Göçerlerin zorlu yayla yolculuğu başladı

Göçerlerin zorlu yayla yolculuğu başladı
Şanlıurfa'da hava sıcaklıklarının artmasıyla göçerler, hayvanlarını Karacadağ bölgesindeki yaylalara götürüyor

ŞANLIURFA (AA) - Hayvanları için mevsim şartlarına göre sürekli yer değiştirmek durumunda kalan Şanlıurfa'daki göçerler, hava sıcaklıklarının artmasıyla yaylalara doğru yolculuğa başladı.
Kış aylarında daha ılık olan Şanlıurfa'daki ovalarda yaşayan göçerler, havaların ısınmasıyla sezonu hayvanları için daha serin olan Karacadağ bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde kiraladıkları yaylalarda geçirmeyi tercih ediyor.
Hayatlarını kıl çadırlarda sürdüren göçerler, ilk olarak gittikleri Karacadağ bölgesindeki yüksek kesimlerde bir süre konakladıktan sonra yaz aylarını genellikle Elazığ, Bingöl ve Erzurum yaylarında geçiriyor.
Bu yıl bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle birçok besici, Doğu Anadolu Bölgesi'ne gidememe kaygısı taşıyor.
Göçerlerden Abdülkadir Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasının hayvanları olumsuz etkilediğini, bu nedenle yaylalara göçmek durumunda kaldıklarını belirtti.
Bu yıl terör olayları nedeniyle yazı Karacadağ'da geçirmeyi düşündükleri anlatan Ağan, "İşimiz çok zor. Tüm sıkıntılara rağmen işimizi yapmaya çalışıyoruz. Kışları daha ılık olduğundan ovaya geliyoruz, yazın ise daha serin olduğu için Bingöl'e, Elazığ'a gidiyoruz çünkü hayvanlar hava şartlarından çok etkileniyor ancak bu yıl çatışmalar nedeniyle doğuya gidemeyeceğiz. Umarım Karacadağ'daki meralar hayvanlarımıza yeter." dedi.
İbrahim Halil Sümbül de göçer olarak pek çok sıkıntıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade ederek "Gittiğimiz her yerde mera parası ödemek zorundayız. Bunun yanı sıra bir de hayvanlara yem aldığımız zaman pek para kazanamıyoruz. Eğer yazın Bingöl'e gidemezsek ya yem veririz ya da hayvanları satarız, başka çaremiz yok." diye konuştu.


Göçerlerin zorlu yayla yolculuğu başladı

Göçerlerin zorlu yayla yolculuğu başladı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.