Güney Kıbrıs'ta tarihi caminin kundaklanması

Güney Kıbrıs'ta tarihi caminin kundaklanması
KKTC, Güney Kıbrıs'ın Denya bölgesindeki tarihi caminin kundaklanmasını kınadı

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Güney Kıbrıs'ın Denya bölgesindeki tarihi caminin kundaklanmasını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Güney Kıbrıs'ın Denya bölgesindeki tarihi caminin kimliği bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından kundaklanmasının ardından Rum yetkililerinin soruşturma başlatmasının önemli gelişme olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Açıklamada, Güney Kıbrıs’taki Denya Camisi’ne düzenlenen saldırının üzüntüyle öğrenildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Kıbrıs Türk tarafı olarak 2015 yılı içerisinde, iki toplum arasındaki güvenin güçlendirilmesine ve dini ibadet özgürlüğüne olan saygımızı da göstermek amacıyla Kuzey’de bulunan 96 kiliseye ayin yapılabilmesi için halihazırda erişim sağlamış bulunmaktayız. Bu bağlamda, söz konusu ayinlerden 20 tanesinin 50 yıl sonra ilk kez yapıldığını vurgulamakta fayda görmekteyiz. Bunun yanı sıra Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafımızdan gösterilen iyi niyet çerçevesinde Kıbrıslı Türklere ayrılan AB fonlarından yararlanarak restorasyon çalışmaları için bugüne kadar 6,7 milyon avroluk harcama yapılmıştır. 2016 yılı içerisinde halihazırda devam etmekte olan 4 projeye ek olarak toplamda 12 olması öngörülen projelerin çalışmaları yapılmaktadır. Hal böyle iken 2013 yılının Ocak ayında da saldırıya uğrayan ve halihazırda restore edilmiş olan Denya Camisi’nin bir kez daha kundaklanmış olmasını kınıyoruz."

Denya Camisi, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortak çalışmasıyla aslına uygun restore edilmiş ve restorasyon çalışmaları Aralık 2014’te tamamlanmış ve açılış töreni gerçekleştirilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.