Güney Sudan'daki barış süreci

Güney Sudan'daki barış süreci
Güney Sudan Hükümeti ile Cumhurbaşkanı yardımcısı Riek Machar'ın liderliğindeki silahlı isyancı güçler arasında mart ayının ilk haftası geçiş hükümeti ilan edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı

CUBA (AA) - Güney Sudan Hükümeti ile Cumhurbaşkanı yardımcısı Riek Machar'ın liderliğindeki Sudan Halkın Özgürlük Hareketi'ne (SPLM) bağlı silahlı isyancı güçler arasında mart ayının ilk haftası geçiş hükümeti ilan edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Michael McCoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümet temsilcileri ile silahlı isyancı güçlerin temsilcilerinin bugün Cuba'da gerçekleştirdiği toplantıda martın ilk haftası geçiş hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Geçiş hükümetinin kurulmasının daha önce hükümet tarafından ilan edilen ve isyancılar tarafından reddedilen "yeni iller" problemini kapsamayacağını söyleyen McCoy, tarafların, "yeni iller ve geçici anayasa oluşturulması" konularının ulusal birlik hükümetinin kurulduktan sonra ele alınması konusunda anlaşmaya vardığını ifade etti.

McCoy, uluslararası ortaklarla isyancı güçlerin mart ayının sonuna kadar Cuba'ya geçmeleri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın başkente gelerek resmi olarak görevini yürütmesi konularında da anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Güney Sudan, 16 Aralık 2013'te Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından başlayan şiddet olaylarına sahne oluyor.

Güney Sudan'da 21 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'ın gözetiminde 17 Ağustos 2015'te gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Pagan Amum, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti.

Güney Sudanlı taraflar arasında yapılan anlaşmada, cumhurbaşkanı yardımcısı makamına biri Riek Machar, diğeri hükümet yanlısı bir isim olmak üzere iki kişinin atanması öngörülmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.