"Hastalıklara Karşı Vücut Direncini Fındıkla Artırın"

"Hastalıklara Karşı Vücut Direncini Fındıkla Artırın"
Doç. Dr. Takır:- "Fındık tüketimi soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmada vücut direncini artırarak fayda sağlayacaktır"- "45-50 gram fındık tüketimi ile 15 miligram günlük E vitamini ihtiyacı karşılanıyor"

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Takır, günlük olarak aşırıya kaçmamak şartıyla tüketilen fındığın kış aylarında hastalıklara karşı vücut direncini artırdırdığını belirterek, "A,C, E vitamini, selenyum, çinko, kalsiyum, polifenoller, antosiyanidin ve lutenin, genistein gibi flavonidler içermektedir." dedi.

Doç. Dr. Takır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında üst solunum yolu ve virüslere bağlı hastalıklarda artış görüldüğünü belirterek, soğuk algınlığı ve gribin genel olarak hapşırma, öksürme esnasında etrafa saçılan ve havada asılı kalan damlacıkların solunması, akıntılarla temas edilmesi ile bulaştığına işaret etti.

Kişinin bağışıklık sistemi yeterince güçlü ise hastalık oluşmadığını anlatan Takır, sağlıklı kişilerle hafif semptomlar şeklinde seyrederken, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ağır seyredebildiğini bildirdi.

Bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla düzenli ve dengeli beslenme, yeterli miktarda sıvı, mineral ile vitamin almanın çoğu birey için yeterli olabildiğini kaydeden Takır, bu yaklaşımların yeterli görülmediği bireylerin doktorlar tarafından değerIendirilerek ilaç takviyesine ihtiyaç duyabileceğini aktardı.

Takır, vitamin ve mineral yönünden zengin besinlerin tüketilmesinin vücut direncini artırdığı, bağışıklığı desteklediği ve enerji verdiğinin bilindiğini vurgulayarak, "A,C ve E vitamini, selenyum, çinko ve kalsiyum açısından zengin besinler hastalıklardan korunmada yardımcı olmaktadır." dedi.

- Fındık vücut direncini artırıyor

Kabuklu meyvelerin ve özellikle fındık tüketiminin bağışıklık üzerine destekleyici olduğu, vücut direncini arttırdığı ve enerji verdiğinin bilindiğine işaret eden Takır, "Giresun’da yüksek kalite ve miktarda üretilen fındık A,C, E vitamini, selenyum, çinko, kalsiyum, polifenoller, antosiyanidin ve lutenin, genistein gibi flavonidler içermektedir." diye konuştu.

45-50 gram fındık tüketimi ile 15 miligram günlük E vitamini ihtiyacının karşılandığı bilgisini veren Doç. Dr. Takır, şunları söyledi:

"45-50 gram fındık bir avuca denk geliyor. Geleneksel olarak halk tıbbında bağışıklığı desteklemek, hazmı kolaylaştırmak, yara iyileşmesine yardımcı olmak, dolaşımı desteklemek ve ağrıyı dindirmek amacıyla da kullanılmıştır. Bu açıdan değerlendirildiğinde kış aylarıyla birlikte günlük aşırıya kaçmamak şartıyla beslenme aralarında kabuklu meyve ve özelinde fındık tüketimi soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmada vücut direncini artırarak fayda sağlayacaktır."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.