"Hedefimiz, 200 engelli yazar ve çizer yetiştirmek"

"Hedefimiz, 200 engelli yazar ve çizer yetiştirmek"
Engelsiz Dünya Platformu Genel Koordinatörü Giray:- "Hedefimiz 2022 yılında 200 engelli yazar ve çizer yetiştirmek. İlk olarak, 2017'de yapılacak fuara 50 tane engelli yazar yetiştirilecek"

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu 3. CNR Kitap Fuarı'nda yer alan Engelsiz Dünya Platformu'nun Genel Koordinatörü Hasan Feyzi Giray, "Hedefimiz 2022 yılında 200 engelli yazar ve çizer yetiştirmek" dedi.

CNR EXPO Yeşilköy'de devam eden fuarda AA muhabirine açıklamada bulunan Giray, "Bu, 3 yıl öncesinden başlanılan bir proje. Bir yazarlık atölyesi açıldı. Atölyede muhtemel engelli adaylar ve üniversite öğrencileri seçildi, hep beraber kursa girdiler. Kursun sonucunda 3 yıl boyunca öğrenciler gözlemlenerek yetiştirildi ve eserler hazırlandı" diye konuştu.

Hasan Feyzi Giray, platformun 2022 yılı hedeflerine de değinerek, şunları aktardı:

"Hedefimiz 2022 yılında 200 engelli yazar ve çizer yetiştirmek. İlk olarak, 2017'de yapılacak fuara 50 tane engelli yazar yetiştirilecek. Bizim merkezimizde yazarlık atölyesi açılacak. Böyle bir yapı oluşturup 2018 yılında Almanya Düsseldorf'daki fuara buradaki ekiple 'onur konuğu' olarak katılacağız."

Kitap fuarına Engelsiz Kalemler olarak 27 yazarın katıldığına vurgu yapan Giray, "Bunların içerisinde Amerika'dan, Almanya'dan, Kazakistan'dan gelen var. Fakat 2018 yılında bu konsepte telif görüşmeleri yapılacak. Bizim ülkemizde eserlerini yazmış bir engellinin eseri dünya dillerine çevrilecek. Fuarın en önemli kazançlarından bir tanesi bu. Yani burada engelli bireylerin gerçekten yeni bir ufku oluştu" ifadelerini kullandı.

- Gülel: "Bir şeyler üretmek önemli"

Engelsiz Kalemler yazarı Halil Gülel, dünyada tanınmış birçok engelli insan olduğunu dile getirerek, "Beethoven gibi, diğer sanat dallarında da çok isim var. Ben de kendimi engelli olarak görmüyorum. Bir şeyler üretmek önemli. Bardağı dolu tarafından görmek lazım. Olmayan yönümüzü (görmek) değil" diye konuştu.

Gülel, yürüme engeli olduğunu ancak görebildiğini ve duyabildiğini ifade ederek, "Türk dilini sevdiğim için edebiyata önem verdim. İlkokul, ortaokul ve lisede şiirler okudum. Kendimi kenara çekmedim. Sanat terapisiyle, sanat ürettiği zaman insan ortaya çıkar. Sağlıklı olsa bile üretmiyorsa, üretemiyorsa o insan köşede kalmıştır" ifadelerini kullandı.

Fuara katılan yazar ve çizer Demirhan Kadıoğlu, Engelsiz Platformu'nun fuara ilk kez katıldığını belirterek, şunları aktardı:

"Çok mutlu oldum. Diğer fuarlara normal insanlar gibi gidiyorduk fakat burada farklı bir durum var. Buraya katılan yazarların kitaplarının olması çok enteresan. Bunu eksikliğimiz olarak değil, zenginlik olarak görmemiz açısından çok enteresan buluyorum. Dolayısıyla çok sevinçli ve kıvançlıyım. Engellilik zihin ve düşünce meselesi. Bu Stephan Hawking örneğini vermek istiyorum. Dünyanın bir numaralı fizikçisi. Sadece beyni ile düşünüyor. Geri kalan herşeyi engelli ama buna rağmen dünya üzerinde söz sahibi. Dolayısıyla düşünce olduktan sonra hiçbir şey engel değildir. Buradaki yazarların gösterdikleri performans ve eserler bunu gösteriyor."

Engeloji Kitabı yazarı Aliye Yücel ise kitabında engelliliği anlattığını dile getirerek, "Engeloji'yi engellileri tanıma bilimi olarak düşündüm. O nedenle bu ismi verdim. Çünkü engelliler çok yanlış tanınıyor" dedi.

İnsanların engellileri tanıdıktan sonra yeteneklerini ve diğer insanlar gibi olduğunu fark ettiklerini söyleyen Yücel, "Tanımayınca çok ön yargı var. Bu bazen iyi niyetle bile oluyor. Merhamet bile bir engelli için olumsuz olabiliyor. Çünkü engelliler, olduğu gibi kabul edilmek, ötekileştirilmemek ve anlaşılmak istiyor" diye konuştu.

İmza, söyleşi, sergi, atölye çalışmaları gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği fuar, 13 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.