Hafız Muhammed Fatih Taşdemir: Hafızlıkta başarı disiplin ve azimle gelir

Hafız Muhammed Fatih Taşdemir: Hafızlıkta başarı disiplin ve azimle gelir
Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Hafız Muhammed Fatih Taşdemir gazetemize konuştu.

Hafızlıkta başarının disiplin ve azim ile geldiğini ifade eden Hafız Muhammed Fatih Taşdemir, çok çalışmak gerektiğini, hafızlığın çok sabır isteyen bir iş olduğunu aktardı.

Arapçada korumak, ezberlemek manasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız, Kur`ân`ı Kerim`i ezberleyen ve hafızasında koruyan kişidir. Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Hafız Muhammed Fatih Taşdemir gazetemize konuştu.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Muhammed Fatih Taşdemir. Konyalıyım. 22 yaşındayım.

Kaç yaşında hafızlığa başladın?

17 yaşında hafızlığa başladım. 1 yıl kadar sürdü. Daha sonrasında açık liseden liseyi bitirdim.

Hafızlık eğitimini nereden aldınız?

Havzan Nuraniye Kur’an Kursu’nda hafızlığımı tamamladım.

Kur’an’ı ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Ham, hamsağ ve sağ diye tabirler var. Ham hiç yapmadığın ezber, hamsağ yapıp da üzerinden 1 ay geçmiş olan ezber, sağ da üstünden 2-3 ay geçmiş ezber demek. Ham ezberler satır satır yapılır. Bir satır ezberlenir. Daha sonra diğer satır ezberlenir ve daha sonra bu iki satır birleştirilir. Bu şekilde ham ders bitirilir. Hamsağlar ise zorluğuna göre yarım yarım, 5 satır 5 satır okunur 5-10 kere ve daha sonrasında birleştirilir. Bu şekilde devam ederek hafızlık tamamlanır.

Sizden farklı yöntem kullanarak hafızlık yapan arkadaşlarınız var mıydı? Varsa ne tür bir yöntem kullanıyorlardı?

Kurstan kursa, hocadan hocaya değişen yöntemler var. Günde 5 sayfa ezberleyen öğrenciler var. Bu biraz da öğrencinin kapasitesi ile alakalı bir durum. 6 ayda hafız olan talebelerde var.

Neden hafız olmak istemeliyiz

Elhamdülillah Müslümanız. Kendi kitabımızı onun ahlakı ile ahlaklanmamız için onu ezberlememiz lazım. Bunun yanında Arapça da öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir pasta süssüz olur mu? Olmaz. Bir hafızda da Arapça olmadan olmuyor. Ne okuduğumuza anlam verebilmeliyiz. Kur’an-ı Kerim’i okumak çok güzel buna katılıyorum. A’raf Suresi’nde ‘Kur’an okunurken sessizce onu dinleyin’ diyor. Peygamber Efendimiz, ‘Sizin en hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir’ diyor. Biz Müslümanız elhamdülillah. Ona göre yaşamalıyız.

Hafızlık sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

Hafızlık eğitimi 2 farklı şekilde alınabiliyor. Bunlara biz evci ve yatılı diyoruz. Eve giden öğrenciler Kur’an dışında da birçok şeyle meşgul oldukları için dersler gecikebiliyor. İnternet, telefon, televizyon hafızlık eğitimine düşman. Sabah uyanan bir insanın beyni boş olur. Kolay ezberler, kolay öğrenir. Ama sosyal medya, teknoloji eğitimden o kadar uzaklaştırıyor, vakit kaybettiriyor ki öğrenci dersine akşama doğru bakabiliyor. Bu da ezberi çok etkiliyor.

Hafızlar arasındaki nesil farkını nasıl görüyorsunuz?

Günümüzle değerlendirecek olursak geçmişteki hafızlık eğitimi çok daha sert ve disiplinliymiş. Telefon, tablet de yoktu. Bizim zamanımızda da tuşlu telefon vardı. Onu da pazartesi günü kursa girerken hocamıza teslim ederdik. Cumartesi günü de öğlen 6 dersi vermeyene telefonunu vermezlerdi. Telefon hocada kalırdı.

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

Disiplin ve azim. Çok çalışmak lazım. Hafızlık gerçekten çok sabır isteyen bir iş. Şeytan bu dönemde insanla çok uğraşır, eğitimden alıkoymaya çalışır. Şunu yap bunu yap diye seni başka yerlere yönlendirir. Disiplin olmadan bu işin olması çok zor.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Kur’an-ı Kerim Ramazan ayı boyunca daha iştahlı okumalıyız. Normal bir günde 1 okuyorsak bu dönemde 3 okumalıyız. Orucumuzla Rabbimize yönelmeliyiz. Nefsimizi terbiye etmeyi öğrenmeliyiz. Ramazan ayı bizim için bambaşka bir süreç. Dolu dolu geçiyor. Hatimler, mukabelelerle geçiyor. Rabbim bütün Müslümanlara yardım etsin. İnşallah hafızlık eğitimi alan öğrencilerimiz bir düzen ve disiplin içerisinde dinine yönelerek hafızlığını tamamlar. Herkese nasip olmuyor. Genç hafız adaylarımız kıymetini bilsinler.

Konya’nın Ramazan gelenekleri ile ilgili fikirleriniz…

Konya’da Ramazan’da her gün sala verilir. Bunu Konya’dan başka bir şehirde göremezsiniz.

( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.