Göklerdeki Kadın: Kamile Yasdıman

Göklerdeki Kadın: Kamile Yasdıman
10 Yıldır Planör Uçuş Öğretmeni olarak görev yapan KTO Karatay Üniversitesi Planör Uçuş Öğretmeni Kamile Yasdıman, aktif olarak görev yapan tek kadın planör uçuş öğretmeni olma rolünü üstleniyor.

10 Yıldır Planör Uçuş Öğretmeni olarak görev yapan KTO Karatay Üniversitesi Planör Uçuş Öğretmeni Kamile Yasdıman, aktif olarak görev yapan tek kadın planör uçuş öğretmeni olma rolünü üstleniyor.

Aktif olarak görev yapan tek kadın planör uçuş öğretmeni Kamile Yasdıman, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi pilotaj bölümünde planör uçuş öğretmeni olarak görevine devam ediyor. Doktora öğrenimini de bitiren Yasdımdan, doktor unvanını da alarak yine Türkiye’de örneği olmayan bir başarıya imza attı. Akademik kariyerinin başlangıç hikâyesini anlatan Yasdıman, “Coğrafya mezunu olmasına rağmen havacılıkla tanıştım. İlk uçuş, deneyim ve ayağınızı yerden kesme hikâyesinde, ben buraya aitim dediğim bir nokta oldu uçuştayken. Türk Hava Kurumu’nun Planör Uçuş Eğitim Okulu’nda eğitime başladım. Uzun ve yorucu 3 yılın ardından, lisanstan sonra öğretmenlik kariyerime devam ettim. Bu arada ise akademik kariyerimi hiç bırakmadım. Yüksek lisansımın ardından İstanbul Üniversitesi’nde doktorama başladım. Aktif uçuşların olduğu bir dönemde derslere katılmak ve şehir değiştirmek çok zordu. Eşim bu konuda çok destekçimdi. 9 yıl Türk Hava Kurumu’nda hizmet verdikten sonra KTO Karatay Üniversitesi’nde hizmet veriyorum. Burada pilotaj öğrencilerimiz var. Türkiye’de ilk, dünyada üçüncü üniversiteyiz bu anlamda. Planör eğitimi ile pilotaj hayatına başlayan üniversite olarak geçiyoruz. Türkiye’de hiç kadın pilot yoktu. 10 yıldır alanında tek görev yapan planör kadın uçuş eğitmeniyim” diye konuştu.

1.jpg

KADINLAR HER ŞEYİ BAŞARABİLİR

Planör uçuş eğitmenliğinin zorluklarından bahseden Yasdıman, “Motorlu uçaklarda belirli saatlerde vardır. Özellikle sabah saatlerinde gelir uçuşunu yapar gidersin. Bizde ise planör uçuşuna katılan öğretmenler ve öğrenciler sabahtan akşama kadar havayı beklemek zorunda. Aslında termal aktivite dediğimiz ısınan havanın yükselmesini bekliyoruz. Bizim için günün genellikle öğleden sonraki saatleri elverişli oldu için sabah geldiğimizde brifingler ve uçuş planımız başlıyor, meteorolojiyi değerlendiriyoruz, öğrencilerimizin yer dersi eğitimleri oluyor ve uçuşa öğlen başladığımızda akşama kadar geçen süreyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu da totalde 12-13 saatlik mesai anlamına geliyor. Bunun için çelik gibi sinirlere sahip olmak gerekiyor. Zor değil, kadın elini attığı her yer güzelleşiyor. Kadınlar her şeyi başarabilir ” şeklinde konuştu.

2.jpg

NEDEN BAŞKA KADINLAR TERCİH ETMİYOR

Meslekte tek kadın olmanın gurur verici olduğunu kaydeden Yasdıman, “Planör uçuş eğitmenliğinde aktif olarak hizmet veren tek kadın olmak çok gurur verici bir şey. Ancak bir taraftan da neden başka kadınlar tercih etmiyor? diye üzülüyorum. Bunun iki sebebi var. Birincisi, planör uçuşları ülkemizde yaygın değil. Hava yoluna geçip uçuş okullarında öğretmenlik yapan kadınlar var. Ancak ülkemizde şuan Eskişehir Türk Hava Kurumu ve Karatay olmak üzere sadece 2 tane Planör Uçuş Okulu var. Sayımız artmadığı için kadınların da sisteme yapma olasılığı az oluyor. İkincisi ise kadınlar psikolojik olarak bu işi yapabilir miyim? çekincesi oluyor. Saha alanının vermiş olduğu çalışma şartları kadınları biraz geri çekiyor” ifadelerini kullandı.

KADINLARIN EL ATMADIĞI BİR MESLEK DALI YOK

Havacılık sektörünün genişlediğini belirten Yasdıman, “Artık ulaşım dediğimiz zaman havacılık önemli bir yer kapsıyor. Pilotaj eğitiminin ise tüm dünya geçerli olan ilk adımı planör eğitiminden geçiyor. Planör ile başlayanlar çok daha başarılı oluyor. Hava aracıyla bütünleşerek havayı değerlendirerek uçmak daha sonra geçilecek eğitimlerde ya da hava araçlarına çok şey katıyor. O yüzden mesleğe başlamak isteyen kadınların bir an önce başlasınlar derim. Kadınların el atmadığı bir meslek dalı yok. El attığı zamanda erkeklerden daha iyi yaptığını da görebiliyoruz” dedi.

3.jpg

BAŞARILI KADIN UÇUŞ ÖĞRETMENLERİ YETİŞTİRMEK İSTİYORUM

İlk önce kendi hocamı geçeceğim ve beni geçecek bir aday yetiştireceğim diye ünlü Japon atasözü vardır. Gerçekten de öyle. Türk Hava Kurumu’nda yetiştiğimiz için kadınlar arasında Sabiha Gökçen’nden gelen bir silsile var. Sabiha Gökçen dediğimiz zaman 10 bin saati aşkın uçuş saati ve muharebelerde görevleri var. Bu bizim için bir idol kaynağı. Benim hedefim sektörde başarılı olmak. Alttan gelecek kadınlara öncü olarak mikro ölçekte idol olmak istiyorum. İkinci hedefim ise başarılı olduğum noktadan sonra kendim gibi başarılı kadın uçuş öğretmenleri yetiştirerek sektöre besleme kaynağı yapmak istiyorum. Diğer bir hedefim ise üniversite kadrosunda devam ettikten sonra yer dersleri ile öğrencilerimize ilham kaynağı olmak” diyerek sözlerine son verdi. (Yiğit Berkay Çopur)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.