Hakim, iş güvenliği uzmanına sordu

Hakim, iş güvenliği uzmanına sordu
Hakim, iş güvenliği uzmanına sordu: Allah rızası o şantiyeye için bir kere gittin mi?

Kartal'da üç işçinin ölümüyle ilgili davada ölen işçilerin yakını, " Kalıbı teslim alırken kalıbın her yerine sağlam mı diye bakıyorlar. Peki iskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı?" dedi. Davaya bakan hakim ise 'İnşaat senden önemli. Bir tane inşaat var a Kartal'da üç işçinin ölümüyle ilgili davada ölen işçilerin yakını, " Kalıbı teslim alırken kalıbın her yerine sağlam mı diye bakıyorlar. Peki iskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı?" dedi. Davaya bakan hakim ise 'İnşaat senden önemli. Bir tane inşaat var a Kartal'da üç işçinin ölümüyle ilgili davada ölen işçilerin yakını, ' Kalıbı teslim alırken kalıbın her yerine sağlam mı diye bakıyorlar. Peki iskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı?' dedi. Davaya bakan hakim ise 'İnşaat senden önemli. Bir adet yapım mevcut fakat işçi çok!' diye konuştu. İş güvenliği uzmanını da eleştiren hakim, 'Allah rızası için bir kez gittin mi şantiyeye' diye sordu. Kartal'da 16 katlı inşaatın iskelesinin çökmesi sonucunda 3 işçinin ölümüyle ilgili davanın görülmesine başlandı. Olayda tıpkı inşaatta çalıştığı babası ve kardeşini kaybeden işçi, “Benden kalıbı teslim alırken kalıbın her yerine sağlam mı diye bakıyorlar. Peki iskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı?' dedi. Mahkeme başkanı, bu soru üzerine, 'İnşaat senden önemli. Bir adet yapım mevcut fakat işçi çok!' diye konuştu. İş güvenliği uzmanını da eleştiren hakim, 'Allah rızası için bir kez gittin mi şantiyeye' diye sordu. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz MG yapım firması sahibi Mehmet Gültekin, vakada yaşamını kaybeden işçilerin yakınları ve yan avukatları katıldı. Duruşmada savunmasını oluşturan sanık Gültekin, Metsan Firması'nın esas firma, MG inşaatın taşeron olduğunu belirterek, “Kanunların verdiği üzerimize azalma gösteren her görevi yaptık. Kazanın meydana geldiği platforma takılması gereken bir parça takılmamış. Kalfaların bunu denetim etmesi gerekirdi. Nedenini sordum, dikkat etmemişler. Olayda kusurum yoktur' dedi.

 “ALLAH RAHMET EYLESİN AMA…'

Gültekin'in avukatı ise, “Allah rahmet eylesin fakat işi çabuk yapmak maksadıyla platformu sağlamlaştırmak amacıyla takılan pimin birtanesini takmışlar, başka pimi takıp sabitlememişler. İşçilerin ilk işi değil, son derece tecrübelilerdir. İskeleyi kuran ve çıkan da onlardır. 3 şahıs binince takılı pim eğilmiş ve kaza meydana gelmiştir' diye konuştu. “BİZİ ZORLA O İSKELEYE ÇIKARIYORDU' Olayda babası Hasan Doğan ile kardeşi Sinan Doğan'ı kaybeden Tolgahan Doğan, hadise günü kendisinin de şantiyede işçi şekilde çalıştığını söyleyerek, “İskele mesaiden sonra gece zamanı başka elemanlarca kuruldu. Kalfalar toplantılarda iskelede ve başka yerlerde bulunan eksiklikleri her zaman dile getirirlerdi fakat adını hatırlamadığım bir başka kalfa ise bizi zorla o iskeleye çıkarıyordu' dedi.

“50 İŞÇİ VARSA, 10 TANE EMNİYET KEMERİ ATIYORLAR'

Yaşanan vakada hayatını kaybeden işçi Salih Karayalı'nın ağabeyi Haşim Karayalı da tıpkı şantiyede çalıştığını anlatım ederek, “50 adet işçi varsa, inşaatın içine 10 adet emniyet kemeri atıyorlar. Güvenlikle ilgili bir tomar döküman imzalatıyorlar fakat çoğu işçinin okuma yazması yok. Her birimize ayrı ayrı güvenlik materyali vermiyorlardı, bir yandan da hummalı bir biçimde çalışmamızı istiyorlardı. Emniyet kemeri aramaktansa çıkıp çalışıyorduk. Emniyet kemerini takacağımız bir halatımız dahi yoktu. Bu inşaatta iş güvenliği ile ilgili bizi uyaran olmadı. Ben evliyim, kardeşim 9 nüfusa bakıyordu. Mecburduk' biçiminde konuştu.

HAKİM: CAN TAŞIYAN SİSTEM KURULUYOR, DENETLEYEN YOK MU?

Duruşmada Şahit şekilde dinlenilen MG İnşaat Firması'nda yapım mühendisi şekilde çalışan Sedat Onur Şekeroğlu kendisinin işyeri işleriyle ilgilendiğini, sahada görevli bulunan başka mühendis olduğunu söylediği duruşmada, mahkeme başkanı Uğur Duman, “Orda bir can taşıyan konsept kuruluyor. Bunu denetleyen bulunmaz mu?' diye sordu. Bunun üstüne Şahit Şekeroğlu, “İnceleyen, denetleyen bir makam yoktur' dedi. Şekeroğlu'nun yanıtı üstüne söz piyasa müşteki Tolgahan Doğan, “Benden kalıbı teslim alırken kalıbın her yerine sağlam mı diye bakıyorlar. Peki iskelenin sağlam olup olmadığına bakmıyorlar mı' diye sordu. Bunun üstüne mahkeme başkanı Uğur Duman yapım firması sahiplerini eleştirerek, “İnşaat senden önemli. Bir adet yapım mevcut fakat işçi çok!' dedi. İşçi ölümlerine reaksiyon amaçlı söylediği bu sözün salonda bir zaman sessizlik oluşturması üstüne mahkeme başkanı Duman, “Bu dediğimi sakın hata anlamayın. İlkesel, eleştirel açıdan söyledim' diye ekledi.

“ALLAH RIZASI İÇİN BİR KERE GİTTİN Mİ ŞANTİYEYE'

İş güvenliği uzmanı Beyhan Selen ise duruşmada iş güvenliği ve eğitim planlarının nasıl olduğunu anlattı. Mahkeme Başkanı Duman da, “Allah rızası için bir kez gittin mi şantiyeye' diye sordu. Tanık Selen, lüzumlu araştırmaları yaptığını, şantiyede eğitim planları verdiğini belirtti. Şantiyede saptama ettiği uygunsuzlukları da rapor biçimine getirdiğini anlatım eden iş güvenliği uzmanı Selen, “Emniyet kemeri takmış olsalardı, başlarına böyle bir şey gelmezdi' diye konuştu. DURUŞMA ERTELENDİ Mahkeme heyeti, usulüne müsait tebligat çıkarılmasına karşın duruşmaya gelmeyen başka şüpheliler şantiye şefi Betül Batmaz, Metsan firmasının ortağı ve mesul yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu konusu için zorla getirme kararı vererek duruşmayı erteledi.

 İNŞAAT ŞİRKETİ SAHİPLERİNE 15 YIL HAPİS İSTENİYOR

İstanbul Kartal, Hürriyet Mahallesi Erler Sokak'ta geçtiğimiz Mayıs ayında meydana gelen olayda, Metsan Nexus adlı inşaatın inşası esnasında C bloğunun 16. Katında kurulu bulunan iskele çöktü. İskelede çalışan Salih Karayalı, Sinan Doğan ve Hasan Doğan'ın hayatını kaybetti. Şüpheliler şantiye şefi Betül Batmaz, Metsan firmasının ortağı ve mesul yöneticisi Mehmet Celalettin Satoğlu ve MG yapım firması sahibi Mehmet Gültekin konusu için 'Taksirle ansızın çok bireyin ölümüne sebep olma' suçundan toplamda 3'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.