'Hece’de deprem denklemi

'Hece’de deprem denklemi
Hece’nin Mart-2023 tarihli 315. sayısı 6 Şubat Depremi’nin matemi içinde raflardaki yerini aldı. Bu sayı İbrahim Demirci’nin “Deprem Denklemi” adlı Eşik yazısıyla büyük acıya şahitlik ederek açılıyor.

Hece’nin Mart-2023 tarihli 315. sayısı 6 Şubat Depremi’nin matemi içinde raflardaki yerini aldı. Bu sayı İbrahim Demirci’nin “Deprem Denklemi” adlı Eşik yazısıyla büyük acıya şahitlik ederek açılıyor .

Derginin ilk sayfaları yine şiirle açılıyor. Bu sayıda Fatıma Şanlı ilk kez yayımlanan “Tanımsız” adlı şiiriyle Hece’ye katılıyor. Cahit Koytak, “Herkese İnen Kitap” başlığıyla Kur’an çevirilerine bu sayıda da devam ediyor. Bu ayki sûre: “Leyl’ / Gece Sûresi”.

Derginin Yazı bölümünde yer alan ilk çalışma Necati Mert’in kaleminden: “Üstyapı ve Dil”. Diğer yazı ise Kudret Ayşe Yılmaz’a ait: “Şiirin Şiiri / Hayalin Sivri Uçları”.

Hece’nin bu ayki DOSYA konusu ÇOCUK VE ŞİİR’de “Türk şiirinde çocukluk nasıl işlenmiştir? Çocuğa seslenen şiirle çocuk şiiri aynı şey midir? Şiir, çocuklara ne katar? Şairlerimiz çocukluğa nasıl bakmış ve şiirde çocuğu nasıl işlemişlerdir?” sorularına yanıt aranıyor.

Yakın Bakış’ın bu ayki konuğu İbrahim Yolalan. Bölümde Hakkı Yanık’ın yazarla gerçekleştirdiği söyleşi ile Orhan Tepebaş’ın “Özgür ve Özgün Bir Şair Olarak İbrahim Yolalan” adlı yazısı bulunuyor. Aynı zamanda Sezai Karakoç’un geçtiğimiz aylarda yayımlanan Hatıralar kitabı yakın bakışa sunuluyor. Şeyma Sarı “Hatıralar- Sezai Karakoç Yıkılmışlıklar Arasında Dirilen Bir Gül” ve Gülzar Mammadova “Sezai Karakoç’un Hatıralar’ında Necip Fazıl Kısakürek” yazılarıyla kitabı değerlendiriyor.

Hece’nin daimî sayfalarında ise İbrahim Demirci’nin “Okuryazarın Notları”, Ömer Aksay’ın “Şiir Gündelikleri”, Mehmet Solak’ın “Başka Bakış”, Mehmet Aycı’nın Portre yazıları okunabilir.

Bu sayının Çeşitkenar bölümünde Mehmet Doruk Kandemir, Mert Mevlüt Gökçe ile Hakkımda Kaç Yemin Edilmiştir adlı kitabı üzerine gerçekleştirdiği söyleşiyle, Şükriye Şen ise “Bir Arkadaşlığın Miadı Ne Zaman Dolar?” adlı yazısıyla yer alıyor.

Derginin Sinema bölümünde Hatice Bildirici “Öyküden Perdeye İvan’ın Çocukluğu” adlı yazısıyla Tarkovski sinemasını, İsmail Irmacık ise “Fransız Devrimi’nin Romanları ve Sineması”nı anlatıyor.

Hece’nin Kitaplık bölümüne ise Nagihan Aydın, Ali Bal’ın İki Dağ Arasında adlı kitabını, Semiha Kavak ise Ercan Yıldırım’ın İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İs­lâmcılık-18. Yüzyıl’dan Günümüze 300 Yı­lın Tarihi’ni değerlendiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.