HDP'de sıkıyönetim ilan edildi!

HDP'de sıkıyönetim ilan edildi!
HDP'de grup yönetimini tespit etmek amacıyla yapılan toplantılarda, sol bileşenlerin yönetimde yer alma talebi kilitlenmeye neden olurken 21 Kasım'da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla yapılacak toplantıda yönetim belirlenecek.

HDP'nin grup yönetimini ve Meclis Başkanı adayını belirlemek amacıyla yaptığı toplantıda, sol bileşenlerin yönetimde yer alma talepleri tıkanmaya neden olurken, yaşanan tartışmalar 21 Kasım'da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımı ile yapılacak toplantıda ele alınacak.

HDP'nin TBMM Başkan adayı ile başkanvekilliği ve grup başkanvekilliğine hangi milletvekillerinin getirileceğine ilişkin 16 Kasım'da 5 saat süren Meclis Grup Toplantısı ile 17 Kasım'da yapılan toplantılarda sonuç alınamadı. Bu toplantılarda yaşanan tartışmalar, 18 Kasım'da HDP'li kadın milletvekillerinin katıldığı toplantıda da ele alındı.

TARTIŞMALARIN ÖNÜNE GEÇMEK AMACIYLA DEĞİŞİKLİKLER PLANLANIYOR

Bileşenlerin itirazları üzerine Kürt kökenli milletvekillerin, partinin temel bileşeninin kendileri olduğunu, bundan dolayı yönetimin bu şekilde düzenlendiğini söylediği öğrenilirken, yaşanan tartışmaların ardından parti yönetimi, belirlenecek görevlerde bileşenleri de göz önünde bulundurma kararı aldı. Grup başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile Meclis İdari Amiri Sırrı Süreyya Önder'in yeniden yönetimde görev alacağı öğrenilirken, tartışmaların önüne geçmek amacıyla bazı değişiklikler planlanıyor.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'a TBMM Başkanvekili görevinin önerildiği, Buldan'ın ilk etapta sıcak bakmadığı daha sonra ise göreve hazır olduğunu yönetime bildirdiği öğrenildi. Buldan'ın TBMM Başkanvekili olması durumunda ise boşalan grup başkanvekilliğine, HDP bileşenlerinden bir isim getirilecek. İstanbul milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ile Garo Paylan ve Hüda Kaya'nın isimleri öne çıkıyor. Kaya'nın grup başkanvekili olması durumunda Meclis'te ilk başörtülü grup başkanvekili olacak. Buldan'ın yeniden grup başkanvekili olması durumunda ise TBMM Başkanvekili, HDP bileşenlerinden seçilecek. Sol bileşenlerin yönetimde yer almasına ise dini nosyonlu başka bileşenlerin karşı çıktığı ve bunların da önümüzdeki günlerde yapacakları bir toplantıdan elde edecekleri sonucu parti yönetimine iletecekleri bildirildi.

HDP Meclis grup yönetimine ilişkin tartışmalar devam ederken nihai karar ise 21 Kasım'da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katılacağı toplantıda belirlenecek. Öte yandan, TBMM Başkanlığı için HDP'nin adayları da netleşmeye başladı. Toplantıda milletvekillerinden öneriler alınırken, öne çıkan isimler ise Celal Doğan ve Dengir Mir Mehmet Fırat oldu.

MİLLETVEKİLLERİNE UYARI

Toplantıların bir başka gündemi ise yaşanan siyasal gelişmeler ve HDP'nin tutumu oldu. Toplantıda başta başkanlık sistemi olmak üzere birçok konuda milletvekillerinin yaptığı bireysel açıklamaların sıkıntıya yol açtığı, bundan dolayı partinin zarar gördüğü değerlendirmesi yapılırken, milletvekillerine, basına demeç vermemeleri ve hassas konularda parti politikalarının dışına çıkmamaları uyarısı geldi. (Yeni Akit)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.