Hafızlık Geleneğinin Kadim Şehri: Konya

Hafızlık Geleneğinin Kadim Şehri: Konya
Konya’da şu an hafızlık eğitimine devam eden çocukların sayısının 4 bini geçtiğini söyleyen Betül Şimşek Öztürk Konya’nın hafızlık geleneğini en güzel yürüten şehirlerden birisi olduğunu ifade etti

Konya’da hafızlık eğitimi hem kurslarda hem İmam Hatip Ortaokulları’nda hız kesmeden devam ediyor. Konya İl Müftü Yardımcısı Betül Şimşek Öztürk de hafızlık ile ilgili merak edilenleri gazetemize anlattı. Hafızlık eğitiminin Müslümanlar için önemine vurgu yapan Öztürk, “Kur’an-ı Kerim eğitimi onu okumayı öğretmekten, getirdiği mesajı anlamaktan, ve onu tam anlamıyla tanımaktan geçer. İlk etabta Kur’an-ı Kerim’i anlamaya ardından onu baştan sona ezberleyebilmeye hafızlık diyoruz. Bunun ardından gelen katmansa onun manasına vakıf olabilmektir. İnsanın Kur’an’la ilişkisi varoluşsal bir boyut. Onu gönlüne nakşeden insana, bir anlam mazhar oluyor.  Günümüzde de hafızlık eğitimi Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’an Kursları vasıtasıyla veriliyor. Başkanlık hafızlık eğitiminin daha etkin ve verimli olması ve bunun fiziki açıdan gerekli donanımlara sahip kurslarda yapılması için bir çaba sarf ediyor. Bu eğitimde hizmetin gerektirdiği yeterliliğe sahip eğitmenler tarafından veriliyor. Öğrenciye birebir eğitimle ve mümkün olduğunca hocasını değiştirmeyerek hafızlığını tamamlamasını sağlıyoruz” dedi.

ÇOCUKLARA HER DAİM REHBERLİK YAPILIYOR

Hafızlık eğitiminin disiplin gerektiren bir konu olduğunun altını çizen Öztürk, “Hedeflere ulaşmak için de öğrencinin temel motivasyonunun iyi olması lazım. Burada da motivasyon kaynağı olarak hocalarımız devreye giriyor. Yine Hafızlık Takip Komisyonları’mız var. 3’er aylık dilimlerde öğrencimizin gelişimi onlar tarafından takip ediliyor. Bir nevi rehberlik de yaparak, ‘Nasıl daha iyi hafız olunur’ konusunda yönlendirmeler yapıyorlar. Bunun dışında İlmihal, Siyer derslerimiz var. Bir de bunların ötesinde kurslarımızda sosyal etkinlik derslerimiz var. Çocuklarımızın bu eğitim sürecinde hem bedenen hem de ruhen rahatlamaları için bir takım organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Geçen sene tam anlamıyla yapamasak da İzcilik bu aktivitelerden birisiydi. Öğrencilerimiz de çok seviyor. Aynı zamanda hafızlık kurslarımızda PDR öğretmenlerimiz görev yapıyor. Öte yanda manevi danışmanlarımız var. Hem PDR öğretmenlerimiz hem manevi danışmanlarımız hafız olacak çocuklarımız için sahadalar” diye konuştu.

HAFIZLIĞA ÇALIŞAN 4 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİMİZ VAR

Konya genelinde toplamda 60 adet kız ve erkek hafızlık kursu bulunduğunu dile getiren Öztürk, bu kursların 27 tanesinin de yatılı olduğunu söyledi. Öztürk, “Şu an hâlihazırda hafızlığa çalışan 4 bini aşkın öğrencimiz var. İki yıl gibi bir sürede öğrencimizin hafızlığını tamamlamasını sağlamaya çalışıyoruz. Konya gibi hafızlık geleneğinin kadim olduğu bir şehirde de bu büyük bir oranda sağlanıyor. Konya’da 2014’ten bu yana 3 bin 723 tane hafımız yetişti. Hafızlık tespit sınavlarımıza da 414 başvuru oldu. Konya olarak bu konuda çok iyi bir durumdayız. Fakat biz sadece ezberle bırakmıyoruz hafızlığımızı. 2 tane kursumuzda bir yıllık Arapça eğitimi de veriyoruz. Bunun ötesinde öğrencimiz devam etmek isterse temel metinleri okutuyoruz. Böylece bu anlamda motivasyonu olan öğrencilerimize çok yakından ve ciddi bir destek sağlıyoruz. Çünkü hafızlık eğitimi meşakkatli bir süreç. Onların her zaman yanındayız” şeklinde konuştu.

ORTAOKULDA DA HAFIZLIK EĞİTİMİ VERİLİYOR

Aynı zamanda okulla birlikte devam eden Hafızlık İmam Hatip Ortaokulu (İHO) çalışmalarından da bahseden Öztürk, “Hafızlık İmam Hatip Ortaokulu’na 752 tane kayıtlı öğrencimiz var. Bu bir tercih meselesi. Altyapısı olan öğrenciler akademik anlamda ve Kur’an bilgi düzeyine ilişkin sınavlara giriyorlar. Bu iki sınav ortalaması ile dereceye giren öğrenciler deneme sürecinden geçirilip artık hafızlık eğitimine başlıyorlar. Bu sınavlar 4. sınıfın sonunda oluyor. Proje okulumuz Mustafa Büyükkaplan İmam Hatip Ortaokulu. Öğrenciler 5. 6. ve 7. sınıfta hafızlıklarını tamamlayıp 8. sınıfta normal lise sınavlarına rahatça girebiliyorlar. Çocuklarımız yaş itibariyle daha küçük oldukları için alma güçleri daha yüksek. Ve hafızlıkları daha sağlam oluyor” dedi.

HAFIZ YETİŞTİRMEK BİR MARATON

Hafızlık eğitmenleri için de bazı çalışmalar yaptıklarını belirten Öztürk, “Hafız olan hocalarımıza da hafızlıklarını sağlama şeklinde bir kursumuz oldu. Oda büyük başarı ile sonuçlandı. Yıllar önce hafızlığını tamamlamış ve sonra tekrar birisine verme imkanı olamamış öğreticilerimiz, yine bir hoca eşliğinde Kur’an-ı Kerim’i ezberden verdiler. Bu noktada İl Müftülüğü olarak hafızlık öğreticilerimize ciddi bir destek sağlamak istedik. Bu kapsamda en son öğreticilerimize psikoloji temelli eğitim ve seminerler dizisi düzenledik. Çünkü hafızlık öğreticilerimiz haftada 6 gün bazen geceli gündüzlü fedakarlık göstererek çalışıyorlar. Hafız yetiştirmek onlar için bir maraton. Onlar hafız yetiştirmeye kendilerini adamış isimsiz kahramanlarımız. Hiçbir zaman enerjilerinin düşmesi gibi bir lüksleri yok. Yaptıkları şeyi de iş olarak görmüyorlar zaten. Onlara çok teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.