Hayrabolu'dan 20 ülkeye tarım aletleri ihracatı

Hayrabolu'dan 20 ülkeye tarım aletleri ihracatı
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde üretilen toprak işleme aletleri, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu 20 ülkeye satılıyor- Hayrabolu TSO Başkanı Başol: - "Üretilen toprak işleme aletleri, Türkiye'nin bir çok ilinin yanı sıra Balka

TEKİRDAĞ (AA) - SEDAT KARA - Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde üretilen toprak işleme aletleri, Türkiye'nin birçok ilinin yanı sıra 20 ülkeye pazarlanıyor.

Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede tarım ve tarıma dayalı ekonomi modelinin geliştiğini söyledi.

İlçede 1950'li yıllardan itibaren tarım makineleri imalatına yönelik işletmeler kurulmaya başlandığını ve bu sayının artarak devam ettiğini belirten Başol, şunları kaydetti:

"Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odasında şu anda küçük, orta ve büyük ölçekli 40'a yakın tarım makinesi imalatı yapan üyemiz bulunmakta. Bu işletmelerin bir çoğu iç pazara yönelik ülkemizin hemen hemen her bölgesine imal ettikleri makineleri satmakta. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin ülkemizin çeşitli bölgelerinde bayileri de bulunuyor. Üretilen toprak işleme aletleri, Türkiye'nin bir çok ilinin yanı sıra Balkan ve Afrika ülkelerine ihracat ediliyor."

- Devlet teşvikleri üretimleri arttırdı

Devletin bugüne kadar uyguladığı teşvik sisteminden de işletmelerin yararlandığını anlatan Başol, şöyle konuştu:

"Her türlü platformda dile getirmeye çalıştığımız üzere bölgesel teşvik yerine bizim gibi özel üretime sahip olan yerele teşvik muhakkak uygulanmalıdır. Hükümetimizin kısa bir süre önce açıklamış olduğu kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere sağlanacak kredi ve destekler kapsamında tarım makinesi imalatçıları desteklenmelidir. Bunun en belirgin örneği Konya ve Ege Bölgesi ile birlikte Trakya'da sadece ilçemizde bu kadar yoğunlukta işletme bulunmaktadır. Bir önemli konu da işletmelerimizin ufak bir kısmı hariç diğerlerinin kurumsallaşamamasıdır. Bizler Hayrabolu TSO olarak tarım makineleri imalatı yapan üyelerimize gücümüz ve imkanlarımız oranında her türlü desteği vermeye çalışmaktayız."

İlçede tarım makineleri üretimi yapan Kemal Kurt ise fabrikalarında son teknolojinin kullanıldığını ve imal ettikleri toprak işleme aletlerini Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu 20 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.

Hayrabolu'nun, Türkiye'de tarım makineleri üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Kurt, şöyle devam etti:

"Fabrikamızda üretilen tarım makinelerinin yüzde 40'lık bölümünü iç piyasaya, yüzde 60'lık bölümünü yurt dışına satıyoruz. Yurt dışına en çok hassas ekim makinesi ve yaylı ara çapa makinelerinin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Hayrabolu'dan artık teknolojik tarım makineleri ihraç ediyoruz. Hedefimiz yılda 2 bin adet toprak işleme aleti üreterek ihracat pazarını büyütmek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.