Gürcistan'da "Gazproma Hayır" protestosu

Gürcistan'da "Gazproma Hayır" protestosu
Başkent Tiflis'te birlerce kişi, hükümet ile Rus şirketi Gazprom arasındaki müzakereleri protesto için insan zinciri oluşturdu- Ana muhalefet partisi Birlik Ulusal Hareketi lidelerinden Bokeriya:- "Artık hükümet bundan sonra Gürcistan'ın Gazprom'a bağlılı

TİFLİS (AA) - Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te toplanan binlerce kişi insan zinciri oluşturarak, Gürcistan hükümeti ile Rus şirketi Gazprom arasında devam eden müzakereleri protesto etti.

Gürcistan ana muhalefet partisi Birlik Ulusal Hareketi tarafından başkentte "Gazprom'a Hayır" protestosu düzenlendi.

Protestoda katılımcılar, Tiflis'in merkezinde bulunan hükümet binasıyla eski Rusya Büyükelçiliği arasında insan zinciri oluşturdu. Birkaç kilometreyi kapsayan insan zinciri eylemine Gürcistan'ın bazı ünlü aktörleri ve sanatçıları da katıldı.

Hükümeti Rus şirketiyle ilişkilerinde dikkatli olmaya çağıran protestocular, Gürcistan'ın Rus şirketi Gazprom'a bağımlılığından kurtulması ve Rusya'nın Ermenistan'a sattığı doğalgazın karşılığında Gürcistan'ın alacağı konusunda eski sözleşmedeki şartlara göre devam edilmesi gerektiğini savundu.

Protestocular ayrıca, Gazprom ile Gürcistan hükümeti arasındaki müzakerelerde eski Gürcistan Başbakanı iş adamı Bidzina İvanişvili'nin de ilgisi bulunduğunu iddia etti.

Birlik Ulusal Hareketi'nin lidelerinden Giga Bokeriya, AA muhabirinin protestoda verilmek istenen mesaja yönelik sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Hükümet daha önce Gazprom'la müzakerelere halkın desteğini alarak başlamıştı. Sonra Gürcistan'a kış dönemlerinde ek doğalgaz getirilmesi için Gazprom'dan başka bir yol olmadığını savunarak vatandaşlarımızı kandırıyorlardı. Bugün ise bize her şeyin artık yolunda olduğunu söylüyorlar. Çok iyi o zaman! Artık hükümet bundan sonra Gürcistan'ın Gazprom'a bağlılığını gizli yollarla arttıramaz. Çünkü halk buna tepki gösteriyor ve herkes biliyor ki Gazprom'a bağlı olmak milli çıkarlarımıza uygun değildir."

Bokeriya, halkın bundan sonra da dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Eski sözleşmeye göre Rusya, Ermenistan'a sattığı doğalgaz Gürcistan üzerinden geçtiği için Gürcistan'a yüzde 10'luk payını doğalgaz olarak veriyordu. Gazprom bu yıl ise anlaşma şartlarının değiştirilmesi ve yüzde 10'luk pay yerinde nakit ödeme yapılması talebinde bulunmuştu. Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze ise Gazprom'la yıl sonuna kadar eski şartlara göre devam edeceklerini ifade etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.