Hangi maske ne kadar etkili?

Hangi maske ne kadar etkili?
Maskenin virüsten koruyup korumadığı tartışmaları devam ederken hangi maskenin ne işe yaradığı ise merak konusu oldu.

Tayyip Erdoğan, açıkladığı yeni önlemlerde insanların toplu alanda bulunduğu pazar yerleri ve marketler gibi yerlerde maske takmanın zorunlu olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıkladığı yeni önlemler kapsamında insanların toplu bulunduğu alanlarda maske zorunluluğun getirildiğini açıkladı. Bunun üzerine İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 20-65 yaş aralığındaki vatandaşlara ücretsiz maske dağıtılacağını açıkladı. Maskenin virüsten koruyup korumadığı tartışmaları devam ederken hangi maskenin ne işe yaradığı ise merak konusu oldu.

AMELİYAT MASKESİ

Ameliyat maskeleri genellikle hastanelerde, ameliyatlarda ve steril olması gereken ortamlarda kullanılıyor. Asıl amacı ise doktorların ameliyat sırasında yaşayacağı hapşırma, öksürme gibi durumlarda hastaya herhangi bir bakteri ya da virüs bulaştırmaması. Ancak bu maske havada küçük parçacıklar içinde dolaşabilen virüsler için tam koruma sağlamıyor. Havada dolaşan virüsler maskenin yarattığı boşluklardan solunum sistemine girebiliyor. Ayrıca corona virüsünün gözlerden de bulaşabildiği biliniyor. Ameliyat maskeleri yalnızca birinin direkt olarak hapşırdığı ya da öksürdüğü durumlarda az da olsa koruma sağlayabiliyor

ameliyat-maskesi.jpg

N95

Ameliyat maskelerinin yanı sıra N95 maskeler daha yoğun bir koruma sağlıyor. Virüs taşıma olasılığı olan vakalarla ilgilenen personellerin kullandığı maske olan N95, havadaki küçük parçacıkların yüzde 95’ini filtreliyor. N95 maskeler 5 mikrondan küçük partükülleri tutabiliyor. Ancak bu maskeleri takarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey hiçbir şekilde hava girecek bir boşluğun bırakılmaması. Diğer yandan bu maskeyi kullanmak oldukça zor çünkü maske havayı %95 oranında filtreliyor ve bu da nefes almayı zorlaştırıyor. Bir süre sonra nefes almayı zor hale getirebiliyor ve klostrofobi hissi yaratabiliyor.

n95.jpg

TOZ MASKESİ (FFP2-FFP3)

Filtreleme özellikleri birbirinden farklı olan toz maskeleri İnce tozlar, yağ ve su bazlı sislere ve metal dumanlarına karşı koruma sağlayan toz maskeleri corona virüsüne karşı koruma sağlamak için de kullanılıyor. FFP2 adlı maske %94 oranında koruma sağlarken FFP3 adlı maske %99 oranında koruma sağlıyor.

ffpp.png

YARIM YÜZ GAZ MAKELERİ

Madencilik gibi ağır maden işlerinde kullanılan ve 8 saatlik ömrü olan yarım yüz gaz maskeleri solunum yollarında yüksek koruma oranı sağlıyor. Diğer maskelerin aksine tekrar kullanılabilen ve soluk verme ventili daha dayanıklı olan bu maskeler %99,95 oranında koruma vadediyor.

yarim-yuz-gaz-maskesi.jpg

TAM YÜZ MASKELERİ

Tercih edilen birçok maskenin virüsten tam korunma için uygun olmadığı yönünde iddialar var. Bu nedenle tam koruma sağlamak isteyenler tam yüz maskeleri tercih ediyor.

tam-yuz-maske-ve-filtre-seti-tam-yuz-maskesi-propazar-8059-57-o.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.