Gürcistan Milli Günü

Gürcistan Milli Günü
Gürcistan'ın bağımsızlığının 25. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi

ANKARA (AA) - Gürcistan Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze, Türkiye ve Gürcistan'ın diğer ortaklarıyla istikrar ve barışın pekiştirilmesi için bölgenin jeopolitik realitesini enerji hatları ve ticaret yolları gibi projelerle değiştirdiklerini belirtti.

Gürcistan'ın Ankara Büyükelçiliği tarafından 25. bağımsızlık yılı dolayısıyla bir otelde düzenlenen resepsiyona hükümeti temsilen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile yabancı diplomatik ve askeri misyon temsilcileri katıldı.

Koplatadze, burada yaptığı konuşmada, Gürcistan'ın Sovyet dönemi enkazı ile sonrası çatışma ve saldırıları atlatarak çağdaş demokrasinin inşasında büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ifade etti.

"Gürcistan'ın iki ayrılmaz parçası Abhazya ve Güney Osetya hala işgal altındadır." diyen Koplatadze, tercihlerini Avrupa-Atlantik ile Avrupa yönünde yaptıklarını ve bu yolda sağlam adımlarla ilerlediklerini kaydetti.

Koplatadze, Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasından sonra Gürcistan vatandaşları için vize kolaylığı beklediklerini bildirdi.

1992'de Gürcistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan Koplatadze, şöyle konuştu:

"Türkiye ve Gürcistan diğer ortakları ile birlikte istikrar ve barışın pekiştirilmesi için bölgenin ve dünyanın jeopolitik realitesini birlikte değiştirmişlerdir. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, bu yıl içinde bitirilmesini beklediğimiz Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, TANAP ve Yeni İpek Yolu projeleri bu iş birliğinin en iyi örnekleridir. Gürcistan'ın NATO üyeliğini güçlü bir biçimde destekleyen ülkelerden biri Türkiye'dir. Türkiye aynı zamanda Gürcistan'ın bir numaralı ticaret ortağıdır. Çeşitli biçim ve düzeyde sürdürülen Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan üç taraflı işbirliği bunun en iyi kanıtıdır."

İki ülke vatandaşlarının da karşılıklı vizesiz ve pasaportsuz seyahat edebildiklerini vurgulayan Koplatadze, ikili ilişkilerin en önemli kazanımının "halk diplomasisi" olduğunu da aktardı.

Türkiye'de öğrenim gören Gürcü öğrencilerin de katıldığı resepsiyonda konuşmaların ardından pasta kesildi. İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği'nin Gürcü Halk Dansları Çocuk Topluluğu da gösteri yaptı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.