Grafikli - Türkiye'nin Yardım Eli Dünyayı Sardı

Grafikli - Türkiye'nin Yardım Eli Dünyayı Sardı
Türkiye'deki yardım kuruluşlarınca, Türk halkının milyonlarca liralık yardımı, geçen yıl dünyanın dört bir yanındaki yoksullara ulaştırıldı- Türk vatandaşlarının sevgi ve şefkatinin yansıması olan yardımlar özellikle kıtlık, ekonomik yoksunluk, iç savaş v

ANKARA (AA) - SEFA ŞAHİN - Yardımlarıyla "Dünyanın en cömert ülkesi" sıfatına sahip olan Türkiye, geçen yıl deprem, doğal afet, iç savaş, ekonomik sıkıntılar, siyasi çekişmeler, hastalık, kuraklık gibi çeşitli olumsuzluklar nedeniyle ortaya çıkan insani ihtiyaçların giderilmesinde yardım kuruluşları eliyle milyonlarca lirayı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Türkiye geçen yıl, yardım kuruluşları eliyle, dünyanın farklı coğrafyalarındaki insanlara yardım ulaştırdı.

Türk vatandaşlarının sevgi ve şefkatinin yansımasını oluşturan yardımlar özellikle kıtlık, ekonomik yoksunluk, iç savaş ve çeşitli nedenlerle insani ihtiyaçlara ulaşmakta güçlük çeken ülkelerdeki insanlara ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin ulaştırıldı.

Bu yardımlar arasında sağlık ve eğitim başta olmak üzere su kuyusu açılması, kalıcı projelerin oluşturulması ve yetimlere hamilik öne çıktı.

- İHH mağdurların yüzünü güldürdü

Dünyada yardımlarıyla adını öne çıkartan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye, Doğu Afrika, Filistin ve Arakan'da Türk insanlarının yardımlarıyla pek çok mağdur insanın yüzünü güldürdü.

İHH, yetimler başta olmak üzere savaş mağduru pek çok ihtiyaç sahibine eğitim, sağlık, gıda, barınma ve ilaç gibi çeşitli başlıklarda yardımlar ulaştırdı.

Doğu Afrika'da yaşanan kuraklık sonrası 2011'den beri 2 bine yakın su kuyusu açan İHH, geçen yıl Somali ve Etiyopya'da kuraklıktan etkilenen 155 bin kişiye acil gıda yardımında bulundu.

- Ramazan ayında 104 ülkede faaliyet yapıldı

İHH, her yıl düzenlediği "Yetim Dayanışma Günleri" sayesinde bu yıl eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda yetimler için 651 proje hayata geçirdi. Bu kapsamda, yurt içi ve yurt dışında 170 bin yetim bu yardımlardan faydalandı.

Ramazan organizasyonu kapsamında çalışmalarını bu yıl 104 ülkede sürdüren İHH, 322 bin 692 kumanya paketini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Öte yandan 130 bin ihtiyaç sahibine zekat, fitre ve fidye ulaştıran vakıf, 30 bin çocuğa hediye paketi, 55 bin yetime ise bayramlık elbise hediye etti.

- Myanmar'da 555 bin kişiye yardım

İHH, Vietnam'ın Chau Doc kentinde inşa ettirdiği bin 200 kişilik caminin mayıs ayında açılışını yaptı. Kurban organizasyonu kapsamında 106 ülkede 53 bin 500 hisse kurbanı dağıttı. Bu yardımdan 2 milyon ihtiyaç sahibi faydalandı. Ayrıca 12 ülkede ise 23 bin 440 yetim çocuğa bayramlık elbise hediye edildi.

Myanmar ordusu ile Budist fanatiklerin saldırılarından kaçan ve Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara da yardımlarını ulaştıran İHH, 4 ayda 555 bin kişiye yardım etti.

- Cansuyu Derneği bin canlı hayvan dağıttı

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince geçen yıl kurban organizasyonları kapsamında 30 ülkede 30 bini aşkın kurban kesildi, 14 ülkede 5 bin yetime yardım yapıldı.

Çad, Kamerun ve Fildişi'nde bin canlı hayvan dağıtan dernek, Fildişi'nde bir, Kamerun'da 2 cami ve 1 külliye inşa etti. Dernek tarafından Sierra Leone'de 12 sınıflık bir okul, Mali'de ise külliye ve cami projesinin yapımına başlandı.

- Deniz Feneri 35 ülkede 14 bin 5 kurban hissesi dağıtttı

Deniz Feneri Derneği ise geçen yıl 45 ülkede faaliyet sürdürdü.

Bu yıl kurban organizasyonları kapsamında, 35 ülkede 14 bin 5 hisse dağıtan dernek, Gana, Filistin-Gazze, Tayland-Patani, Irak ve Makedonya'daki sivil toplum kuruluşlarına ayni malzeme alımı için maddi yardım ulaştırdı.

- 15 ülkede yetim hamiliği yapıldı

Dernek tarafından 9 ülkede 195 su kuyusu açılırken Benin, Gana, Bangladeş ve Filipinler-Moro'da ise eğitim, ibadet ve barınma amaçlı binaların inşası başlatıldı.

Geçen yıl ramazanda 43 ülkede 30 bin 225 kişiye iftar veren dernek, 9 bin 588 gıda paketi dağıttı. Dernek ayrıca Nijer, Etiyopya ve Somali'de bin hastanın katarakt ameliyatını yaptı, 15 ülkede yetim hamiliği için faaliyetler yürüttü.

- Yardımeli Derneğinden 16 milyon lira yardım

Yardımeli Uluslararası Yardım Derneği de Türk vatandaşlarının çeşitli kalemlerde 16 milyon 460 bin 900 lira değerindeki yardımlarını Suriye, Arakan, Filistin, Yemen ve Afrika'daki insanlarla buluşturdu.

Suriye'nin çeşitli şehirlerinde 2 milyon 422 bin lira yardımda bulunan dernek, Myanmar askerleri ve Budist milliyetçiler tarafından 25 Ağustos 2017'de başlatılan katliamların ardından Arakanlı Müslümanlara 2 milyon 473 bin lira yardımda bulundu.

Ayrıca dernek tarafından Bangladeş'te geçen yılın mart ayında yetim çocukların eğitim ve barınma ihtiyaçlarının karşılandığı bin kişi kapasiteli Yardımeli Darul Hikme Külliyesi açıldı.

- Yemen'e binlerce ton gıda yardımı yapıldı

İsrail'in işgali altındaki Filistinlileri de yalnız bırakmayan Yardımeli Derneği, Gazze'de bulunan ofisi aracılığıyla Filistin halkına 3 milyon 696 bin lira destekte bulundu.

Yemen'de yaşanan insani kriz ve çatışmalardan dolayı bölgeye partner kuruluşu aracılığıyla 230 bin lira ile "Acil Gıda Yardım Programı" kapsamında binlerce ton gıda yardımında bulunan dernek, 7 milyon 639 bin lira yardım yaptı.

- Beşir Derneği 50 ülkede su kuyusu açtı

Beşir Derneği ise yurt dışında 50'den fazla ülkede su kuyusu açılışı, kurban organizasyonu, yetimhane ve çadır kent inşası gibi birçok proje sayesinde milyonlarca mazlum insana yardımlarını ulaştırdı.

Afganistan'da 45, Kamerun'da 22, Çad'da 19, Arakan'da 14 olmak üzere toplam 100 su kuyusunu hizmete açan dernek, Somali'de açtığı bir büyük motorlu su kuyusu sayesinde 70 bin kişinin temiz içme suyuna kavuşmasını sağladı.

Myanmar ordusu ile Budist fanatiklerin saldırılarından kaçan ve Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara da yardımlarını ulaştıran Beşir Derneği, ramazan ve kurban organizasyonları kapsamında, 39 bin 375 kişiye insani yardım ulaştırdı.

- Hayrat İnsani Yardım Derneği'nden eğitim yardımı

Hayrat İnsani Yardım Derneği de insani yardımlar başta olmak üzere su kuyusu açma, eğitim, sağlık gibi konularda Türk halkının yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Geçen yıl kurban organizasyonu kapsamında 5 kıtada 70 ülkede 24 bin 200 hisse kurban dağıtan dernek, çeşitli ülkelerde 538 su kuyusu açtı.

Eğitim faaliyetleri kapsamında 1 milyon 123 bin 400 lira harcama yapan dernek, bin 102 yetime hamilik yaptı. Ramazan ayında 1 milyon 46 bin 314 lira kumanya ile iftariyelik yardımında bulunan dernek, 62 milyon 149 bin 891 lira değerinde acil yardımda bulundu.

Ayrıca 8 yetim eğitim merkezinin de giderlerini karşılayan dernek, 2 milyon 149 bin 891 liralık sağlık yardımı yaptı.

- Sadakataşı Derneği 30 ülkeye yardımları ulaştırdı

Sadakataşı Derneği ise Türk vatandaşlarının 7 buçuk milyon lira değerindeki yardımını 30 ülkeye ulaştırdı.

Sadakataşı Derneği aracılığıyla Vietnam Hazreti Aişe İslami Eğitim Merkezi'nin ilk etabı tamamlandı, Tanzanya 15 Temmuz Şehitler Külliyesi, Lübnan El Aksa Anaokulu, Sri Lanka Halil Kantarcı Yetimhanesi, Sri Lanka Osmanlı Okulu, Burkina Faso'da Suat Şah Mete ve Ümmühani Hacı Filik Camisi ile Kenya'da Prof. Dr. Mahmut Esat Coşan Külliyesi inşa edildi.

Bangladeş'teki Arakanlı sığınmacılar için 3 okul ile onlarca ev, banyo ve tuvalet inşa eden dernek, 6 ülkede 178 su kuyusu açtı.

- 400'den fazla yetimin ihtiyaçları karşılandı

Geçen yıl 29 ülkede kurban organizasyonu kapsamında 5 bin 200 hisse kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran dernek, ramazanda 25 ülkede binlerce kumanya dağıttı.

Pakistan'da 200 kişinin katarakt ameliyatını gerçekleştiren Sadakataşı Derneği, Yemen ve Somali'de 700 bin litre su dağıttı, 400'den fazla yetimin ihtiyaçlarını karşıladı.

- On binlerce insana giyim malzemesi

Sadakataşı Derneği tarafından Türkiye, Suriye, Lübnan, Gazze, Kudüs ve Balkanlar'da on binlerce insanın kışlık giyim malzemesi karşılandı ayrıca Suriye'de zor durumda yaşayan mülteciler için çadırkent inşa edildi.

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı da eğitim-kültür, insani yardım ve sosyal hizmetler alanında 40 ülkede 150 proje yürüttü. Bu yardımlardan yaklaşık 2 milyon kişi istifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.