GRAFİKLİ - Esed'in ateşkes stratejisinde hedef İslam Ordusu

GRAFİKLİ - Esed'in ateşkes stratejisinde hedef İslam Ordusu
Rusya ve Esed rejimi, kısmi ve geçici ateşkes dönemini Şam için tehdit gördükleri İslam Ordusu'nu zayıflatmak için kullanıyor- BMGK'nın terör örgütü listesi dışında olan ve lideri 4 ay önce Rusya tarafından öldürülen İslam Ordusu, ateşkese resmen taraf ol

ANKARA (AA) - Rusya ve Beşşar Esed rejimi, kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını ihlal etmeye devam ediyor. Rejimin bu süreçteki öncelikli hedeflerinden biri, en güçlü muhalif gruplardan İslam Ordusu'nu (Ceyş'ül İslam) zayıflatmak.

Rejim güçleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlayan ateşkese rağmen, Rusya'nın hava desteğiyle Halep, Humus, Dera, Hama, Lazkiye ve Şam illerindeki muhalif bölgelere saldırmaya devam ediyor.

2254 nolu BMGK kararı, DAEŞ, Nusra Cephesi, Ceyşü'l-Muhacirin ve'l-Ensar, İzz Bin Abdüsselam ve Doğu Türkistan İslami Hareketi'ni ateşkesin dışında tutuyor. İslam Ordusu bu gruplardan biri olmamasına rağmen Rusya ve rejim, örgütü hedef alıyor. Rus yönetimi, silahlı muhalif grupların en büyükleri olan Ahraru'ş Şam ve İslam Ordusu'nu terör örgütü kabul ettiğini yinelemişti.

İslam Ordusu'nun etkin olduğu Şam'ın doğusundaki Guta ilçesine bağlı Merj beldesini iki gündür rejimin hedefinde. Çatışmalar sonucunda belde dün, rejimin eline geçti.

Şam'ın Cobar, Guta, Duma, Kalamun bölgelerinde etkin olan İslam Ordusu, 8-10 Aralık 2015'teki Riyad sürecine katılmış, Cenevre'de rejim ile müzakere edecek komisyonun içine temsil göndermişti. Siyasi çözüme katkıda bulunmasına rağmen rejimin vurmaya devam ettiği grup, aslında DAEŞ ile de etkin mücadele veriyor. Rusya da İslam Ordusu'nu "terörist" olarak niteliyor. İslam Ordusu'nun komutanı Zehran Alluş, 25 Aralık 2015'te Rus savaş uçaklarının saldırısında hayatını kaybetmişti.

-Rejime karşı etkili

İslam Ordusu, Ocak 2012’de Şam’ın Doğu Guta bölgesinde etkin hale gelen “Liva El İslam”ı kuran Zehran Alluş’un birlik çabaları neticesinde 2013 yılında Şam’da doğdu. Örgüt, 29 Eylül 2013'te Liva El İslam ve 49 küçük grubun birleşmesiyle ilan edildi.

Askeri açıdan Şam merkezindeki en büyük ve donanımlı grup olan İslam Ordusu, zırhlı birlik ve tanksavar donanımlarına da sahip.

İslam Ordusu'nun kontrol ettiği bölge oldukça geniş ve başkent Şam merkezine çok yakın. Ayrıca, grubun Guta'da bir harp okulu, İdlib'in kuzeyinde askeri ve eğitim kampı ve kontrolündeki bölgelerden birinde de silah fabrikası var.

- Ateşkese rağmen hedef oluyor

AA muhabirine konuşan İslam Ordusu Sözcüsü İslam Alluş, "Grubumuz neredeyse Suriye'nin her yerinde mevcut. 30 bin civarında savaşçımız var. En disiplinli grup biziz. Bu da bizi rejimin ve Rusya'nın hedefine koyuyor" dedi.

"DAEŞ bölgelerinde uyuyan hücrelerimiz var" diyen Alluş, ateşkesin ilanından sonra Rus savaş uçakları desteğiyle rejim güçlerinin Humus'un kuzeyine ilerlemesini engellemek için Hama'nın güneyindeki Hırbinefse köyünden geçen cephe hattında yoğun mücadele verdiklerini anlattı.

Alluş, "Biz insani nedenlerle ateşkese uyuyoruz. Ancak ülkede halkımızı öldüren ve yerinen eden milisler olduğu sürece ateşkes mümkün değil. Bu şartlarda ateşkes demek teslim olmak demektir" ifadelerini kullandı.

- DAEŞ'e karşı etkin mücadele veriyor

İslam Ordusu, 2015’in başından bu yana Şam merkezinde Duma, Doğu Guta ve Şam kırsalında Kalamun’da rejime ve DAEŞ’e karşı mücadele veriyor.

DAEŞ’e karşı Yermük ve Kadam’daki operasyonlarında Ahraru’ş Şam ile işbirliği yaptığı bilinen örgüt, geçen temmuzda 12 DAEŞ militanını “kısas” uyguladığını belirterek idam etmişti.

Şam’ın kuzeybatısındaki Dumayr’da DAEŞ ile mücadelesinde büyük kayıplar veren örgüt, son DAEŞ operasyonunu Zehran Alluş’un öldürülmesinin hemen ardından gerçekleştirdi.

Başkentin doğusu ve güneybatısı muhaliflerin kontrolündeyken, güneyindeki Haceru'l Esved bölgesinde ise halen DAEŞ etkili. Şam'ın kuzeyindeki dağlık bölgede yer alan Kalamun, terör örgütünün başkentte ele geçirmeye öncelik verdiği yerlerden.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.