Hepatit İle İlgili Bilinmeyenler ve Merak Edilenler

Hepatit İle İlgili Bilinmeyenler ve Merak Edilenler
28 Temmuz Dünya Hepatit gününde ...

Süleyman Sayan'ın Haberi

28 Temmuz Dünya Hepatit gününde,Seydişehir Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Esma Kepenek Hepatit ile ilgili bilinmeyenleri ve merak edilenleri bir bildiğim yayınlayarak basın mensuplarına aktardı;

Dr Esma Kepenek açıklmasında;

''Viral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ülkemizi de yakından ilgilendiren önemli bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından "Dünya Hepatit Günü" olarak belirlenen 28 Temmuz'da bütün dünya ile birlikte ülkemizde de etkinlikler yapılmaktadır. Buna istinaden hepatitlerle ilgili bilgilendirme yapmayı ve farkındalık yaratmayı hedefledik. 

Hepatit, karaciğerin iltihaplanmasıdır. Hepatitler, genellikle virüslerle, en sık görülen beş hepatit virüsü olan A,B,C,D ve E virüsleri ile meydana gelir. Daha nadir olarak etken olan başka virüsler de vardır. Virüsler dışında en sık görülen hepatit nedenleri alkol ve ilaçlardır. 

Hepatit A virüsü gelişmişlik derecesi değişik toplumlarda insanların % 70-90'ını enfekte etmektedir. Hepatit B virüsü ile karşılaşma oranı dünyanın değişik yerlerinde % 10-90 arasındadır ve hepatit C virüsü ise yaklaşık olarak tüm insanların % 3’ünü etkilemektedir. Yani insanların büyük bir çoğunluğu yaşamları boyunca değişik hepatit virüsleri ile karşılaşmaktadır. Bu karşılaşma A ve E tipi viral hepatitlerde genellikle iyileşip kronikleşmeye yol açmazken; B, C ve D tipi viral hepatitler değişik oranlarda kronikleşerek siroz ve karaciğer kanseri gibi hastalıklara neden olabilmektedir. 

Dünyada 400 milyon bireyin Hepatit B, 150 milyon bireyin Hepatit  C ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Tedavi için ise yılda 140 milyon lira harcanmaktadır. Bu nedenle  tanının erken konulması ve tedavinin erken başlanması önemlidir. Ülkemizde  Hepatit B sıklığı %4, Hepatit C  sıklığı %1'dir. Ülkemizde yaklaşık 3 milyon Hepatit B ve 600 bin Hepatit C hastası bulunmaktadır. Her iki viruste Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu yaratmaktadır. Hepatit B  ve C virüsü karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine yol açabilmektedir. Tüm dünyada bir yılda 1,5 milyona yakın kişi Hepatit B ve C virusunun yol açtığı siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle kaybedilmektedir. Ancak ülkemizde çocuklara, adolesanlara ve risk gruplarına ücretsiz hepatit B aşısı yapılması genç nüfusta HBV infeksiyonunu azaltmıştır. 

Herkesin hepatit virüsleri ile karşılaşma ihtimali vardır. Çok sayıda kişi virüs taşıdığını tesadüfen öğrenmektedir. Bu nedenlerden dolayı Hepatit B infeksiyonu taramaları önemlidir. Tamamen sağlıklı bir şahsın bir kan bağışından sonra B veya C tipi hepatit taşıyıcısı olduğunu öğrenmesi veya rutin kan kontrolleri sırasında kronik hepatit olduğunu duyması mümkündür. Ya da evlilik öncesi yapılan tetkiklerde de kronik hepatit saptanabilmektedir. Hepatit B’li kişilerin özelikle aynı evi paylaşan aile üyelerinde yapılan tarama yani HBsAg, anti-HBs ve anti-HBc testleri ile başka hepatit B’li aile üyeleri saptanarak tedavi için değerlendirilir, hepatit B testleri negatif olanlar ise aşılama programına alınarak sorun çözülür. Aynı şekilde riskli kabul edilen diğer gruplarda-sağlık çalışanları, tıp-diş hekimliği-sağlık meslek okulları öğrencileri, seks işçileri vb.- yer alanlarda yapılan HBV infeksiyonu taramaları ve aşılama son derece önemlidir. Hepatit B ile infekte olanlar oral antiviral ilaçlarla bulaştırma riskleri sıfırlanacak (kanda HBV DNA PCR testi negatif) şekilde tedavi edilir ve böylece mesleklerini sürdürebilirler. Aynı uygulama diğer risk grupları için de geçerlidir. Seydişehir Devlet  Hastanemizde de hepatit B li hastaları taramaya yönelik  HBsAg, anti-Hbs testleri bakılabilmektedır. Hepatit B varlığı saptandığında hastalar Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliğine başvurabilmekte  HBV DNA testi dış merkeze gönderilebilmektedir. Bu sonuçlara göre hepatit B'li hastaların takip ve tedavisi yapılabilmektedir. 

Kronik hepatit B tedavisinde değişik sayıda tedavi söz konusu olup hastalar günde bir tablet ile tedavi edilebilmektedir. Tedavinin çok uzun süre olması dezavantajdır. Daha önce hepatit C tedavisi ile hastaların yarısı bir yıl süren ve çok fazla yan etkileri olan tedaviye çok iyi yanıt verirken  bugün geliştirilen ve 18 Haziran 2016 dan itibaren  ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına giren yeni tedavi yöntemleri ile hastalar bu tedavileri 3.basamak hastanelerde elde edilebilmekte ve bu hastalar  günde tek tablet 3 ay süren tedavi ile kür elde  edilebilmektedir. Bu tedavilerle Hepatit 'C de tedavi ile siroz ve karaciğer kanserine bağlı ölümler önemli ölçüde azalmaktadır. Tedavideki gecikme uzun dönem maliyeti arttırmaktadır.  Hepatit bulaşıcıdır fakat önlenebilir. Bu size bağlı Sağlıklı günler dileriz.'' dedi (Süleyman Sayan)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum