"Hakimler kanıtları iyi değerlendirmedi"

"Hakimler kanıtları iyi değerlendirmedi"
Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Brammertz, beraat eden Seselj ile soykırım suçundan 40 yıl hapse mahkum edilen Karadzic hakkındaki kararları AA'ya değerlendirdi:- "(Seselj hakkındaki karar) Hakimlerin, sunduğumuz kanıtlar

SARAYBOSNA (AA) - DEJAN MAKSİMOVİC - Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Başsavcısı Serge Brammertz, hakkında beraat kararı verilen Vojislav Seselj davasına ilişkin, "Hakimlerin, sunduğumuz kanıtları iyi değerlendirmediğini ayrıca çatışmaları iyi tanımlayıp sınıflandıramadığını düşünüyoruz." dedi.

Brammertz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ICTY'nin mart ayında beraat kararı verdiği Vojislav Seselj ile aynı ay soykırım ve savaş suçlarından 40 yıl hapse mahkum edilen Radovan Karadzic hakkındaki kararları değerlendirdi.

Savaş suçundan yargılanan Seselj'in, savunmasını kendisinin yapmak istemesi ve bunun prosedürle ilgili sorunlara yol açması nedeniyle söz konusu davanın en başından beri problemli olduğunu kaydeden Brammertz, "Seselj, yayınladığı bazı kitaplarda gizli tanıkların isimlerini açıkladı. Bu nedenle bu kişiler korku içindeydi. Bu dava gerçekten zor bir davaydı." ifadesini kullandı.

Brammertz, Seselj hakkında verilen beraat kararından memnun olmadıklarını ve ceza almasını beklediklerini vurgulayarak "Hakimlerin, sunduğumuz kanıtları iyi değerlendirmediğini ayrıca çatışmaları iyi tanımlayıp sınıflandıramadığını düşünüyoruz. Mesela bizim 'etnik temizlik' olarak tanımladığımızı, hakimlerin çoğunluğu 'insani tahliye' olarak değerlendirdi. Bizim 'suç eylemine neden olan nefret söylemi' olarak tanımladığımızı, hakimler 'askerlerin moralini yükseltmek için yapılan konuşmalar' olarak değerlendirdi. Çatışmaya ilişkin tamamen farklı görüşlerimiz vardı. Bu nedenle kararı temyize götürme kararı aldık." diye konuştu.

Seselj hakkında verilen karara yapılacak itirazın hukuki hatalara dayandırılacağını söyleyen Brammertz, "Hakimlerin hukuki açıdan kanıtları doğru bir şekilde değerlendirmediğini ve sınıflandırmadığını düşünüyoruz. İtirazımızın detaylarını kamuoyuyla paylaşamayız çünkü bunu önce hakimlere sunmalıyız." dedi.

- "Karadzic hakkındaki karar önemli"

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'e, aralarından soykırımın da bulunduğu birçok suçtan 40 yıl hapis cezası verilmesinin önemli bir karar olduğuna işaret eden Brammertz, Karadzic'in Srebrenitsa'da yapılan soykırımdan hüküm giymesinin önemine dikkati çekti.

Brammertz, Karadzic hakkındaki kararın kurban yakınlarını ve savaş mağdurlarının tam anlamıyla memnun etmediğinin farkında olduğunu belirterek özellikle Srebrenitsa dışındaki altı belediyede de soykırım işlendiğinin hakimlerce kabul görmemesinin bu memnuniyetsizliğe neden olduğunu kaydetti.

Karadzic hakkındaki karardan "prensipte memnun" olduklarını ifade eden Brammertz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2008 yılında göreve geldiğimde, Radovan Karadzic ve Ratko Mladic'in (eski Sırp komutan) yakalanacağına kimse inanmıyordu. Bugün gelinen noktada, Karadzic hakkında Srebrenitsa'daki soykırımdan hüküm verildi. Ayrıca cinayetlerden, sürgünlerden ve diğer suçlardan hüküm giydi. İddianamedeki 11 suçlamanın 10'undan suçlu bulundu. (Srebrenitsa hariç) Diğer altı belediyede de soykırım işlendiğine hükmedilmedi ama buralarda da savaş suçu işlendiğine hükmedildi. İnsanlar Karadzic'in bu maddeden tamamen beraat ettiğini düşünüyor. Aslında bu doğru değil. Bu altı belediyede işlenen suçlar soykırım olarak sınıflandırılmadı. Bu nedenle kararı temyize götürmeyi ciddi bir şekilde düşünüyoruz. Srebrenitsa dışındaki bu altı belediyede işlenen suçların da soykırım olarak sınıflandırılması gerektiği görüşündeyiz."

- "Mladic'in de suçlu bulunacağına inanıyoruz"

Savaş döneminde Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) başkomutanı olan ve yargılanması devam eden Ratko Mladic davasına da değinen Brammertz, savcılığın Mladic davasında da Karadzic dosyasından birçok kanıt kullandığını ve bu nedenle hakimlerin Mladic'i de suçlu bulacağına inandıklarını söyledi.

Brammertz, eski Yugoslavya ülkelerinin bağımsızlık hakkına saygı duyduklarını vurgulayarak ülke mahkemelerinde devam eden savaş suçu davalarının herhangi birinin siyasi nedenlerden engellenmesini istemediklerini çünkü mağdurların adalet beklediğini kaydetti.

Bölge ülkelerindeki siyasilere sürekli "savcılığa engel olmama" çağrısında bulunduklarını belirten Brammertz, "Özellikle de savaş suçları davaları konusunda bunu istiyoruz. Bu, Sırbistan için de geçerli. Bazı davalar Bosna Hersek'ten Sırbistan'a aktarıldı, bazıları ise doğrudan orada görüldü. Bunun olumlu örnekleri var. Son 10 yılda, bölgesel işbirliği konusunda önemli bir gelişme oldu. Birçok dosya karşılıklı olarak aktarıldı ancak hala siyasi önemi nedeniyle hassas olan bazı durumlar söz konusu." ifadesini kullandı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.