Hatalı Aydınlatma Göz Sağlığını Tehdit Ediyor

Hatalı Aydınlatma Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
Göz sağlığımız için bulunduğumuz mekanlarda ve bilgisayar karşısında en doğru aydınlatmayı seçmek büyük önem taşıyor.

Göz sağlığımız için bulunduğumuz mekanlarda ve bilgisayar karşısında en doğru aydınlatmayı seçmek iri ciddiyet taşıyor. Yanlış aydınlatılan ortamlarda uzun vakit vakit geçirmek göz kuruluğuna, kafa ağrısına ve göz yorgunluklarına sebep oluyor.
Hatalı duruş, fena okuma akımları ve hata aydınlatmanın gözü yorarak, görme kusurlarına yol açabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, “Bir şeyler okurken, okuduğumuz ortamın aydınlatmasına dikkat etmeliyiz. Göz sağlığı açısından kaide olarak, bilhassa florasan ışığından hem ultraviyole yaydığı için hem de belirli bir frekansla ışıma yaptığı için ırak durmalıyız. En doğru aydınlatma cinsi, daylight denilen gün ışığını taklit ederek aydınlatmayı verici fer kaynaklarıdır. Direk gözümüze yada direkt okuduğumuz yere ati fer yerine yansımalı fer kullanması göz sağlığı açısından daha doğrudur” dedi.
KARŞIDAN YÜZÜNÜZE IŞIK GELECEK ŞEKİLDE OKUMAYIN
Yeterli ışığın ve doğru duruşun çok mühim olduğunu belirten Dr. Karaarslan, “Işığın sol omzunuz üstünden gelmesini ve okuduğunuz sayfanın üstüne düşmesini sağlayın. Asla karşıdan yüzünüze fer ati biçimde okumayın. Eğer bir gözünüz okuma faaliyetinde daha iyi ise lambayı o gözünüzün bulunduğu yöne yerleştirin. En iyi görüntü için ampul mesafesini ayarlamalısınız” diye konuştu.
’Okuduğumuz dergi masanın üzerindeyse oturduğumuz koltuğun çok yukarıda olmaması gerekiyor’ diyen Dr. Karaarslan, “Okuduğumuz yada çalıştığımız seviye gözlerimizi yoracak biçimde olmamalı. İdeal seviye uzun süreli çalışmalar için 33 cm’dir. Özellikle minikler daha çok konsantre olmak için okurken yada yazarken çok daha çok yaklaşabilirler. Bu görme kusuru bulunduğu anlamına gelmez ama dikkat edilmelidir. Gözün çok yorulması miyopatiye sebebiyet verebilir” dedi.
Kötü okuma akımları ve hata aydınlatma bunun şeklinde durumların görme derdi olmasa dahi bulanık bakmaya sebebiyet verebileceğini belirten Karaarslan, konuşmasına şöyle devam etti: ”Her şeyden öncelikle bu bunun şeklinde vaziyetler erken yorulmaya ve ciddi oranda kafa ağrısına sebebiyet verir. Göz numaraları normal dahi olsa, gözde batma hissi yaşanabilir. Göz sağlığımızı menfi etkileyecek her şeyden kaçınmalıyız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.