Güney Kore Devlet Başkanı Moon Çin’de

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Çin’de
Moon, ikili ilişkilerde güvene dayalı yeni bir döneme başlamak istedikleri vurgusunu yaptı

PEKİN (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Çin ile ikili ilişkilerin gelişmesi ve Kore Yarımadası'nın barışçıl yollarla nükleerden arındırılması için "yeni bir döneme" başlamak istediklerini belirtti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, resmi ziyaret kapsamında başkent Pekin’e gelen Güney Koreli mevkidaşı Moon'u Tiananmen Meydanı’ndaki Büyük Halk Salonu’nda resmi törenle karşıladı. Töreninin ardından taraflar, ikili ve heyetler arası görüşmelere geçti.

Şi, Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması gerektiğini vurgulayarak, yarımadadaki bu meselenin diyalog ve müzakere ile çözülmesinde ısrarcı olunması gerektiğini, Çin’in sorunun müzakere ile çözülmesi için yarımadayı destekleyeceğini ifade etti.

Güney Kore’ye bazı parçaları kurulan Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) konusunda da Çin’in tutumunu aktaran Çin lideri Şi, Seul yönetiminin THAAD konusunu uygun şekilde ele almasını umduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı, mevkidaşı Moon’un ziyaretinin ikili ilişkilerde herkesçe malum olan bazı tıkanıkları gidereceğine vurgu yaparak, iki tarafın karşılıklı çıkarlara saygı çerçevesinde ve kazan-kazan temelinde diplomatik ilişkilerini, iletişimini ve dayanışmasını güçlendirmesi gerektiğine işaret etti.

Güney Kore’nin Kuşak ve Yol inisiyatifine katılmasını memnuniyetle karşılacaklarını belirten Şi, Çin ve Kore halkları arasında bilimden spora, teknolojiden sağlığa her alanda iletişimin artırılması gerektiğini kaydetti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon da iki ülke ve liderleri arasında güven odaklı ilişkinin gelişmesi için yeni bir dönemi inşa etmeyi arzu ettiğini belirtti. Yarımadadaki nükleer sorunun barışçıl yollarla çözülmesine bağlı kaldıklarını belirten Moon, bölgede barış ve istikrarı sağlama konusunda Çin ile birlikte çalışmak istediklerine dikkati çekti.

Moon ayrıca, Çin’de dün 80’inci yıl anma törenleri düzenlenen Nancing Katliamı’nın dolayısıyla taziyelerini bildirdi.

Taraflar daha sonra, ikili ve bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Toplantıların ardından iki ülke arasında çevre, enerji, ikili serbest ticaret konularında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Moon, yarın da Çin Başbakanı Li Kıçiang ile Çongçing kentinde bir araya gelecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.