Hafızamı kaybettim diye çok korktum

Hafızamı kaybettim diye çok korktum
Hafız Muhammet Aydın, hafızlık eğitimi aldığı dönemi anlattı.

‘Hafızamı kaybettim diye çok korktum’

Hafızlık eğitimi döneminde Kur’an-ı Kerim ve hafızlığın insanın içine işlediğini ifade eden Hafız Muhammet Aydın, “Hafızlık eğitimi alırken kursta ranzanın ikinci katında yatıyordum. Bir gün yataktan düştüm. Düşerken diğer ranzalara da çarptım. Baş üstü düştüm. Başım baya bir acımıştı. O anki ilk düşüncem ben kafamın üzerine düştüm ya hadi hafızamı kaybettiysem, dersimi okuyamazsam oldu. O dönemde içimize o kadar işlemişti.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Muhammet Aydın. 1991 doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da okudum. Liseyi Hocacihan İmamhatip Lisesi’nde okudum. Daha sonrasında 9 Eylül Üniversitesi’nde İlahiyat Fakültesi’ni okudum. Şuan Nevşehir’de Hürriyet Camii’nde imamlık yapıyorum.

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

13 yaşlarında Kur’an kursuna gittim. 1 yıl yüzüne okudum. Daha sonra hafızlık eğitimine başladım. Yaklaşık 13-14 ayda da hafızlığımı tamamladım.

Hafızlık eğitimini nereden aldınız?

İbrahim Tanrıkulu Hoca’dan aldım. Bu işin pirlerindendir.

Kur’an ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Türkiye genelinde uygulanan hafızlık eğitimi Osmanlı Devleti döneminden bu yana süre gelen bir sistem. Örgü Sistemi. Benim ezberim iyiydi. Sabah namazı dersler verilir. Daha sonrasında yatsıya kadar ertesi gün verilecek derse çalışırdık. Ben ezber konusunda çok zorlanmazdım. Bir sayfayı yarım saatte ezberlerdim. Daha sonrasında ezberlediğin dersi gün içerisinde tekrar edersin ve o şekilde uyursun.

Sizden farklı bir yöntem kullanarak hafızlık yapan arkadaşlarınız var mıydı?

Hafızlık eğitimi tamamen kapasite meselesi. Örnek verecek olursak ben yarım saatte sayfamı ezberlerken 10 dakikada ezberleyen arkadaşlarımda vardı. Hafızlık eğitimi bireyseldir. Eğitim yüzde 90 öğrencinin kendisinde biter. Yüzde 10 ise ortam ve hocadır. Hafızlıkta önemli olan iyi bir yüzüne eğitimdir. Biz her zaman bunu vurgularız. Yüzüne eğitimi kötü olan bir çocuk hafızlığı daha çok geç yapar veya ezberlerken daha çok hata ile ezberler.

Neden hafız olmak istemeliyiz?

Hafızlık önce aileden gelen bir şey. Biz 6 kardeşiz. Ben en küçükleriyim. Bizim evde benle beraber 4.5 hafız var. Hafızlık başka bir şey. İlahiyat ilimleri ile uğraşacaksak eğer hafızlık bu işin anahtarıdır. Hafız olan tefsir hocası ile hafız olmayan tefsir hocası arasında dağlar kadar fark vardır. Manevi boyutu gerçekten anlatılmaz yaşanır. Hayatım boyunca ciddi anlamda maddi zorluklar çektim. Ama hafızlığın bereketinden dolayı o zor süreçleri çok kolay atlattık.

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

Disiplin. Hafızlık çok uzun bir maraton. Bunu yapacak öğrencide disiplin olması lazım. Disiplini daha fazla açmak gerekirse, öğrenci sabah namazına kalkacak dersini verecek, abdestini alacak diğer günün dersine harıl harıl çalışacak. Bu 2-3 sene boyunca annesin, babasından, arkadaşlarından, oyundan feragat etmesi demek. Hafızlık dersini sabah namazından sabah 9-10’a kadar vermek lazım. Eğer vermezsek kafa saat 10’dan sonra bulanıyor. Öğrenci gerçek bir ders veremiyor. O yüzden disiplin. Bu işi zeka ile ilişkilendirenler var. Zeki çocuk 1 saatte yapar, normal çocuk 2 saatte yapar ama yapar.

Hafızlığın insan davranışlarındaki etkileri nelerdir?

Hafızlık eğitimi erken yaşlarda verildiği için çocuklarımız ilk başta farkında değil. Ama hafız olan çocuk yaş ilerledikçe diğer akranlarına göre daha oldun davranıyor. Günaha meyilde hafızlık onu tutuyor. Veyahut kötü bir yola düştüğünde o yolda diretmiyor. Çabuk kurtuluyor. Otokontrol artıyor. Ne kadar hafız arkadaşım varsa hep bunu gördüm.

Sizin döneminizdeki hafızlık eğitimi ile şuan ki eğitimin arasında ne gibi farklar görüyorsunuz?

Diyanet İşleri Başkanlığı farklı sistemler geliştiriyor. Pek verim alınmadığını duyuyoruz. Osmanlı usulü denenmiş, yüzyıllarca uygulanmış bir usul. Diyanet’in geliştirdiği sistem daha çok zeki öğrencilerin üzerinde başarı sağladı. Osmanlı usulü dediğimiz örgü usulü herkese, her yaşa uygun.

Hafız olmak için bir yaş aralığı var mıdır?

Her yaştan kişi hafız olabilir. 60-70 yaşlarında hafız olanlar var. İlahiyat Fakültesi’nde okurken hafız olan çok arkadaşım var. En uygun yaş ise 12-15 arası.

Daha iyi hafızlık için öneri veya teklifleriniz var mıdır?

Hafızlık yapacak çocuğa moral, motivasyon ailesi ve hocaları tarafından devamlı verilmeli. Moral ve motivasyonu her zaman iyi olmalı. Uzun bir maraton olduğu için belirli bir zaman gelir ders vermek istemez. Bunalmıştır iyice. Bu dönemde destek verici ve iştahlandırıcı takviyeler yapılmalı. Çocuğu tekrar zihnen hafızlığa hazır hale getirmek lazım. Hafızlık eğitimine başlayacak çocuğa önceden süreçler anlatılmalı ve hazırlamalı. İlk çıktığı zorlukta bırakmaması için.

Hafızlık eğitimi aldığınız döneme ait hiç unutamadığınız bir anınız var mı?

Hafızlık eğitimi alırken kursta ranzanın ikinci katında yatıyordum. Ranzalarda birbirine çok yakındı. Bir gün yataktan düştüm. Düşerken diğer ranzalara da çarptım. Baş üstü düştüm. Başım baya bir acımıştı. O anki ilk düşüncem ben kafamın üzerine düştüm ya hadi hafızamı kaybettiysem, dersimi okuyamazsam oldu. Dersi okuyamazsam ne yapacağım, hafızlık olamazsam ne yapacağım diye kendi kendime konuşuyor muşum. Arkadaşlar uyanmış bana sabah anlatıyorlar. O dönemde içimize o kadar işlemişti.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Oruçla Kur’an’ı birleştirmemiz lazım. Kur’an’ı hem lafzen hem manen okunup düşünülmesi, tefekkür edilmesi gerekli.

Konya’nın Ramazan gelenekleri ile ilgili fikirleriniz?

Konya’da özellikle hatim geleneği çok güzel. Farklı illerde gezdim, bulundum, yaşadım. Konya Ramazan olarak çok önemli ve güzel. Kur’an hassasiyeti olan bir il. İnsanların ölümünde cenazesinde her şeyinde Kur’an’ı hep ilk sıraya koymuşlar. Herkesin hatim okutması. Hatim okuyan gençlere evlerinde yemek yedirmesi. Bunu İstanbul haricinde başka illerde göremiyoruz. Konya, İstanbul’u saymazsak başı çeken bir il. ( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.