Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci KKTC'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci KKTC'de
Tüfenkci, KKTC Başbakanı Kalyoncu ile bir araya geldi- Tüfenkci:- "Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümden her iki taraf da çok şey kazanacak. Böylesi bir çözüm bölgesel istikrara da katkıda sağlayacak"- "Masada çözülemeyen sorunlar gitti

LEFKOŞA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümden her iki tarafın da çok şey kazanacağını belirterek, böylesi bir çözümün bölgesel istikrara da katkıda sağlayacağını vurguladı.

Tüfenkci, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ile makamında bir araya geldi. Görüşmede Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ve iligili yetkililer de yer aldı.

KKTC’yi bir komşudan öte dost ve kardeş olarak gördüklerini söyleyen Bakan Tüfenkci, kendilerini evlerinde hissettiklerini, Anadolu insanının samimiyetini ve içtenliğini KKTC’de gördüklerini dile getirdi.

Kıbrıs Türk halkının bu özellikleriyle yıllardır kalıcı barış için sürdürdüğü çabada da karşılaştıklarını ifade eden Tüfenkci, "Yıllardır süren siyasi izolasyonu, tanınmamışlığı, bir milletin siyasi kimliği ve varlığının inkar edilişini tüm dünya maalesef sessizlik içinde izlemektedir" diye konuştu.

Tüfenkci, Kıbrıs Türkünün Annan Planı’na gösterdiği desteği göstermeyen Rum tarafının hem AB’ye girdiğini, hem de adanın sözde tek yetkin milleti olarak tanınarak Kıbrıs Türkünün adada yok sayıldığını vurguladı.

Türkiye’nin ilgili kurumlarının bu haksızlığı dünyaya duyurmak için her türlü girişimde bulunduğunu anlatan Tüfenkci, BM, AB ve diğer uluslararası platformlarda KKTC’nin haklı siyasi özgürlük mücadelesinin dile getirildiğini belirterek, "Kıbrıs'ta iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümden her iki taraf da çok şey kazanacak. Böylesi bir çözüm bölgesel istikrara da katkı sağlayacak" dedi.

- “Kıbrıs Türkünü hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in barışa yönelik mesajlarının kendilerini de mutlu ettiğini söyleyen Bülent Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

"Masada çözülemeyen sorunlar gittikçe azalıyor ve aşılması zor görülen krizlerin bile yavaş yavaş aşılıyor olması, gerçekten bizleri sevindirmektedir. Ancak yine de unutulmamalıdır ki 2004’te olduğu gibi Kıbrıs Türkü’nün vereceği karara yine saygı göstererek, Kıbrıs Türkünü her ne olursa olsun hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız."

- "Türkiye'nin tavrı memnuniyet vericidir"

Başbakan Kalyoncu da Tüfenkci’nin bugün iki protokole imza attığını ve yoğun bir gün geçirdiğini belirterek, “İnşallah hayırlara vesile olur” dedi.

Kıbrıs’ta çözüm olsa bile Türkiye’yle ilişkilerinin her zaman devam edeceğini belirten Kalyoncu, “Türkiye'nin bize yönelik tavrı bizim için memnuniyet vericidir. Umarız bu dönem bir sonuca ulaşırız. Bizim için Kıbrıs sorunu çözülse bile Türkiye’yle ilişkilerimizin devam etmesi önemlidir ve asıldır. Bulunduğumuz coğrafyada ve mensup olduğumuz ulusal değerler açısından da bunun böyle olması gerektiği gün gibi orta yerdedir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.