GÜNCELLEME - "Aylan Kurdi" davası

GÜNCELLEME - "Aylan Kurdi" davası
Bodrum'da sahile vurmuş cansız minik bedeniyle dünya gündemine oturan Aylan Kurdi'nin de aralarında bulunduğu 5 kişinin ölümüne ilişkin tutuklanan Suriye uyruklu 2 sanığın yargılanmasına devam edildi- Sanıkların adliyeye girişi sırasında bazı vatandaşlar

MUĞLA (AA) - Bodrum'da sahile vurmuş cansız minik bedeniyle dünya gündemine oturan Aylan Kurdi'nin de bulunduğu 5 kişinin ölümüne ilişkin Suriyeli iki sanığın yargılandığı dava, 4 Mart Cuma gününe ertelendi.
Teknedekilerin geçişlerini organize ettikleri iddiasıyla tutuklanan Suriye uyruklu Muwafaka Alabash ve Asem Alfrhad, zırhlı tutuklu aracıyla Bitez Mahallesi'ndeki Bodrum Adliyesine getirildi.

Yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye giren sanıklar, gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Sanıkların içeriye girişi sırasında, çevrede bulunan bazı vatandaşlar, "Çocuk katilleri" diyerek sanıklara tepki gösterdi.

Bodrum Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar, avukatları ile sanıkların yakınları katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, iki sanığın göçmen kaçakçılığı zinciri ve organizatörlüğün bir parçası olduklarının anlaşıldığını belirterek, sanıkların üzerilerine atılı bulunan "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçuyla ilgili herhangi bir delil elde edilemediğini söyledi.
Sanıkların suçüstü yakalanmadığı ve bu göçmenleri sahile getirdiğinin tespit edilemediğini belirten Cumhuriyet savcısı, iki sanıkla ilgili somut tek eylemin, para karşılığında göçmen kaçakçılığı yapmak olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, söz konusu nedenlerle iki sanığın da sadece göçmen kaçakçılığı yapmak suçundan cezalandırılmalarını talep etti.
- Sanıklar haklarındaki iddiaları reddetti
Duruşmada savunmalarını yapan sanıklardan Asem Alfrhad, olayla hiçbir ilgisinin olmadığını savunarak, haksız yere 6 aydır tutuklu bulunduklarını iddia etti.Diğer sanık Muwafaka Alabash da kendi halinde bir kişi olduğunu ve yanlış işler yapmadığını belirterek, tek istediğinin kemik erimesi hastalığı bulunan oğlunun tedavisi için Avrupa'ya gidebilmek olduğunu söyledi.Savunması sırasında gözyaşlarını tutamayan sanık, kazada eşi ve iki çocuğunu kaybeden ve olaydan sağ kurtulan Aylan bebeğin babası Abdullah Kurdi'yi suçladı.Alabash, "Madem Abdullah Kurdi suçsuz, neden mahkemeye katılıp suçluların bulunup yargılanması için uğraşmıyor. Çocukları ve eşi ölen bir baba neden buraya gelmiyor" diye konuştu.Mahkeme heyeti başkanı da bunun üzerine, Abdullah Kurdi adına açılan bir davanın olmadığını belirterek, bu yüzden hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini ve bu davanın mevcut sanıklarla sınırlı olduğunu söyledi.Sanık avukatları da söz alarak haklarındaki iddiaları reddettiği müvvekillerinin tahliyesini talep etti.
- Duruşma, cuma gününe ertelendi
Sanıkların sabit ikametgahlarının olmaması ve kaçma şüphelerinin bulunmasını göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, sanıkların tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 4 Mart Cuma gününe erteledi.Duruşma sonrasında gazetecilere açıklama yapan Mwafaka Alabash'ın eşi Nida Hafız, eşi ve diğer sanığın suçsuz olduğunu söyledi. Duruşmaya Antakya'dan geldiğini ifade eden Hafız, "Daha önce Lazkiye'de yaşıyordum. Çocuğumun tedavisi için Avrupa'ya gidecektik. Olayın gerçeği, Aylan bebeğin babası tekne kaptanı ve bunu dünya alem biliyor. Bizim kaçakçılıkla bir işimiz yok, bizler göçmeniz" diye konuştu.

Türkiye'de ancak kendi geçimlerini sağlayabildiklerini anlatan Hafız, "Oğlumun tedavisi için kocam borç harç Almanya'ya gidebilmek için para buldu. Şimdi de 6 aydır suçsuz yere hapis yatıyor" dedi.

- Olay
Bodrum'da, 2 Eylül 2015'te yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışan Suriyelileri taşıyan ve içinde 14 kişinin bulunduğu teknenin batması sonucu 5 kişi hayatını kaybetmiş, 2 yaşındaki Aylan Kurdi, kıyıya vuran cansız bedeniyle dünya gündemine oturmuştu. Olayla ilgili tutuklu bulunan Suriye uyruklu Muwafaka Alabash ve Asem Alfrhad'ın yargılanmasına 11 Şubat'ta başlanmıştı.Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede iki sanığın "Göçmen kaçakçılığı yapmak" ve "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyordu.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.