Hayır bereket af kapısı üç aylar başladı

Hayır bereket af kapısı üç aylar başladı
Üç ayların İslam alemi için rahmet, bereket ve tövbe kapısı olduğunu dile getiren Müftü Yardımcısı Uysal, Cenab-I Hakkın rahmetine, inayetine, lütfuna, ihsanına erebilmek için fırsat günlerinin geldiğini vurguladı

Arapça’da Reğa-be kelime kökeninden gelen Regaip kelimesi, bir şeyi İstemek ve rağbet edilen şey anlamlarına gelmektedir. Kur’an-ı Kerim’de doğrudan geçmese de Regaip kelimesiyle aynı anlama gelen 8 kelime farklı surelerde ve ayet-i kerimelerde geçmektedir. Kameri takvimde 7. ay olarak geçen Recep ayının önemli günü diye bilinen Regaip kandili, Osmanlı İmparatorluğu’nda senenin ilk kandili olarak geçiyordu. İslam alemi için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaib Kandili, rahmet ve bereket gecesi olarak kabul ediliyor. Sözlükte, ‘kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış’ anlamına gelene ‘Regaib’, hadis ve fıkıh literatüründe ise, ‘bol sevap, mükafat, faziletli amel’ anlamlarında kullanılıyor. Bütün Müslüman aleminin üç aylarının ve Regaib Kandili’nin hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ettiğini söyleyen Konya İl Müftü Yardımcısı Kuddusi Uysal, “Üç aylar bizim için rahmet, bereket ayıdır. Müslümanlar için beş kutlu gecemiz var. Regaib, Miraç, Berat, Mevlit ve Kadir Geceleri. Mevlit Kandili hariç diğer kandilleri üç aylar bağrında bulundurur. Peygamber Efendimiz’in de Ramazan ayı hariç en çok oruç tuttuğu aylar Recep ve Şaban aylarıdır. Peygamber Efendimiz, “Allah’ım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bereketli eyle. Bizi Ramazan’a ulaştır diye” dualar etmiştir” dedi.

kuddusi-uysal.jpeg

BU GÜNLER MANEVİ HAYATIMIZ İÇİN ÇIKIŞ YOLU

Regaib Gecesi’nin Ramazan’ın ilk uyarı işareti olduğunu dile getiren Uysal, “Peygamber Efendimiz Cuma geceleri ve Recep Ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece de duaların kabul olduğunu buyurur. Bu anlamda yarın edilen duaları Rabbimiz’in geri çevirmeyeceğini ümit ediyoruz. Ayrıca Recep ve Şaban ayları bizi Ramazan’a adeta hazırlar. Regaib Gecesi Ramazan’ın ilk uyarı işaretidir. O yüzden bu gece olabildiğince kendimize ibadetler için vakit ayırmalı ve Allah’ı bolca zikretmeliyiz. Bu gecenin gündüzünü oruçlu geçirmek zorunlu değildir tabi ancak çok güzeldir bizde tavsiye ederiz. Aslında Peygamber Efendimiz’in de bu aylarda bolca oruç tuttuğunu düşünürsek, bizlerde sadece Regaib Kandili’nde değil elimizden geldiğince bu ayları oruçlu bir şekilde geçirmeye çalışmalıyız” şeklinde konuştu. Üç ayların Allah’ın Müslümanlara verdiği bir imkan ve fırsat olduğunun altını çizen Uysal, “Günlük hayatımız içinde gönül hayatımız kirleniyor. Ruh dünyamız farklı farklı dünyevi işlerle meşgul oluyor. Bu kandil geceleri ve üç aylar manevi hayatımız için bir çıkış yolu. Cenab-ı Hakkın rahmetine, inayetine, lütfuna, ihsanına erebilmek için fırsat günleri” diye konuştu.

KONYA’DA ÜÇ AYLARI BAYRAM GİBİ KARŞILIYORUZ

Şivliliğin regaib kandili ve üç aylar içindeki önemine de değinen Uysal, “Şivlilik özellikle Konya’mızın bir manevi değeri. Üç ayların ilk gününde çoluk çocuk, anne, baba, dede, nine hepimizin böyle bir bayram havasına bürünmesi çok gurur verici. Yani Konya’da üç ayları bayram gibi karşılıyoruz. Çok da isabetli bir hareket. Kültürümüze de yıllar boyu yerleşmiş. Çocuklarımızı da bu işin içine katarak aslında şimdiden üç ayların önemini onlara aşılamış oluyoruz. Hem de üç aylara çocukların gönlünü alarak başlamak en güzeli” ifadelerini kullandı.(Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.