“GURBETÇİ ESKİSİ GİBİ VARLIKLI DEĞİL”

“GURBETÇİ ESKİSİ GİBİ VARLIKLI DEĞİL”
Akköylüler Kuyumculuk ’un Genel Müdürü Semih Akköylü, “Gurbetçiler artık altını yanlarında götürmek için alamıyorlar, sadece düğünlerde takmak için alıyorlar. Niye altını yanlarında götürmek için almıyorlar derseniz, eskiden ülkemizde altın fiyatları oldu

Emine Şeyma Yıldız/ÖZEL

"HAYAL KIRIKLIĞI"

Okulların tatil olup yaz döneminin araya girmesiyle öğrenciler memleketlerine, memurlar tatile, köylüler harman kaldırmaya gidince şehir adeta boşalmıştı. Bu durgunluk esnafın işlerini azaltırken gelen gurbetçiler umut olmuştu. Her yıl oluşan açığı gurbetçilerin kapatması esnafın yüzünü güldürürken bu yıl öyle olmadı. Özellikle sarraflar gurbetçilerin gelip altına yatırım yapmalarını dört gözle beklerlerken hayal kırıklığı yaşadılar. Çünkü gurbetçi sadece düğünde takmak için altın aldı.

"AÇIK KAPANMADI"

Akköylüler Kuyumculuk ‘un Genel Müdürü Semih Akköylü, altın sektörüyle ilgili gazetemize önemli açıklamalar yaparak, gurbetçilerin neden önceki gibi altın alarak yanlarında götürmediğinin cevabını verdi. Önceki yıllarda olduğu gibi gurbetçilerin bu yaz oluşan açığı kapatamadıklarını söyleyen Akköylü, “Bu sene pek iş olmadı. Konya’daki dört şubemizde de aynı durum söz konusu oldu. Ramazan’ın son haftası ve ramazandan sonraki ilk haftalara bakacak olursak gurbetçilerin oluşan açığı kapatıyorlardı. Ama sonraki haftalarda çok ciddi bir iş düşüşü oldu. Doların ve euronun yükselişi gurbetçileri daha da tetiklemesi gerekirken tam tersi oldu. Ramazan yine yaz aylarına denk gelince geç gelenler çok oldu. Gelenler de direk tatile ya da köylerine gitti. Bu da esnafı olumsuz etkiledi” dedi.

“KIŞ AYLARINDA ALTIN ALANLAR AVANTAJLI”

Önceki gurbetçi potansiyelinin olmadığını belirten Akköylü, “Gurbetçiler eskisi gibi varlıklı değil. Altını yanlarında götürmek için alamıyorlar sadece düğünlerde takmak için alıyorlar. Niye altını yanlarında götürmek için almıyorlar derseniz, eskiden ülkemizde altın fiyatları oldukça uygundu. Altın alıp yanlarında götüren gurbetçiler satıp iyi para kazanıyorlardı. Artık öyle bir durum söz konusu değil. Yaşanan seçim, altın ve dolar fiyatının çok hareketli olması gibi sebeplerden dolayı bu sene işlerimizde çok düşüş oldu. Sektörümüzü düğünler ayakta tutuyor. Fakat yaz aylarında düğünler sebebiyle işlerimizde ekstra bir hareketlenme olmuyor; çünkü düğünler artık 12 aya da dağılıyor. Bir de kimse düğününden bir hafta evvel gelip altın almıyor. Kış aylarında altın fiyatları daha düşük olur düşüncesiyle genelde kışın alıp bir kenara koymayı tercih ediyorlar. Kış aylarında altın alanlar şu an çok avantajlı. O zamanlar altın fiyatları 90 seviyelerinde seyrederken şimdilerde 100’lerde. Eskiden kış aylarında hiç iş olmazdı. Şu anda dağılım eşit…” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.