GRAFİKLİ -Boko Haram ile mücadele eden güçler

GRAFİKLİ -Boko Haram ile mücadele eden güçler
Çad Gölü ülkeleri, Boko Haram örgütüyle mücadelede bölgedeki ülkeler tarafından oluşturulan Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün yanı sıra uluslararası toplumun, bölgedeki yerel ve dini liderlerin desteğini alıyor- Asker sayısı 10 binden fazla olan çok ulus

TUNUS (AA) - MOHAMED ABDELLAOUI - Batı Afrika'daki eylemleriyle nefret uyandıran Boko Haram'la mücadelede bölge ülkeleri, oluşturdukları ortak çok uluslu mücadele gücünün yanı sıra uluslararası toplumun desteğini alıyor. Bölge ülkeleri, saldırılarını artıran ve küresel tehdit olma yolunda ilerleyen örgüte karşı yerel ve dini liderlerin gücünden de yararlanıyor.

Boko Haram ile mücadele kapsamında, geçen yıl Nijerya, Nijer, Kamerun, Çad ve Benin, Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü (FMM) oluştururken, uluslararası güçlerden bazıları örgütle doğrudan savaşıyor, bazıları ise lojistik destek sağlamakla yetiniyor.

Bunun yanı sıra örgütün saldırılarına hedef olan ülkelerdeki yerel ve dini liderler de mücadeleye önemli katkılarda bulunuyor.

- Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü

Geçen yıl oluşturulan ancak finansal, lojistik, siyasi ve teknik sorunlar yüzünden yıl başında göreve başlayan FMM, Nijerya, Nijer, Kamerun, Çad ve Benin'in, örgütün en etkili olduğu Kamerun'un ve Nijerya'nın kuzeyine konuşlandırdığı 10 binden fazla askerden oluşuyor.

Ana karargahı Çad'ın başkenti Encemine'de bulunan FMM askerleri, Nijerya, Nijer, Kamerun ve Çad'ın bağlı olduğu Çad Gölü bölgesinin güvenliğinden sorumlu.

Uzmanlar, FMM'de 3 bin 750 askerle görev yapan Nijerya'nın, 28 Mart'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminde iktidara gelen asker kökenli yeni Devlet Başkanı Muhammed Buhari sayesinde örgütle mücadele konusunda önemli rol oynayacağını düşünüyor.

Müdahale gücüne 3 bin askerle katkıda bulunan Çad, Afrika'nın en güçlü ve tecrübeli ordularından birine sahipken, örgüte karşı etkin mücadele veren ülkelerden Kamerun 2 bin 650 askerle güce katıldı.

Nijer'in bin asker konuşlandırdığı FMM'de 750 de Benin askeri mevcut

- Batılı güçler

Çad Gölü ülkelerini (Nijerya, Kamerun, Nijer ve Çad) hedef alan Boko Haram örgütüyle mücadeleye destek veren Batılı güçler arasında Fransa, ABD ve Almanya öne çıkıyor.

Fransa, Ağustos 2014'te oluşturduğu ve yaklaşık 3 bin 500 askerin görev yaptığı Barkhane operasyonuyla Sahel bölgesindeki Burkina Faso, Mali, Moritanya, Nijer ve Çad'da askeri operasyonlar düzenliyor.

Fransa, Barkhane operasyonu kapsamında Mali'deki Gao kentinde, Nijer'in başkenti Niamey ve Çad'ın başkenti Encemine'de olduğu gibi çeşitli bölgelerde karargah ve bu karargahlara bağlı geçici üsler bulundurarak bölgede etkinliğini korumayı amaçlıyor.

Fransa, Aralık 2013'te başlattığı Sangaris operasyonu ve 2 bine yakın askerle görev yaptığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde barışı sağlamaya çalışırken, sınır komşusu Kamerun ve Çad'dan gelebilecek Boko Haram tehlikesine karşı da ülkenin batısına asker yerleştirdi.

BM'nin Nisan 2014'te 10 binden fazla askerle Orta Afrika Cumhuriyeti'nde konuşlandırdığı BM İstikrar Misyonu (MINUSCA) da Boko Haram tehdidine karşı sınırlarda güvenliği sağlamaya çalışıyor.

ABD, Kamerun hükümetinin isteği üzerine, Ekim 2015'te Boko Haram'a karşı mücadelede teknik ve lojistik destek sağlamak amacıyla 300 asker gönderdi. ABD'li askerler, örgütün en aktif olduğu Nijerya'nın Borno eyaleti dahil sınırların gözetiminden sorumlu.

Almanya da mücadeleye destek veren ülkelerden birisi. Bu kapsamda Almanya, geçen yıl Kamerun’a özel donanımlı 120 araç gönderdi.

- Yerel ve dini liderlerin etkisi

Çoğunluğu gençlerden oluşan yerel liderlere bağlı güçler, halkı örgütün eylemlerinden korumak için çaba gösteriyor.

Kamerun'un kuzeyinde Dabanga bölgesinde aktif olan bir yerel güç, güvenlik güçlerine ulaştırdığı istihbaratla aralık ayında Boko Haram militanlarının etkisiz hale getirilmesini sağladı.

Mücadelede etkin rol oynayan dini liderler ise halkı, örgütün yaratmak istediği algıdan uzaklaştırmak için çabalıyor.

Örneğin Çad Başbakanı Kalzebeu Payimi Deubet, ocak ayında ülkedeki dini liderlerle buluşmasında, başta Boko Haram olmak üzere terör gruplarına karşı mücadeleye destek vermelerini istemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.