"Hamas ile uzlaşıdan başka seçenek yok"

"Hamas ile uzlaşıdan başka seçenek yok"
Fetih Hareketi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Eştih:"Önümüzde Hamas ile uzlaşıdan ve Filistin bölünmüşlüğünü bitirmekten başka seçenek yok""Geçmişte uzlaşı konusundaki tartışmalardan istifade ettiğimizi düşünüyorum. Ama artık karar vakti geldi. 2012'de yapıl

RAMALLAH (AA) - KAYS EBU SEMRA - Fetih Hareketi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Muhammed Eştih, hareketin Hamas ile uzlaşı sağlama ve Filistin bölünmüşlüğünü bitirmekten başka seçeneği olmadığını belirtti.

Eştih, çarşamba günü Hamas, Fetih ve İslami Cihad Hareketi'nin de aralarında bulunduğu 30 Filistinli siyasi grubun katılımıyla Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleşen Filistin Ulusal Konseyi hazırlık komitesi toplantısının ardından AA muhabirine gündemle alakalı açıklamalarda bulundu.

Fetih hareketinin geçen ay düzenlenen kongresinde uzlaşı sağlanmasına karar verildiğini belirten Eştih, "Hiçbir üye bu karara karşı çıkmadı ve Fetih, Filistin Ulusal Konseyi oturumu gerçekleşmesi için davet çalışmalarına başladı. Önümüzde Hamas ile uzlaşıdan ve Filistin bölünmüşlüğünü bitirmekten başka seçenek yok." dedi.

Fetih'in Beyrut'taki toplantı için tüm Filistinli gruplara davet yolladığını ve davetin kabul edildiğini hatırlatan Eştih, "Hamas'ın katılması doğru yönde atılmış bir adım. Ayrıca bölünmüşlüğün sona ermesi ve birliğin sağlanması için iyi bir başlangıç oldu. Filistinli grupların Ulusal Konsey hazırlık komitesi toplantısına katılımının, gelecekte yapılacak Ulusal Konsey oturumuna herkesin iştirak etmesi sonucunu doğurmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

- "Zorlukların üstesinden gelmek için uzlaşı sağlamamız gerek"

Önceki yıllarda bölünmüşlüğün sona erdirilmesi çabalarının sonuca ulaşmamasıyla ilgili konuşan Eştih, şunları ifade etti:

"Geçmişte uzlaşı konusundaki tartışmalardan istifade ettiğimizi düşünüyorum. Ama artık karar vakti geldi. 2012'de yapılan Kahire ve Doha anlaşmaları gereğince kapsamlı bir seçim için artık bu kara sayfayı kapatmamız gerek. Biz Hamas'ın da Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu'nda temsilcisi olmasını istiyoruz. Ama Hamas, temel taşlardan olmayı talep ediyor. Filistin davasının önünde büyük zorluklar var. İsrail, Gazze'de bir devletten ve Batı Şeria'nın İsrail'e katılmasından bahsediyor. ABD yönetimi ise Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımayı planlıyor. Arapların kendi dertleri var. Bu noktada bizim bu zorlukların üstesinden gelmek için uzlaşı sağlamamız gerek."

Rusya'nın Hamas ve Fetih arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapacağı hakkında medyada çıkan haberlere değinen Eştih, Filistinli grupların, mutabakat görüşmeleri için Rusya'dan davet aldıklarını belirterek, "Fetih, bu daveti memnuniyetle karşıladı. Görüşmelerde Fetih'i Merkez Yürütme Kurulu üyesi Azzam Ahmed başkanlığında bir heyet temsil edebilir.

- "İsrail ile iki taraflı müzakere istemiyoruz."

İsrail ile sekteye uğrayan barış görüşmelerini ele alan Eştih, Avrupa Birliğine (AB) müzakerelere yeniden başlanması için Fransa'nın barış girişimini destekleme çağrısında bulundu.

Eştih, "Yıl içinde Fransa'da seçimler olacak ve aday olmayan cumhurbaşkanı François Hollande dışında biri cumhurbaşkanı olacak. Bu nedenle önce AB'yi sonra Rusya ve ABD'yi müzakerelere yeniden başlanması için Fransa'nın barış girişimini desteklemeye çağırıyoruz. İsrail ile iki taraflı müzakere istemiyoruz. Zulmün bitmesi için müzakereler çok taraflı olmalı. Filistin, Fransa'nın girişimiyle Paris konferansında alınacak kararların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de kabul edilmesi için harekete geçmeyi planlıyor."

İsrail'in konferansa katılmayı reddetmesini değerlendiren Eştih, "İsrail kendini azlediyor ve uluslararası iradenin önünde durarak dünyaya savaş açmak istiyor." ifadelerine yer verdi.

Pazar günü Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek Ortadoğu barış konferansına Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 70'e yakın ülkenin temsilcisi katılırken, İsrail katılmayacağını açıklamıştı.

Fransa, İsrail'in itirazına rağmen 3 Haziran'da da Paris'te uluslararası bir konferans düzenlemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.