GRAFİKLİ - FETÖ/PDY davaları (2)

GRAFİKLİ - FETÖ/PDY davaları (2)
FETÖ/PDY kapsamında yürütülen soruşturmalar sonucunda Ankara ve İstanbul dışında 13 ilde daha açılmış davalar bulunuyor- Gülen, Adana'da yargılandığı davada "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

ANKARA (AA) - BARIŞ KILIÇ - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında yürütülen soruşturmalar sonucunda Ankara ve İstanbul'un dışında 13 ilde daha açılmış davalar bulunuyor.

Emniyetteki bazı birimlerde görev yapan FETÖ/PDY üyelerinin, sahte belgeler ve usulüne aykırı işlemlerle politikacılar, gazeteciler, iş adamları ve sanatçıların arasında bulunduğu çok sayıda kişiyi sahte kimlik bilgileriyle dinlediği iddiaları üzerine birçok kentte "usulsüz dinleme" konusundaki operasyonların ardından gözaltına alınan sanıklar hakkında davalar açıldı.

İzmir'de 2009-2013 yıllarında gerçeğe aykırı belgelerle, başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararlarıyla çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, rektörler, akademisyenler, emniyet mensupları ve gazetecilerin de arasında bulunduğu kişilerin dinlendiği iddiası üzerine 32 şüpheli hakkında İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, eski İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın'ın da arasında bulunduğu tutuksuz sanıklar hakkında 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

İzmir'de aynı şekilde 92 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla Emniyet Müdürü Memduh Tosun, eski İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın, eski Batman Emniyet Müdürü Okan'ın da arasında yer aldığı 26 kişiye dava açıldı.

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak", "suç örgütü faaliyetleri kapsamında kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği", "iftira", "suç uydurmak", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlarını işledikleri gerekçesiyle İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuksuz yargılanan sanıkların 961 yıla kadar hapsi isteniyor.

- Antalya ve Kırıkkale'deki davalar

AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, eski CHP Milletvekili Yıldıray Sapan, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, MHP İl Başkanı Ali Adnan Kaya ve emniyet müdür yardımcılarının da aralarında bulunduğu birçok kişinin 2009-2013 yıllarında usulsüz dinlenmesinin ortaya çıkması üzerine 12 şüpheli hakkında "örgüt kurmak ve yönetmek", "evrakta sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "aleni olmayan konuşmaları dinlemek ve kaydetmek" suçlamalarıyla dava açıldı. Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde biri tutuklu 12 sanığın yargılanması sürüyor.

Kırıkkale'de Yahşihan Belediye Başkanı Ahmet Sungur, MHP Kırıkkale Milletvekili adayı ve eski İl Başkanı Seyit Ahmet Göçer ile bazı emniyet personelini usulsüz dinledikleri iddiasıyla, "haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlamalarıyla biri meslekten ihraç edilen 7 emniyet mensubu hakkında dava açıldı. Yargılama sürecinde eski İstihbarat Şube Müdürü Kamil Akyıl, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 47 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılırken, hakkında "görevi kötüye kullanmak"tan da suç duyurusunda bulunuldu, diğer sanıklarsa beraat etti. Akyıl, halen tutuklu bulunuyor.

- Sivas'taki davada birleştirme talebi

Sivas Emniyet Müdürlüğündeki usulsüz dinleme iddialarına ilişkin Sivas Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonucunda "suç işlemek için örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak", "resmi belgenin düzenlenmesinde sahtecilik", "kişiler arasındaki konuşmaların ve iletişimin hukuka aykırı dinlenmesi ve kayda alınması", "kamuya ait araç ve gereçlerin suçta kullanılması"ndan 12 emniyet mensubu hakkında dava açıldı.

Davada mahkeme heyeti, ülke genelindeki usulsüz dinlemelere ilişkin dosyaların birleştirilmesi yönünde talep yazısı oluşturdu. Talebe Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinden "ret" cevabı gelmesi üzerine uyuşmazlığın giderilebilmesi için dosya, Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderildi. Davada tutuklu sanık bulunmuyor.

Van'da usulsüz dinlemelere ilişkin 18 emniyet mensubu hakkında açılmış dava ile 3 polis memurunu usulsüz dinlediği iddiasıyla eski İstihbarat Şube Müdürü Selahattin Gürel hakkında açılmış, tutuklu sanığı olmayan iki dava bulunuyor. Gürel'in yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesinde ise usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili tutuksuz 10 sanık, Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde de 54 emniyet mensubu halen tutuksuz yargılanıyor.

- Konya'da 74 sanıklı dava

Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olmak", "soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçlamasıyla eski Konya Emniyet Müdürü Mehmet Salih Tuzcu ve eski Bingöl Emniyet Müdürü Ercan Taştekin'in de arasında bulunduğu 74 sanık hakkında dava açıldı.

İddianamede örgütün asıl amacının "Türkiye'de devletin bütün anayasal kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirmek", "aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük, etkili bir siyasi ve ekonomik güç haline gelmek" olduğu kaydedilerek, lider merkezli yapıya sahip örgütlenmenin gizlilik, hiyerarşik yapılanma, özel haberleşme ve kod adı kullanma gibi özellikleri ile yasa dışı terörist örgütlenme taktiklerini kullandığı anlatıldı.

FETÖ/PDY'nin "devletin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla kurulmuş, örgütlü yapıya sahip, cebir ve şiddet yöntemlerini kullanan bir terör örgütü" olduğu belirtilen iddianamede, örgütün temel hedefinin, şantaj, tehdit ve yasa dışı dinleme gibi faaliyetlerle devlet otoritesini kendi amaçları doğrultusunda baskı altına almak, yönlendirmek, alternatif otorite ortaya çıkarmak ve neticede devlet otoritesini ele geçirmek olduğu kaydedildi.

Davanın halen 2 tutuklu sanığı bulunuyor.

- Adana'da Gülen hakkındaki dava

Adana'da Fetullah Gülen, eski Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, eski Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan'ın arasında yer aldığı 17 kişi hakkında 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

İddianamede, vasfı üniversite alanı olan arazinin konut alanına çevrilerek, terör örgütü ile mensuplarına yüksek meblağlarda finansman sağlandığı, hiçbir faaliyette bulunulmamasına rağmen çeşitli ülkelere gidildiği ve masrafların belediyeye ödetildiğine yer verildi.

Fetullah Gülen'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek"ten ağırlaştırılmış müebbet, Aldırmaz'ın "terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet, nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 35 yıla kadar hapsi istenirken, diğer sanıklar hakkında da 5 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Tutuklu 5 sanığı olan davanın ilk duruşması 2 Mayıs'ta yapılacak.

- Mersin'de 70 sanıklı dava

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde FETÖ/PDY soruşturması sonucunda 70 sanık hakkında dava açıldı.

İddianamede, gazeteci Mehmet Baransu ile eski Mersin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya'nın arasında bulunduğu sanıkların bazılarının, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

"Silahlı terör örgütüne üye olmak, Cumhurbaşkanı'na hakaret, kamu görevlisinin resmi belgelerde sahteciliği, görevi kötüye kullanma, terör örgütü propagandası yapmak, iftira, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal, açıklanması yasaklı olan gizli bilgileri temin etme, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek veya yaymak” gibi suçlardan da sanıklar için ayrıca hapis cezası talep edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, avukatları aracılığıyla davaya müdahillik talebinde bulundu. Tutuksuz 70 sanığın yargılanmasına 16 Mayıs'ta devam edilecek.

- Bursa ve İzmir'deki davalar

Bursa'da 2009'da Polis Akademisi Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı sorularının FETÖ/PDY tarafından çalındığını öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulunan kişinin telefonunun, bu örgüte bağlı polislerce "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan dinlemeye alındığı iddiasıyla yürütülen soruşturma sonucu Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 8 sanığa dava açıldı. Sanıklar tutuksuz yargılanıyor.

İzmir'deki metro istasyonunda 2012'de anahtar görünümündeki kamerayla 23 yaşındaki üniversite öğrencisi kızın uygunsuz görüntülerini çektiği ileri sürülen eski öğretim görevlisi F.Ç. ile olayın ortaya çıkması sonrası harici bellek ve kamerayı sahteleriyle değiştirerek suç delillerini yok ettikleri iddiasıyla 4 emniyet görevlisi gözaltına alındı.

Olayın, PDY mensuplarının devreye girmesiyle örtbas edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada öğretim görevlisi F.Ç. hakkında 3 yıl, delilleri yok ettikleri öne sürülen 3 emniyet görevlisi hakkında 26 yıl altışar ay, bir polis memuru hakkında da 18,5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıklardan 2'si tutuklu bulunuyor.

- Gülen'in akrabalarının yargılandığı dava

Erzurum'da 2007'de şikayet üzerine ortaya çıkan "15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismar olayı" ile ilgili soruşturmanın, Fetullah Gülen'in cinsel istismarla suçlanan akrabalarını korumak için kapatıldığı iddialarına ilişkin soruşturmada 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere 7'si tutuklu 16 polis hakkında Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Sanıkların yargılanmasına 14 Nisan'da başlanacak.

Hatay'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında eski Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ve avukat Baykal Doğan'ın 2010'da kaldıkları otel odasının Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi görevlilerince asılsız ihbar sonucu aranması ve arama sırasında kaydedilen görüntülerin basına sızdırılmasıyla ilgili 5 polis halen Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesinde Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Döner Sermayesi İşletme Müdürlüğünden 11 milyon 465 bin lirayı İstanbul'daki paravan şirketler ve bankalar aracığıyla zimmetlerine geçirerek, PDY'ye aktardıkları iddiasıyla 12'si tutuklu 23 kişi hakkında açılan dava sürüyor.

Çorlu Cumhuriyet Savcılığınca FETÖ/PDY'ye üye oldukları ve finans sağladıkları iddiasıyla 4'ü tutuklu 42 kişi yargılanıyor.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.