GRAFİKLİ - İsrailli şirketler Batı Şeria'da petrol buldu

GRAFİKLİ - İsrailli şirketler Batı Şeria'da petrol buldu
İsrail, Filistin yönetimine arama yapmak için izin vermediği bölgede 7 milyon varillik petrol rezervi keşfetti- Keşfi yapan konsorsiyumda 'Israel Opportunity' şirketi ile olan benzerliğiyle dikkati çeken Güney Kıbrıs Rum Yönetimi merkezli 'Cyprus Opportu

ANKARA (AA) - İsrail, Filistin yönetimine arama yapmak için izin vermediği Batı Şeria'da, oluşturduğu konsorsiyum aracılığıyla petrol rezervi tespit etti.

İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden taşınması planlanırken, Israel Opportunity ile Zerach ve Ginko isimli petrol ve doğalgaz arama şirketinin öncülüğündeki konsorsiyumun, Batı Şeria'daki Ölü Deniz yakınlarında lisans sahibi olduğu bir alanda keşfettiği petrol rezervinin 7 ila 11 milyon varili bulduğu duyuruldu.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Batı Şeria'da bulunan petrol rezervinin ekonomik değeri 318 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

Keşfi yapan konsorsiyumda, 'Israel Opportunity' şirketi ile olan benzerliğiyle dikkati çeken Güney Kıbrıs Rum Yönetimi merkezli 'Cyprus Opportunity' şirketi de yüzde 5 hisseye sahip bulunuyor. Söz konusu şirket aynı zamanda Güney Kıbrıs Rum kesiminde geçmişte adanın adanın güneyinde tek taraflı olarak açılacağı duyurulan doğalgaz arama ihalesine de başvurmuştu.

Barı Şeria'daki keşfi yapan konsorsiyumda yer alan Israel Opportunity şirketi ile Güney Kıbrıslı küçük partnerinin toplam yüzde 30'luk hissesinin yanı sıra, İsrailli Zerach ve Ginko petrol ve doğalgaz arama şirketlerinin yüzde 28,5'er, Ashtrom'un da yaklaşık yüzde10,5 hisseleri bulunuyor.

Batı Şeria topraklarında keşfi gerçekleştiren konsorsiyum, bölgede arama yapmak için geçen yılın ekim ayında İsrail Enerji Bakanlığına başvurdu. Ölü Deniz yakınlarında bulunan ve 94 kilometre karelik alanı kapsayan Hatrurim isimli lisans ile arama faaliyeti yapmasına izin verildi.

- İsrail Filistin'e enerji projeleri için izin vermiyor

Daha önce, İngiliz British Gas şirketi de Doğu Akdeniz'de Gazze açıklarındaki bölgede yaklaşık 38 milyar metreküplük bir doğalgaz keşfi yapmış, ancak İsrail yönetimi, geliriyle bölgedeki yıkımın onarılmasına katkı sağlaması umulan bu gazın ticarileştirilmesini, teröre finansman sağlayacağı gerekçesiyle engellemişti.

Batı Şeria'da keşif yapılan bölgede geçmişte de sondajlar yapılmış ve petrole rastlanmıştı. Doğu Akdeniz'deki doğalgaz sahalarında Amerikan Noble şirketi ile birlikte çalışan Delek isimli İsrailli şirket Batı Şeria'daki bu bölgede 1995 yılında yaptığı sondajda 2 kilometre derinlikte petrol bulmuştu.

Delek şirketiyle çalışan diğer bir İsrail şirketi olan Avner'in kurucusu Jeolog Dr. Eliyahu Rosenberg'in Batı Şeria'daki son keşfi gerçekleştiren konsorsiyumdada yüzde 2,5'lik hissesinin bulunması dikkati çekti.

Avner şirketinin İsrail'in doğu Akdeniz'deki en büyük doğalgaz sahası olan Leviathan'da Delek ile birlikte yüzde 22,7'lik hissesi bulunuyor. İsrail, işgal ettiği Golan Tepelerinde de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.