Gram altın tavan yaptı: Yüzde 10 yükseldi

Gram altın tavan yaptı: Yüzde 10 yükseldi
 Muhabir
İsrail-Hamas arasında devam eden çatışmalar altın fiyatlarındaki yükselişi desteklemeyi sürdürürken, son 2 haftada gram altın yatırımcısına yaklaşık yüzde 10 kazandırdı.

Devam eden savaş gerilimi altın talebini canlı tutmaya devam ediyor.

Çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşme riski altının ons fiyatını 1.978 dolarla 3 ayın zirvesine yükseltti.

Altının ons fiyatı çatışmalar başlamadan önce 6 Ekim'de yaklaşık 1.830 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Bugünkü yükselişle beraber ons fiyatı son 2 haftada yüzde 8'i buldu.

Son 2 haftada dolar/TL'nin 27.62'den 28.02'ye yükselmesiyle yurt içinde gram altında daha sert bir yükseliş yaşandı.

Gram altın bugün 1.785 lirayla yeni tarihi zirvesini gördü. Son 2 haftada gram fiyatındaki yükseliş yüzde 9.8'i aştı.

Son haftalarda ABD ekonomisine ilişkin beklenenden olumlu gelen veriler üzerine piyasalarda Fed'in aralık veya ocak aylarında bir faiz artırımına gidebilme ihtimali fiyatlamalara girmeye başladı. Buna paralel olarak ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 4.99 ile 17 yılın zirvesine geldi.

PARA POLİTİKASI DAHA DA SIKILAŞTIRILABİLİNECEK

Fed Başkanı Jerome Powell da dün yaptığı açıklamada yeni oluşan jeopolitik riskleri dikkatle takip ettiklerini belirtse de büyümenin sürekli olarak trendin üzerinde olduğuna veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini ifade etti.

Normalde ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ve Fed'den gelen sıkılaşma mesajları altın fiyatlarında aşağı yönlü bir baskı yaşanmasına yol açar. Ancak analistler şu anda İsrail'de yaşananlar sebebiyle altına yönelimin devam ettiğini, gerilimin düşmemesi durumunda talebin canlı kalacağını ifade etti.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.