Gürcistan'ın NATO üyeliği için destek çağrısı

Gürcistan'ın NATO üyeliği için destek çağrısı
TBMM Dışişleri Komisyonu, Varşova Zirvesi'nde, Gürcistan'ın NATO'ya üyeliğine yönelik güçlü mesaj vermeleri için müttefiklere çağrıda bulundu

TBMM (AA) - TBMM Dışişleri Komisyonu, Gürcistan'ın NATO'ya üyelik yolunda Varşova Zirvesi'nde güçlü bir mesaj verilmesi için müttefiklere çağrı yaptı.

Komisyonun, Gürcistan'ın NATO üyeliği hakkında yayımladığı bildiride, Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin stratejik nitelikte ve örnek düzeyde olduğu ifade edildi.

NATO’nun açık kapı politikasının Avrupa-Atlantik güvenliğinin pekiştirilmesindeki rolüne işaret edilen bildiride, NATO’nun bu politikası ve bu doğrultudaki genişlemesinin üyeliğe istekli ülkelerin özgür iradeleri ve tercihleriyle ilerlediği, üçüncü taraflara herhangi bir tehdit, risk teşkil etmediği belirtildi.

Gürcistan’ın, Avrupa-Atlantik bölgesinin istikrar ve güvenliği için taşıdığı öneme, NATO harekat ve misyonlarına yaptığı katkılara dikkat çekilen bildiride NATO’nun bölgesel barış ve istikrarın sağlanması, demokratik değerlerin teşvik edilmesi konusundaki misyonu da vurgulandı.

Varşova Zirvesi'nin, müttefikler ve NATO ortakları arasında savunma ve güvenlik konularında dayanışma ile iş birliğinin artırılması hedefi doğrultusunda, 8-9 Temmuz 2016'da gerçekleştirileceği hatırlatılan bildiride, zirvede, üyeliğe istekli ülkeleri teşvik edici kararların alınmasının önemine işaret edildi.

Gürcistan'ın NATO'ya üyelik sürecinin, Bükreş Zirvesi ile başladığı belirtilen bildiride, bu ülkenin demokrasi, yargı, hukukun üstünlüğü ve savunma alanında reformlar yaptığı kaydedildi.

Bildiride, Komisyonun, Gürcistan’ın bağımsızlığı, egemenliği, uluslararası tanınmış sınırları ve toprak bütünlüğüne verilen desteği teyit ettiği bildirilerek, "Komisyon, Galler Zirvesi’nde kabul edilen NATO-Gürcistan Kapsamlı Paketi'nin tam anlamıyla uygulanmasını teminen Gürcistan’ın beklentileri doğrultusunda gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve Gürcistan ile pratik iş birliğinin geliştirilmesini teşvik eder." ifadesine yer verildi.

NATO’nun açık kapı politikasına Türkiye tarafından verilen destek çerçevesinde, Gürcistan’da savunma, hukukun üstünlüğü, demokrasi alanlarında gerçekleştirdiği reformlar bağlamında sağlanan ilerlemenin, Varşova Zirvesi’ne katılacak devlet ve hükümet başkanlarına sunulmasının önemi vurgulanan bildiride, "Komisyon, Gürcistan’ın uluslararası güvenliğe yaptığı katkılar ve gerçekleştirdiği reformlar ışığında, Varşova Zirvesi’nde NATO üyelik sürecinin bir adım öteye taşınarak Gürcistan’a üyelik yolunda güçlü bir mesaj verilmesi için müttefiklere çağrıda bulunur." denildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.