GTA 5 oyuncuları İncil'in yasaklanmasını istedi

GTA 5 oyuncuları İncil'in yasaklanmasını istedi
Bir süpermarket zincirinin GTA 5'i kaldırması için yapılan kampanya başarılı olunca, oyunun hayranlarından karşı bir hamle geldi. Bu kez oyuncular bir kampanya başlattı ve İncil'in "kadına şiddeti teşvik ettiğini" söyleyerek, söz konusu süpermarketlerde s

Avustralya’da yaşayan Grand Theft Auto 5 (GTA 5) hayranları, toptan satış yapan Target ve Kmart adlı süpermarketlerden İncil’in kaldırılması için kampanya başlattı.

Her şey geçtiğimiz hafta, change.org adlı bağış ve kampanya sitesi üzerinden yapılan bir çağrı sonrasında başladı. çağrıda, GTA 5 adlı oyunda çok fazla cinsel şiddet bulunduğu ve oyunda kadınların öldürüldüğü söylenerek, Avustralya’daki Target mağazalarından oyunun kaldırılması istenmişti. Seks işçilerinin oluşturduğu kampanya sonrasında 40 bin kişinin imzası toplanmış, Target da oyunu kaldırmak zorunda kalmıştı.

Şimdi de GTA 5 oyuncularından karşı hamle geldi. Oyuncular tarafından yine change.org’da başlatılan kampanyada İncil’in “mide bulandıran dini bir kitap ” olduğu söylenen, Hristiyanların kutsal kitabı İncil’in kaldırılması istendi. Şimdiye dek 13 bin kişinin imza topladığı kampanya metninde, İncil’in okuyucularına “cinsel şiddete teşvik ettiği ve kadınları öldürme çağrısı” yaptığı söyleniyor.

‘GRİ’NİN 50 TONU DA YASAKLANSIN’

Sharky Sharktech adlı kullanıcının başlattığı çağrıyı, başka bazı kampanyalar da takip etti. GTA 5’in Target raflarından kaldırılmasıyla alay eden kampanyalarda, Target’in “şiddet içerikli isminin ve agresif logosunun” kaldırılması, “mağazadaki bıçak satışlarının durdurulması”, hatta popüler kitap serisi Gri’nin 50 Tonu’nun da satışının durdurulması çağrıları yapılıyor.

Bir başka kampanyada ise, Super Mario Bros oyununun oynayanları “vahşi yaşamı yok etmeye yönelttiği”, “halüsinojen madde kullanımını teşvik ettiği” söylendi.

GTA 5 GERÇEKTEN ŞİDDETE Mİ YÖNELTİYOR?

GTA 5’in şiddet içeren bir oyun olduğu ve yasaklanması gerektiği konusundaki tartışma yeni değil. Pek çok kişi, GTA 5 oynamanın insanlarda şiddet hisleri uyandırdığını, oyuncuların fiziksel kavgalara girme konusunda daha istekli olduğunu, hatta suç işlemeye de yatkınlaşabileceklerini söylüyor.

Psikologlar ise farklı şekilde düşünüyor. 2013 yılında yapılan ve Telegraph’de yayınlanan bir çalışmaya göre, GTA 5 ve Mortal Kombat gibi şiddet içerikli video oyunları, aslında çocuklarda terapi etkisi yapıyor. Florida’daki Stetson Üniversitesi’nde çalışan klinik psikolog Dr Ferguson’ın araştırmasına, ortalama 13 yaşındaki 377 çocuk katılmıştı. Dikkat eksikliği ve depresif semptomlar gösteren çocukların, oyunu oynadıktan sonra ne kadar agresif tepkiler verdikleri ölçüldü.

Sonuçta, “Klinik olarak zihinsel hastalık semptomları gösteren güçsüz çocukların, şiddet içeren video oyunları oynadıktan sonra zorbalık hissinin arttığına ya da suç işlemeye yönelik hareketlerde bulunduğuna dair” bir kanıt olmadığı belirlendi. Hatta bazı vakalarda, şiddet içeren oyunları oynadıktan sonra katartik tepkilerin görüldüğü, agresif eğilimlerin ve zorbaca davranışların azaldığı da gözlemlendi.

İncil’in kaldırılması konusundaki kampanyanın başarıya ulaşması pek de mümkün değil. Ancak GTA 5’le ilgili tartışmaların nasıl sonuçlanacağı merak konusu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.