Hem eğitim yuvası hem bacasız fabrika

Hem eğitim yuvası hem bacasız fabrika
Ayvalık'ta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren uygulama oteli, Cunda Mesleki Anadolu Teknik Meslek Lisesi öğrencilerinin bilgilerini pratiğe dökmesine büyük katkı sunduğu gibi diplomalarını alan öğrencilere iş bulma imkanı da sağlıyor- Bak

BALIKESİR (AA) - SUAT SALGIN - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Cunda Mesleki Anadolu Teknik Meslek Lisesinin öğrencileri, okul bünyesinde "beş yıldızlı" hizmet kalitesiyle faaliyet gösteren uygulama otelinde çalışarak hem meslek yaşamına erken adım atıyor hem de mezun olup diplomalarını aldıklarında işsiz kalmıyor.

Liseye bağlı 176 oda ve 420 yatak kapasiteli Cunda Uygulama Oteli, 2013 yılının haziran ayında hizmete açıldı.

Her yıl ortalama 120 mezun veren meslek lisesinin öğrencilerinin görev yaptığı otel, Kuzey Ege turizminin önemli noktalarından birinde bulunması dolayısıyla özellikle yaz sezonunda büyük ilgi görüyor. Tesiste kış aylarında ise Türkiye'nin dört bir yanındaki okullardan öğretmen ve idarecilerin katılımlarıyla seminerler yapılıyor.

Turizm sektörüne ara eleman yetiştirme hedefine yönelik lisenin öğrencileri, bu otelde çalışarak mesleğe hazırlanıyor. Mezun olunca beş yıldızlı otellerden iş teklifleri alan öğrenciler, adeta "istihdam garantili" diploma sahibi oluyor.

Ayvalık Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulama oteli projesinin hayata geçirilmesindeki temel amacın, Milli Eğitim Bakanlığına bir hizmet içi eğitim merkezi kazandırmak olduğunu söyledi.

Bakanlığın her yıl 30-40 seminer programının otelde yapılmasıyla bu amaca ulaşıldığını belirten Bilen, "Türkiye'nin 81 ilinden bu seminerlere katılımcılar geliyor. Bu katılımcılar, seminerler sayesinde ilçemiz başta olmak üzere çevre il ve ilçeleri de görme fırsatı buluyor. Tabii bu durum bizleri Ayvalık'ın tanıtımına ve ekonomisine katkı sağladığı için çok mutlu ediyor." dedi.

Bilen, seminer için gelen konukların Ayvalık'ın meşhur zeytin ve zeytinyağları başta olmak üzere hediyelik eşyalar satın aldığını, dünyaca ünlü Sarımsaklı plajlarında denize girdiğini, ilçenin marka olmuş değerlerinden yararlandığını anlattı.

- "450-500 kişi buradan karnını doyuruyor"

Otelin öğrencilere sağladığı kazanımlara değinen Bilen, şöyle konuştu:

"Okulumuz, aynı zamanda iş garantili bir okul. Mezun olan tüm öğrencilerimiz iş sahibi oluyor çünkü çok kaliteli bir eğitim veriliyor. Uygulaması yılın 12 ayı boyunca olduğu için öğrenciler çok nitelikli yetişiyor. Özellikle Ege'de, Akdeniz'de beş yıldızlı otellerden çok ciddi teklifler alıyorlar. Çocuklarımız daha 11'inci sınıftan itibaren iş teklifi alıyor. Öğrencilerin yanı sıra 70-80 kişi bu otelden ekmek yiyor. Bu çalışanların ailelerini de dahil edecek olursak 450-500 kişi buradan karnını doyuruyor. Yani Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ayvalık'a bacasız bir fabrika kazandırıldı."

Bilen, otelin müşteri portföyünün öğretmen ve Milli Eğitim Bakanlığı personeli ağırlıklı olduğunu aktardı.

Tesisin hiç boş kalmadığını vurgulayan Bilen, "Ücretleri de çok makul. Bir kişilik konaklama 65 lira. Bugün bizim standartlarımızda lüks bir otelde gecelik konaklama 300-400 liradan aşağı değil. Otelimizin diğer uygulama otellerinden farkı, Türkiye'nin en büyük uygulama otelidir. Bakanlık bünyesinde olduğumuz için bize yıldız verilmiyor ama yıldız verilecek olsaydı, sauna, hamam gibi komplekslerimiz olmadığı için beş yıldızlı değil ama bu koşullarda kesinlikle dört yıldızlı bir otel konumunda olacaktık." ifadelerini kullandı.

Bakanlık dışında bazı resmi ve özel kurumların organizasyonlarının da otelde yapıldığı bilgisini veren Bilen, Kaz Dağları'nın bol oksijenine sahip bir bölgede bulunmasından dolayı tesisin astım hastaları için rehabilitasyon merkezi konumunda olduğunu sözlerine ekledi.

- "İşsiz kalmış mezunumuz yok"

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Bölümü öğretmenlerinden Umay Kurdoğlu ise teorik derslerin uygulamalarını otelde yapan öğrencilerin, işin mutfağını da gördükleri için çok daha başarılı olduklarını anlattı.

Mezunların özellikle Akdeniz Bölgesi'ndeki turizm işletmelerinde çalışmalarını istediklerini kaydeden Kurdoğlu, "Bunun için de gayret ediyoruz. Mesela şu anda Antalya bölgesinde çalışan mezunlarımız var. Şef konumunda mezunlarımız da var." dedi.

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Bölümü öğretmenlerinden Nurhan Şen, aşçılık, şeflik, pastacılık ve servis eğitimleri verdiklerini aktardı.

Eğitim verdikleri her branşta çok becerikli ve yetenekli öğrenciler bulunduğuna dikkati çeken Kurdoğlu, "Dünya çapında katıldığı mutfak dalında bir yarışmada üçüncülük elde etmiş bir öğrencimiz var. Türkiye'nin dört bir yanında beş yıldızlı otellerde çalışan mezunlarımız var. Şu anda hepsi de çalışıyor. İşsiz kalmış mezunumuz yok." diye konuştu.

Usta öğretici Damla Kotan, eğitimler ve uygulamalarla öğrencilerin beş yıldızlı otel standartlarında çalışacak kapasiteye geldiğini söyledi.

Öğrencilerden Seda Atmaca, iyi bir resepsiyonist olmayı hedeflediğini belirtti.

Selenay Pekmez de öğretmenler ve usta öğreticiler sayesinde daha fazla bilgiye sahip olduklarına değinerek, meslek hayatında iyi yerlere ulaşmak istediğini kaydetti.

Pastane açmayı hedefleyen İsmail Baran Küçük, bu tür okulların gelecekte daha kaliteli, kalifiye personelin turizm işletmelerinde istihdam edilmesini sağladığını ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.