Gürcistan ile Konya’nın ticaret hacmi artacak

Gürcistan ile Konya’nın ticaret hacmi artacak
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Konya - Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti B2B Programı kapsamında kente gelen Gürcistanlı iş adamı heyeti, Konyalı sanayici ve iş adamıyla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Konya - Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti B2B Programı kapsamında kente gelen Gürcistanlı iş adamı heyeti, Konyalı sanayici ve iş adamıyla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. MÜSİAD Konya Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, Gürcistan’la Konya arasında ticaret hacminin daha üst seviyelere çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen programa, Gürcistan'ın merkezi yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyetinin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Giorgi Romanadze, MÜSİAD Batum Şube Başkanı Hamza Köse ve şube üyeleri ile Acara Ticaret ve Sanayi Odası üyesi iş insanları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Hilmi Kağnıcı, “Konya, tarihinden aldığı güçle üretimin ve ticaretin kalbi durumundadır. Bu şehir samimi duyguların ön plana çıktığı ‘ben’ yerine ‘biz’ kültürü ile hareket ederek, tesis ettiği dostlukların daima arkasında olmuştur. Biz Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip şehri olan Konya’da, yaklaşık 9 bin yıllık yerleşim birimi olan Çatalhöyük’ün olduğu yerdeyiz. Biz Anadolu Selçuklu Devletinin Başkenti olan Konya’dayız. Şehrimiz, tarımın başkenti, sanayinin parlayan yıldızıdır. Hem yüz ölçümü ile çok büyük hem tarım üretimi ile çok önde olduğu için yıllarca Türkiye’nin tahıl ambarı olarak nitelendirilmiş bir şehirdeyiz. Ancak Konya artık sanayisi ile de çok büyük bir şehir. Konya, 2022 yılı ihracatı 3.5 milyar dolara yaklaşan ve ithalatı 1.25 milyar dolar olan, dış ticaret fazlası veren bir şehirdir. Büyüme oranları ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde olan Konya, özellikle tarım makinaları, süt ürünleri ve gıda makinaları, değirmen makinaları, otomotiv, ayakkabı, döküm, metal işleme sektörlerinin yanı sıra son olarak savunma sanayi sektöründe yapılan atılımlarla Aselsan’ın da açılmasıyla Türkiye’nin önde gelen bir şehri haline gelmiştir” dedi.

“TİCARET HACMİNİ DAHA ÜST SEVİYEYE ÇIKARACAĞIZ”

Gürcistan ile karşılıklı ticaret oranlarının düşük kaldığına değinen Kağnıcı, “Yapacağımız bu görüşmeler neticesinde kurulacak dostluk köprüleri ile ticaret hacmimizin daha üst seviyelere çıkacağına inanıyoruz. Bu vesileyle programımızın tüm sanayici ve iş adamlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

“2024 YILI İHRACAT HEDEFİMİZ 4 MİLYAR DOLAR”

Konya’daki çalışmaların Batum için çok iyi bir örnek olduğunu söyleyen MÜSİAD Batum Şubesi Başkanı Hamza Köse ise, “Bu çalışmalar Batum için bir örnektir. Konya’yı artık daha farklı görüyoruz. Burada kendi evimizde gibi hissediyoruz. Bu anlamda Konya ile ticari olarak birçok işler yapacağımıza inanıyorum. Gürcistan Acara Ticaret Odamızla ve heyetimizle gerek konsolosluğumuz gerekse de ticari ataşelerimizle beraber birçok paydaşımızı da dahil ederek bu birlikteliği daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Türkiye’nin Gürcistan’a yaptığı ihracat yaklaşık 3 milyar dolar civarında, ancak ilerleyen dönemde buna Konya’yı da kattığımızda 2024 yılı ihracat hedefinin 4 milyar dolar olabileceğini ön görüyorum. MÜSİAD Konya Şubesi ile yaptığımız gibi bu tür programları önemsiyoruz ve fayda sağlaması adına çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

“GÜRCÜ İŞ ADAMLARINA KONYA’YI TANITACAĞIZ”

Türkiye’nin, Gürcistan’ın dost ülkesi ve aynı zamanda en büyük ticari partneri olduğunu belirten Acara Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Giorgi Romanadze ise, “Hem Acara bölgesinde hem de Gürcistan’ın genelinde Türk-Gürcü iş adamları ortaklıkları mevcuttur ve ortak çalışmaları devam etmektedir. Ülkemiz konumu itibari ile Asya pazarına geçişte önemli yere sahiptir. 2007 yılında imzalanan STA (Serbest Ticaret Anlaşması) ile sanayi ürünleri bakımından gümrük vergileri ile eş etkili vergiler sıfırlanmış ve karşılıklı ticaretin arasındaki engeller kaldırılmıştır. Başkanlık dönemimde ilk kez Konya’ya gelmiş bulunmaktayım, kültürel zenginliklerin yanı sıra sanayi yönünden de çok gelişmiş bir şehir olduğunu gördüm. Ülkeme döndüğümde Gürcü iş adamlarına bu şehri tanıtmayı kendime bir görev olarak addediyorum. Burada gerçekleştirilecek B2B görüşmeleri de bunun bir başlangıcı olacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından iş geliştirme toplantısı ve B2B Görüşmelerine geçildi. MÜSİAD Konya şube üyeleri, Konyalı iş insanları ile MÜSİAD Batum üyeleri, Acara Ticaret ve Sanayi Odası üyesi iş insanları, sektörel masalarda ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdi. Daha sonra Konya sanayisinde çeşitli firmalarda iş ziyaretleri yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.