Güçlü: Alsancak limanı modernize edilmeli

Güçlü: Alsancak limanı modernize edilmeli
ZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile SOCAR CEO’su Kenan Yavuz arasında yaşanan liman tartışmasına değinen ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü, bilimsel verilere göre hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Geçen mayıs ayından bu yana görevini yürüten Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Güçlü, İzmir’in gergin bir ortamı haketmediğini söyleyerek, “Stat, çöp tesisi vb. kentle ilgili tüm tartışmalar bilimsel çerçevede yürütülürse uzlaşı sağlanır.” dedi. Cumhurbaşkanı seçiminden sonra İzmir’e özel bazı gerilimlerin ortaya çıktığını belirten Güçlü, “İzmir artık gergin bir ortamı haketmiyor. Tüm kurumlar da buna göre kendini konumlandırmalı. Barış ve uyum içinde çalışırsak, kent ekonomisi de olumlu etkilenir.” diye konuştu.

Siyasi istikrarın ekonomik istikrarı da belirlediğine dikkat çeken Güçlü, istikrar olmadığı sürece yatırımların da riske girip sorgulanabilir hale geleceğini savundu.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile SOCAR CEO’su Kenan Yavuz arasında yaşanan liman tartışmasına da değinen ESİAD Başkanı Güçlü, bilimsel verilere göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Duygusal kanaatler yerine, ortaya koyulacak bilimsel sonuçlar ışığında limanın konuşulması gerektiğini aktaran Güçlü, “Diğer yandan İzmir’in bir limanlar kenti olduğu yönündeki tarihsel gerçeklik unutulmamalı. Kentin bu özelliğinden vazgeçmesi, tarihsel gerçekliğe aykırı olur. Eğer mesele yolcu rıhtımının geliştirilmesi ise ona çare aranır; sıkışıklık, ihtiyaçlar, altyapı gibi konularda teknik çalışmalar yapılabilir ama İzmir Limanı geleneksel fonksiyonlarını kaybetmemeli.” ifadelerini kullandı.

‘ALSANCAK LİMANI MODERNİZE EDİLMELİ’

Bayraklı için fikirlerin mutlaka bilimsel zemine oturtulması gerektiğini belirten Mustafa Güçlü, şöyle devam etti: “Yapılacak çalışmalar sonucunda Bayraklı’ya kruvaziyer limanı için uygun sonuç çıkarsa orası çok güzel bir liman haline gelir. Ayrıca bu durum, oraya da artı değer katar. Ulaşım noktalarına yakın olması da avantaj. Diğer yandan Alsancak Limanı da modernize edilmeli. Böylece Bayraklı kruvaziyerlere, Alsancak da yük gemilerine hizmet verebilir.”

Bölgede zaman zaman suni gündemlerin oluşturulduğunu belirten Güçlü, “İzmir artık kendi potansiyelini görmeli. Kenti hep hırpalama, yerin dibine batırma durumundan vazgeçilmeli. Başta tarım olmak üzere varlıklarımızın bilincinde olmalıyız. Biz kentin gerilediği yönündeki söylemleri de doğru bulmuyoruz ama daha da iyisi için enseyi karartmadan çalışacağız.” şeklinde konuştu.

İzmir’de serbest bölgelerin kurulması konusunda da açıklamalarda bulunan Güçlü, “Özellikle sağlık, tasarım ve teknoloji geliştirme serbest bölgeleri kurulmalı. Bu durum bölgemiz için büyük bir avantaj da sağlar, çünkü yabancı yatırımcıyı çekersiniz. İstihdama da katkısı olur. İhtisaslaşmış alanlara yönelik olarak hizmet verecek bu bölgeler, önceliği yabancılara verip bölgenin kalkınmasına katkı koyar.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.