‘Hasat Sonrası Genişletilmiş Sektör Değerlendirme Toplantısı’nın sonuç bildirgesi yayımladı

‘Hasat Sonrası Genişletilmiş Sektör Değerlendirme Toplantısı’nın sonuç bildirgesi yayımladı
Konya'da gerçekleştirilen OAUSD ‘Hasat Sonrası Genişletilmiş Sektör Değerlendirme Toplantısı’nın sonuç bildirgesinde, bu yıl buğdaya uygulanan avantajlı fiyat uygulamasının, buğday üretiminin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Konya'da gerçekleştirilen Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği (OAUSD) ‘Hasat Sonrası Genişletilmiş Sektör Değerlendirme Toplantısı’nın sonuç bildirgesinde, bu yıl buğdaya uygulanan avantajlı fiyat uygulamasının, buğday üretiminin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği tarafından 30 Eylül-1 Ekim 2022 tarihleri arasında Konya’da Türkiye’nin her tarafından 400 un sanayicisi ve tarım paydaşının katılımıyla gerçekleştirilen, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin destek verdiği ‘Hasat Sonrası Genişletilmiş Sektör Değerlendirme Toplantısı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

whatsapp-image-2022-10-20-at-15-13-13-1.jpeg

Sonuç bildirgesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Emre Tekbaş, üretim sezonunda TMO’nun alım politikalarının konuşmacılar tarafından değerlendirildiğini ifade ederek, “Genel kabul TMO’nun buğdaya verdiği fiyat, daha sonra güncelleme ve prim uygulaması ile oluşan fiyatın dünya fiyatları ile uyumlu gerçekçi bir fiyat olduğudur. TMO’nun böyle bir hassas dönemde piyasayı regüle etme görevini yerine getirebilmesi, yeterli stok yapabilmesine bağlı olduğu, stoğun bu olağan üstü koşullar dikkate alındığında 4-5 milyon ton düzeyinde olması halinde ancak piyasaları düzenleme görevini hakkıyla yerine getirmesine imkân sağlayabileceği değerlendirildi. Buğday üretiminin sürdürülebilirliği ancak buğday üreticisinin bu faaliyetinden yeterli gelir elde etmesine bağlıdır. Yıllardır tüketicileri temel gıda ekmek üzerinden koruma gayreti ile buğday fiyatlarını baskılama yoluna gidiliyordu. Bu yıl buğdaya uygulanan avantajlı fiyat uygulaması, çiftçi dışında ekmek sübvansiyonunun gelecek yıllara buğday ekim alanlarının artışı şeklinde yansıyabileceği ve buğday üretiminin sürdürülebilirliğine katkı sağlayabileceği öngörülerek, olumlu karşılandı” dedi.

‘SUYUN HER DAMLASI DEĞERLİ’

Sonuç bildirgesinde yer alan maddelere devam edildiği açıklamada, “Suyun her damlası değerli olduğuna ve gıda güvenliğini doğrudan ilgilendirdiğine göre, havzalardaki ekosistemi koruyarak, su yetersizliği olan havzalara dış havzalardan su getirme projeleri yeniden gözden geçirilmelidir. Buğdayda çeşit sayısının fazlalığının üzerinde sıkça durulan bir husus olduğu dile getirilmiştir. Ancak bunun ülkemiz ekolojik, toprak, topografik yapısındaki çeşitlilikten kaynaklandığı değerlendirildi. Bundan sonra da bu farklılıklara adapte olacak çeşit geliştirme çalışmalarının devam edeceğinden hareketle, depolama ve alımlarda çeşit yerine her renk skalasında çeşit guruplarına göre işlem yapılarak ürün kabulüne yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Tarımsal üretim teknolojinin yoğun kullanımına sahne olmakta, ülkemiz de yetişmiş insan kaynağı ve inovatif sanayicisi ile bu gelişime ayak uydurmakla birlikte, önceliklendirme ve organizasyonel gelişmelerle akıllı teknolojiler alanında daha hızlı yol kat etmemiz beklenilmekte.Köy nüfusunun boşalmasını ve yaşlanmasını önleyecek sosyal projeler acilen etkin bir şekilde uygulamaya konulmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Un sanayiinin inovatif yönünü, unlu mamuller alanına yoğunlaştırarak, yeni ürünler ortaya çıkarmasının bugünü ve yarını okumanın gereği olduğundan önemle üzerinde durulmuştur. Bu ürünlerin geliştirilmesinde, üniversitelerdeki akademik birikimden yararlanmanın önemine değinilerek, üniversite-sektör iş birliğinin sistematik bir temele oturtulması önerilmiştir” ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.