"Haşdi Şabi, Şii Türkmenler'e zarar veriyor"

"Haşdi Şabi, Şii Türkmenler'e zarar veriyor"
KYB Politbüro Sorumlusu ve Germeser Peşmerge Komutanı Sengawi: - "Irak'ta meydana gelen terör olayları mezhep ve etnik çatışmaları alevlendirdi. Şu anda Sünni, Şii ve Kürtler arasında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor" - "Bana göre Haşdi Şabi, Şii Türkme

ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve Germeser Cephesi Komutanı Mahmut Sengawi, "Haşdi Şabi'nin (Şii milis gücü) bölgede yaptığı eylem ve ihlaller nedeniyle Şii Türkmenler de doğrudan zarar görüyor" dedi.

Sengawi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak'ta meydana gelen terör olayları mezhep ve etnik çatışmaları alevlendirdi. Şu anda Sünni, Şii ve Kürtler arasında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor. Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde yaşanan güvenlik olayları buna en iyi örnek olup, yaklaşık 165 sivil bu saldırılardan dolayı hayatını kaybetti. Sünni ve Haşdi Şabi güçleri arasında o bölgede gerginlikler devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Haşdi Şabi, Sünni ve Kürtler'in ağırlıklı olduğu bölgelerde Şii Türkmenler'i öne sürüyor diyen Sengawi, "Bana göre Haşdi Şabi, Şii Türkmenler'e büyük zarar verdi çünkü bölgede meydana gelen tüm mezhepsel saldırlar Şiiler'in gözü önünde yapılıyor. Bu gücün sonsuza kadar Irak'ta iktidarda olacağının garantisini kimse veremez. Sünni Arap ve Türkmenler yakın bir süre içerisinde Şiiler'den intikam almaya başlayacak. Bu durumu daha da çetinleştirecek ve doğrudan Şii Türkmenler'i etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Iraklı Şii dini lider Ayetullah Ali Sistani, terör örgütü DAEŞ'in Haziran 2014'te ülkenin ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesinden sonra bir fetva yayınlayarak, Haşdi Şabi'nin kurulması emrini vermişti. Haşdi Şabi içerisinde çok sayıda Şii silahlı grup yer alıyor ve birkaçı ise doğrudan İran ile bağlantılı. Haşdi Şabi'nin sadece Şiiler'den oluşmasına tepki gösteren Sünniler, örgütün bölgelerinin kurtarılması için yapılan askeri operasyonlara katılmasına karşı çıkmışlardı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.