'Hamam böceği' robotlar

'Hamam böceği' robotlar
ABDden Harvard Üniversitesi ile Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, hamam böceğinin devinim kabiliyetlerinden ilham alarak böcek robotlar tasarladı.

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Özcan, Anadolu Ajansı AA muhabirine yapmış olduğu duyuruda , böcek robot teknolojileri üzerine araştırmalarına ABD'deki Harvard Üniversitesinde başladıklarını ve buradaki bilim insanlarıyla "böcek robot" prototipi geliştirdiklerini ifade etti . Harvard'da geliştirilen böcek robotun daha ileri versiyonunun tasarım ve mekanik çalışmalarına Bilkent Üniversitesi'nde başladıklarını bildiren Özcan, bu çalışmaları için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK 'a destek başvurusu yapacaklarını belirtti .
Böcek robotun, 23 tabaka karbon fiber ve polimer film malzemeden yapıldığını, bu tabakaların lazerle işlendikten akabinde üst üste eklenip ısı ve basınç yardımıyla bir araya getirildiğini ifade eden Özcan, şu bilgileri verdi:
"Robotu tasarlarken, hamam böceğinin devinim kabiliyetlerinden ve doğayla uyumlu fiziksel yapılarından esinlendik. Hamam böceği, 4 bacaklarıyla çok fazla hızlı devinim eder, hatta hızlı koşarken 2 bacaklarının üstüne kalkar. Bilimsel literatürde bu boyutta çok fazla çok 4 bacaklı robot bulunmuyor. Genelde 6 bacaklı robot yapılıyor. Biz bu robotta, 4 bacakla da dengeyi sağlayarak devrilmesini önledik. Böcek robot, şu anda öne, arkaya ve bir yengeç gibi yana yürüyebiliyor, geriye dönebiliyor."
Özcan, Bilkent Üniversitesinde tasarım ve mekanik üretim çalışması devam eden böcek robota tırmanma yeteneği verileceğini, bacaklarını daha yükseğe kaldırmasının sağlanacağını bildirdi.
Böceğin boyutlarını daha da küçülteceklerini Özcan, "Robotun en ucuza üretilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu robotların yakında tümünün Türkiye'de üretilip memlekette kullanılmasını sağlamak istiyoruz" diye belirtti .
-"Çökmüş binada arama kurtarma yapacaklar"
Robotun bir böcek büyüklüğünde olması sayesinde, insanın ulaşamadığı alanlara erişebileceğini dile getiren Özcan, şu şekilde açıkladı :
"Robot tamamlandığında, boru hattı gibi yerlerde denetleme görevi yapabilecek. Küçük aralıklardan geçebileceği için çökmüş bir binada arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek. Bir uçağın motorunun bakımının endoskopik cihazlarla yapıldığını biliyoruz. Bu tür bir robot teknolojisi, uçak bakım ve onarımında kullanılabilir. Robotun üstüne değişik sensör ve cihazlar yerleştirerek çok fazla değişik alanlarda kullanımının önü açılabilir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.