GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri imza töreni

GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri imza töreni
BTK Başkanı Sayan: "4.5G yetkilendirilmesiyle işletmeciler, dünya ile eş zamanlı olarak 5G de dahil yeni teknolojileri vatandaşlarımızın hizmetine sunabilme imkanına sahip olmuşlardır"- "(Yeni haklarla) Ülkemizin milli kaynağı olan frekanslar israf edilme

İSTANBUL (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "4.5G yetkilendirilmesiyle işletmeciler, dünya ile eş zamanlı olarak 5G de dahil yeni teknolojileri vatandaşlarımızın hizmetine sunabilme imkanına sahip olmuşlardır" dedi.

Sayan, GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri imza töreninde yaptığı konuşmada, 2G ve 3G İmtiyaz Sözleşmeleri'nde 4.5G yetkilendirmesi sonrası yapılan değişiklikleri içeren sözleşmeleri BTK ve mobil işletmecilerle karşılıklı olarak imzalamak üzere toplandıklarını kaydetti.

Söz konusu yetkilendirmeler kapsamında getirilen yükümlülüklerin işletmeciler tarafından yerine getirilebilmesi için en önemli unsur olan frekans kaynağının yeterli bir şekilde tahsis edilmesinin büyük önem arz ettiğini ifade eden Sayan, şunları söyledi:

"Bu çerçevede, 4.5G ihalesi ile mobil elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumu amacıyla işletmecilere 365,4 MHz’lik ilave frekans kaynağı tahsis edildi. Tahsis edilen frekanslar karşılığında ihalenin toplam bedeli 12,8 milyar liraya ulaştı. Şu ana kadar bu bedelin 6,5 milyar liralık kısmı Hazine'nin kasasına girmiştir. Geriye kalan 6,3 milyar lira ise 3 eşit taksit halinde Nisan 2017’ye kadar ödenecektir. İhalede tahsis edilen 365,4 MHz ve 2G ve 3G İmtiyaz Sözleşmeleri kapsamında tahsisli bulunan 183,8 MHz ile birlikte işletmecilere toplamda 549,2 MHz’lik frekans kaynağı tahsisli hale geldi ve bu sayede mobil geniş bant hizmetlerin daha hızlı ve daha kaliteli bir şekilde sunulmasının önünü açtığımızı söyleyebiliriz."

Sayan, 4.5G yetkilendirmesi ile işletmecilere teknoloji kullanımında esneklik sağlandığını anlatarak, "Yani işletmeciler, bu yetki ile dünya ile eş zamanlı olarak 5G de dahil yeni teknolojileri vatandaşlarımızın hizmetine sunabilme imkanına sahip olmuşlardır. Yapılan düzenlemeler ile işletmecilerin gelişmekte olan teknolojileri ve özellikle 5G gibi daha yeni teknolojileri herhangi bir izin alma gereği olmaksızın kullanmalarının ve şebeke planlamalarını daha esnek bir şekilde yapabilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır" diye konuştu.

4.5G ihalesi kapsamında tahsis edilen frekanslar ile 2G ve 3G hizmetleri için verilen frekansların teknoloji nötr kullanımına imkan verildiğini aktaran Sayan, bu hakkın ve imkanların kullanılabilmesi için 2G ve 3G İmtiyaz Sözleşmeleri'nde gerekli değişikliklerin yapıldığını bildirdi.

Sayan, getirdikleri bu yeni hak ve imkanlar ile tahsis edilen spektrumun etkin ve verimli bir şekilde kullanılacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu sayede ülkemizin milli kaynağı olan frekanslar israf edilmemiş olacaktır. Diğer yandan, işletmeciler yeni teknolojilere şebekelerini en hızlı ve verimli bir şekilde adapte edebilecek, yeni teknolojilerin imkanlarını optimum şekilde kullanarak tüketicilere daha hızlı ve kaliteli hizmetler sunabilecektir. Bununla birlikte, 4.5G yetkilendirmesi ile ilk defa 4.5G ile kapsanan alanların 3G kapsama yükümlülüğünün tespitinde kapsanmış kabul edilmesine imkan verilmiştir. Bu sayede, hem işletmecilerin 3G kapsamında mükerrer yatırımlarının önüne geçilmiş hem de daha yeni teknolojilerin yaygınlaşması ve kullanımı teşvik edilmiştir. Bu itibarla, 4.5G yetkilendirmesi ile getirilen bu imkanın işletmecilerce kullanımının sağlanması amacıyla 3G İmtiyaz Sözleşmeleri'nde gerekli değişiklikler yapılmıştır."

4.5G yetkilendirmesini müteakip 3G İmtiyaz Sözleşmeleri kapsamında yeni kurulan anten tesislerinin de söz konusu yükümlülük kapsamına alındığını ifade eden Sayan, "Ayrıca işletmeciler tarafından 900 MHz bandında, ihale şartları arasında yer alan ve refarming olarak da adlandırılan frekans değişikliği yapılacaktır. Bahsi geçen değişiklik 14 Şubat Pazar günü gerçekleşecektir. Bu sayede işletmecilerin 900 MHz bandında ardışık ve bir bütün olarak frekanslarını kullanmaları sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

Sayan, kısıtlı frekans kaynağı sorununun kalkması nedeniyle makineler arası iletişim, nesnelerin interneti, bulut bilişim gibi birçok konuda önemli gelişmelerin sağlanacağını anlatarak, "Kamu güvenliğinin sağlanması kolaylaşacak, emniyet güçleri karar destek mekanizmaları için daha iyi kalitede anlık görüntü paylaşımı yapabilecek. Ülkemizi ve vatandaşlarımızı 1 Nisan'dan itibaren 4.5G hizmetleri ile tanıştırmış olacağız. Ülkemizde son 13 yılda bilgi teknolojileri ve iletişim alanında yakalanan gelişim ve değişim, 1 Nisan'dan itibaren mobil iletişimde yeni bir boyut katılarak ve büyük bir ivme kazandırılarak devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.