Havalar soğudu :Mestlere olan talep hızla arttı

Havalar soğudu :Mestlere olan talep hızla arttı
Eskişehir'de havaların soğuması sonrası, abdest alan vatandaşların işini kolaylaştırdığı bilinen ve fiyatları 100 ila 200 lira arasında değişiklik gösteren meste talep arttı.

Eskişehir'de havaların soğuması sonrası, abdest alan kişilerin işini kolaylaştırdığı bilinen ve fiyatları 100 ila 200 lira arasında değişiklik gösteren meste talep çoğaldı.

iha-20240221aw146544-1-t.jpg

Kış mevsiminin etkilerinin hissedildiği Eskişehir'de vatandaşların mest talepleri yükseldi. Halk içerisinde "mes" olarak da bilinen ve Arapça'da "sıvazlama" anlamına gelen "mesh" kelimesinin Türkçe'deki karşılığı olan mest ile abdest alırken ayakların yıkanmayarak sadece bu ayakkabının ıslak elle sıvazlanmasının yeterli sayıldığı bilinmekte. Ayağı yıkama meşakkatinden değil, sünnete uymak ve soğuktan sağlımızı korumak niyetiyle giyilen mestleri genel olarak yaşlılar tercih ederken fiyatları 100 ila 200 lira arasında değişiklik gösteriyor.

iha-20240221aw146544-5-t.jpg

KIŞ AYLARINDA TALEPLER YÜKSELİYOR

Esnaf Ali Karakuş, "Mest hem kışın ayakların üşümesini önleyen hem de namaz kılanlar için abdest tutan deriden yapılan bir malzemeden oluşmaktadır. Bu Osmanlı İmparatorluğu vakitlerinde bile olan bir gelenek. Vatandaşlar hala kullanıyorlar ve talepleri gayet iyi. Özellikle kış aylarında talepler çıkıyor Yaşlı vatandaşların kullanımı daha yoğun. Kuryeler ayaklarının üşümemesi için alıyor. Abdest alırken üzerine meshedildiğinde o geçerli abdest alınmış sayılıyor. Fiyatları malzemesine göre değişiyor. Deri olanlar 150, çorap gibi olanlar 17 lira" dedi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.