Hdp Diyarbakır Milletvekili Yiğitalp:

Hdp Diyarbakır Milletvekili Yiğitalp:
"Tek tip uygulamasına yönelik yaklaşımdan vazgeçilmesini istiyoruz"

TBMM (AA) - HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, tutuklu ve hükümlülere yönelik tek tip kıyafet uygulaması yaklaşımından vazgeçilmesini istediklerini söyledi.

Yiğitalp, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, tutuklu ve hükümlülere yönelik tek tip kıyafet uygulamasına ilişkin hükümetin ısrarının, dönüşü zor sorunları beraberinde getireceğini öne sürdü.

Hükümetin, hem içeride (cezaevi) hem de dışarıda tek tip yaşamı zorladığını iddia eden Yiğitalp, "Cezaevlerinde tek tip elbise karşıtlarına yönelik son derece sert uygulamalara ilişkin çok fazla şikayet var. Şikayetler kapsamında herkesin tek tip elbiseye karşı tutum alacağını görmekteyiz. Bu ülkenin geçmişine bakıldığında, 40 yıl önce yapılmak istenen ama başarılamayan uygulama, şimdilerde yeniden karşımızda duruyor. Uluslararası Af Örgütü, Guantanamo örneği için; 'insanlığa bırakılan zehirli bir miras' olarak tarifini yapar. Guantanamo örneği tüm insanlık için mahkum edilmişken Türkiye'deki mevcut iktidarın bunu uygulamakta ısrarcı yaklaşımı söz konusudur." dedi.

Yiğitalp, cezaevlerinin, tarihin en fazla doluluk oranına sahip bir dönemi yaşadığını, 220 bin tutuklu ve hükümlünün 100 binini, "asla ve asla cezaevine girmem" düşüncesine hakim insanların oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'de hukuk adına bir şeyin kalmadığı bir süreçten geçildiğini iddia eden Yiğitalp, "Bu sürecin öznesi, nesnesi, uygulayıcısı da karşımızdaki hükümettir. Eğer tek tip üzerinde ısrarcı olunursa büyük bir kıyım olacağını söylemek şimdiden mümkün. Bunu hiçbirimiz asla ve asla istemiyoruz. Orada hiçbir insanın burnunun kanamasını da istemiyoruz. Devlet, taleplerin karşılanması yönünde bir sorumluluğa sahiptir. Cezaevlerinde tek tip uygulaması büyük bir bir kıyıma sebep olur. Yol yakınken bu uygulamadan vazgeçin diyoruz. Aldığınız sorumluluk gereği sorunu çözmek zorundasınız. Cezaevlerindeki 220 bin insan bir araya geldiğinde milyonlarca insana denk gelir. Bu milyonlarca insanın taleplerine kimse kayıtsız kalamaz. Bir an önce bu tek tip uygulamasına yönelik yaklaşamdan vazgeçilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.