Gürcistan Rus işgali için adalet arıyor

Gürcistan Rus işgali için adalet arıyor
Uluslararası Ceza Mahkemesinin Rus işgali altındaki Güney Osetya'da işlenen savaş suçlarını incelemeye alması Gürcistan yönetimini umutlandırdı- Gürcistan Adalet Bakanı Tsulukiani: "Soruşturma kararı, Güney Osetya savaşında işlenen suçların mahiyetini ger

TİFLİS/ANKARA (AA) - Gürcistan Adalet Bakanı Tea Tsulukiani, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) 2008'de Güney Osetya savaşında işlenen suçlarla ilgili yürüttüğü soruşturmanın, yakın geçmişte yaşanan bu acı olayın bağımsız ve tarafsız bir yasal süreçle aydınlatılmasını sağlayacağını söyledi.

Tsulukiani, UCM Ön Soruşturma Dairesinin ocak ayında Başsavcı Fatou Bensouda'yı Güney Osetya savaşında işlenen suçlarla ilgili soruşturma açmaya yetkilendirmesi konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Gürcistan Adalet Bakanı, UCM'nin soruşturmasıyla, Güney Osetya savaşında yaşananların bağımsız ve tarafsız yasal çerçevede açıklığa kavuşacağını ifade ederek, Güney Osetya'nın Gürcistan'ın parçası olduğunun birçok kez dile getirildiği soruşturma kararının, savaşta işlenen suçların mahiyetini gerektiği şekilde yansıttığını, özellikle Gürcülerin hedef olduğu etnik temizliğe dikkat çekildiğini vurguladı.

UCM'ye göre, Güney Osetya savaşında, kasten adam öldürme, sivillerin hırpalanması ve tehdit edilmesi, gözaltılar, evlerin ve mülklerin yakılıp yağmalanması gibi saldırıların genellikle etnik Gürcüleri hedef aldığına işaret eden Adalet Bakanı Tsulukiani, "UCM'nin yürüttüğü soruşturmanın tarafsızlığına ve bağımsızlığına güveniyoruz. Soruşturma, uluslararası hukukun uygulanmasını sağlayacak" dedi.

Tea Tsulukiani, Fatou Bensouda'nın 18 Şubat'ta Gürcistan'ı ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Bensouda, soruşturmanın, kurbanlar açısından adaletin ve gerçeğin tesis edilmesini sağlayacağının altını çizdi. Bu nedenle, insanlığa karşı suçlardan ve etnik Gürcülere karşı savaş suçlarından sorumlu olanlar uluslararası adaletin önüne çıkacaktır ve kurbanların zararları karşılanacaktır" ifadesini kullandı.

Gürcistan Adalet Bakanı Tsulukiani, UCM'nin soruşturmasında Gürcülerin etnik temizliğe uğradığı tespit edilirse, zararın kim tarafından karşılanacağı yönündeki soruya, "Roma Statüsü'ne göre kurbanlar, iade, tazminat ve rehabilitasyon dahil olmak üzere zararlarının karşılanmasına hak kazanır. Zararların karşılanması farklı biçimlerde olabilir ve buna vaka bazında değerlendirmeyle karar verilir. Mahkeme doğrudan mahkum edilen kişinin uygun biçimde zararları karşılamasına hükmedebilir. Yeri geldiğinde mahkeme, UCM'nin Vakıf Fonu yoluyla zararların karşılanması yönünde hüküm verebilir" cevabını verdi.

Düzenlediği basın toplantısında soruşturma sırasında Osetya ve Abhazyalılarla ilişkilerin iyileştirilmesi sürecinin başlatılabileceğini vurgulayan Tsulukiani, böyle bir sürecin nasıl başarıya ulaştırılabileceği konusunda, "AB entegrasyonunu sadece başarılı bir dış politika olarak değil aynı zamanda ulusal yeniden bütünleşmeyi teşvik etmek için de bir fırsat olarak görüyoruz. Eski Gürcistan Başbakanı'nın (İrakli Garibaşvili) işaret ettiği üzere sadece modern bir Avrupa ülkesi inşa ederek, Osetyalı ve Abhazyalı kardeşlerimiz için cazip hale geliriz" dedi.

UCM ocak ayında Başsavcı Bensouda'nın 1 Temmuz - 10 Ekim 2008 arasında Güney Osetya savaşında savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili olarak soruşturma açma talebinin onayladığını ve başsavcının bunun için yetkilendirildiğini açıklamıştı. Açıklamada, başsavcının talebinin ve mahkemeye sunulan mağdur beyanlarının incelenmesinden sonra Ön Soruşturma Dairesinin, 2008 yılındaki çatışmalarda UCM'nin yetki alanında bulunan savaş suçlarının işlendiğine ilişkin makul derecede delil olduğu sonucuna vardığı kaydedilmişti.

Soruşturulacak suçlar, cinayet, zorla göç ettirme, işkence gibi insanlığa karşı işlenen suçlar ve sivil halka saldırı, kasten adam öldürme, barış gücü unsurlarına kasten saldırı düzenleme, özel mülkün tahribatı ve yağmalama gibi savaş suçlarını içeriyor.

Rusya'nın üye olmadığı UCM'ye Gürcistan ise 2003 yılında Roma Statüsü'nü onaylayarak taraf olmuştu.

Güney Osetya, 1990 yılında Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Ancak Tiflis yönetimi bölgede ordu birlikleriyle kontrolü yeniden sağladı. 2008 yılının ağustos ayında Rusya'nın desteklediği Güney Osetya'nın ayrılıkçı güçleri Tiflis yönetimine karşı yeniden hareket geçti. Gürcü ordusunun bölgeye müdahalesi üzerine Rus ordusu Gürcistan topraklarına girdi. Kısa süren ve yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmada Gürcü birliklerini bölgenin dışına çıkaran Rus ordusu, Güney Osetya'nın idari sınırlarında askeri birliklerini konuşlandırmaya devam ediyor. Rusya dışında Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyan bir ülke bulunmuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.