve genel refah olsa da, birçok kişi onun ipuçları sayesinde başarılı bir şekilde kilo vermeyi başardı. Kitabında bahsettiği üç püf noktasını ve bunların kilo vermenize nasıl yardımcı olabileceğini açıklayacağız.

İpucu 1: Yiyecekleri doğru sırayla yiyin

Inhauspé'ye göre her öğünde önce lif (sebzeler), ardından proteinler, karbonhidratlar ve yağlar (et, tahıl ürünleri, süt ürünleri) ve son olarak da nişasta ve şeker tüketilmelidir. Bunun nedeni lifin vücudunuz tarafından çok daha yavaş sindirilmesidir. Şeker ise kan şekerinizin yükselmesine neden olur. Önce lif yerseniz, şekerin sindirimi otomatik olarak yavaşlar, böylece glikoz kan dolaşımına daha yavaş girer. Bu aynı zamanda şekerin karbonhidratlardan kan dolaşımına salınması için de geçerlidir. Lif, “şekerin yükselmesini” ve ardından gelen “şeker çöküşünü” ve dolayısıyla yeniden acıkmayı önler . Ayrıca öncelikle bol miktarda sebze yerseniz daha çabuk tokluk hissi oluşur. Sebzeyle dolu olan mide, karbonhidratları, proteinlerı ve yağları daha az tüketmenize neden olur. Bu da kilo kaybına katkıda bulunur.

Karbonhidrat tükettikten sonra kan şekeri seviyelerinin yükselmesini önleyen iyi lif kaynakları arasında fasulye, havuç, brokoli ve pancar yer alır. Yiyeceklerin doğru sırayla yenilmesi gerektiğini unutmayın. Yani tavuk, ekmek, brokoli ve elmadan oluşan bir yemek için önce brokoli, sonra tavuk, son olarak da ekmek ve elma yenmelidir. Glikoz hilesinin işe yaramasının tek yolu budur.

İpucu 2: Yemekten önce sirke

Ekşi gıdalar zayıflatır. Karbonhidrat açısından zengin bir yemekten önce sirke kan şekerindeki yükselişi en aza indirebilir. Bu, 2005 yılında İsveç'te yapılan bir araştırmayla kanıtlanmıştır. Ayrıca sirkenin daha uzun süre tokluk hissi sağladığı ve kandaki şeker ve insülindeki keskin artışı önlediği de bulunmuştur .

İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suda eritin ve yemekten yaklaşık 20 dakika önce için.

İpucu 3: Yemekten sonra hafif egzersiz

Son numara yemekten sonra egzersiz yapmaktır. Bu, yenen karbonhidratların bir kısmının hemen tekrar yakılabileceği anlamına gelir. İhtiyacımızdan daha fazla karbonhidrat tüketirsek, vücut bunun bir kısmını hücrelerde glikojen olarak depolar ve geri kalanını yağa dönüştürür ve kilo alırız. Inhauspé, yemekten sonra yaklaşık on dakika veya en az bir saat hareket etmenizi öneriyor. Yürüyüş bunun için özellikle uygundur .

Glikoz numarasıyla bir akşam yemeği

Inhauspé'ye göre glikoz hilesi ile bir akşam yemeğinin nasıl olabileceğine dair bir örnek göstereceğiz. Yemekte sıralamaya dikkat etmek son derece önemlidir.

Bir bardak suya 2 kaşık elma sirkesi

Taze fasulye

Tavuk

Kızarmış patates

Çilekli çikolatalı tatlı

10 dakikalık yürüyüş

Glikoz diyetinin dezavantajları nelerdir?

Glikoz diyetini günlük diyetinize entegre etmek beslenme açısından sorunlu olmasa da, birçok kişi her zaman bu sıralamaya sadık kalmayı ve yiyecekleri bir arada yerine ayrı ayrı yemeyi gerçekleştiremiyor. Evde bir akşam yemeğinde veya dışarda bir yemeğin bileşenlerini tek tek almak her zaman mümkün olmuyor. Bu diyetin püf noktalarını takip etmek de her zaman kolay değildir. Yanımızda sürekli sirke olmayabiliyor ya da her yemekten sonra bir tur egzersiz yapma imkanına sahip olamayabiliriz. Glikoz diyeti doğru uygulandığında sağlık açısından herhangi bir dezavantaja sahip olmadığından denemenizde bir sakınca olmayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.