Hayvancılıkta verimliliği artıracak hibe desteği

Hayvancılıkta verimliliği artıracak hibe desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı, destek projeleriyle ülkede büyükbaş ve küçükbaş hayvanda verimliliğin artırılmasına ve ihtiyaç duyulan ekipmanların karşılanmasına etki gösteriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, destek projeleriyle ülkede büyükbaş ve küçükbaş hayvanda verimliliğin artmasına ve ihtiyaç duyulan ekipmanların karşılık bulmasına katkı sağlıyor .

Edinilen bilgilere göre, Bakanlık, ülkede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi kapsamında çok sayıda proje üstünde gerekli çalışmaları sürdürüyor.

2016'da başlatılan Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi ile damızlık düve besiciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin aktif hale getirilmesi ve kurulması , ülkenin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılmasında fayda sağlayacak yatırımların desteklenmesi ön görülüyor.

Çalışmalar bu şekilde olup inşaat yatırımı, hayvan alımıyla makine alet ve ekipman alımı için yapılacak projelere yüzde 50 destek veriliyor. Uygulamaya konulan 26 projenin hibe talebi toplamı 46 milyon lira olarak hesaplandı. Damızlık alımı, ahır inşaatı ve makine ekipman için toplam 45 milyon lira hibe desteği verildi.

Fakat 2022'de destek kapsamında düve merkezlerinden damızlık düve alan yetiştiricilere de yüzde 50 hibe ödemesi aldı.

MANDA BESİCİLİĞİNE DESTEK

Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi de 2017'de 7 ilde (Bitlis, Muş, Samsun, Tokat, Diyarbakır, Tekirdağ, Sakarya) faaliyete geçti. Proje kapsamında ahır yapımı ve damızlık manda düvesi alımına yüzde 50 hibe veriliyor. Projeyle yaklaşık 4,2 milyon lira hibe ödemesi yapıldı. Geçen yıl manda merkezlerinden damızlık manda alan yetiştiricilere yüzde 50 hibe desteği verildi.

DESTEKLİ PROJELER

Damızlık Koç-Teke Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi de 2017'de 6 ilde (Bingöl, Elazığ, Eskişehir, Konya, Manisa, Tokat) uygulama harekete geçti. Söz konusu illerde damızlık koç-teke üretim merkezleri yapıldı. Kurulumu tamamlanan ve bu işletmelerden temin edilen koç-teke için bugüne kadar proje kapsamında 5 bin 908 baş koç, 118 baş teke olmak üzere toplam 6 bin 16 baş hayvan için yaklaşık 10 milyon gibi bir rakam ödemesi sağlandı gerekli özveriyi göstermeye çalışılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.