Her başarı bir tesadüf değildir

Her başarı bir tesadüf değildir
Binlerce kişiye istihdam kapısı olan Adem Bulut İnşaatın Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut ile sektöre ve firmaya dair röportaj gerçekleştirdik.

İş Adamı Adem Bulut, son dönemlerde iş dünyasının parlayan yıldızlarından birisi. Kendisini ‘yaptığı işin hakkını veren, kaliteli, titiz bir iş adamı olarak tanıtan, azim ve inançla çalışarak buralara kadar geldim’ diyen Bulut, bu altın cümleleriyle girişimci olmak isteyenlere de umut saçıyor. Vizyon sahibi, girişimci, kalitesinden ödün vermeyen Adem Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, röportajımızda, iş hayatına nasıl başladığını, firmasının yaptığı yatırımları anlattı. Girişimci olmak isteyen gençlere öğütlerde de bulunan  İş Adamı Bulut ile gerçekleştirdiğimiz o keyifli röportaj:

DERYA DEMİR'İN RÖPORTAJI

Adem Bulut kimdir?

1974 Konya doğumluyum. Orta ve lise tahsilimi Konya’da yaptım. Liseden sonra Adana İlahiyat Fakültesini kazandım. 1999 yılında da öğrenim hayatımı bitirdim. 28 Şubat sürecine denk geldiğim için öğretmen olamadım. Bu isteğimden vazgeçerek içinde 2002 yılında inşaat sektörüne atıldım.

Mesleğe nasıl başladınız?

Babam marangoz ve mobilya işleri ile uğraşıyordu. Okul yıllarımda boş kalan zamanlarda babamın yanında sanayide çalıştım. Oradan bir aşinalığım vardı inşaata. Babam da üniversitemin son yıllarına doğru inşaat işlerine başlamıştı. Bende öğretmen olamadığım için inşaatı devam ettirelim dedik. Sektöre, önce küçük işlerle atıldık zaman zaman ortaklarımız oldu. Bu ortaklarla büyüyerek 20 yıla yakın bir tecrübe ile bu zamana kadar geldik.

Projelerinizden bahseder misiniz?

Genellikle Selçuklu civarında toplu konut projelerimiz oldu. Yazır, Otogar civarında birçok toplu konut teslim ettik. Son 4 yıldır ise siteye yönelik projelerimiz oldu. Bu konutları kısa zamanda insanlara kaliteli bir ortam sunarak teslim ettik.

dsc_0167.jpg

Firma olarak farkınız ve felsefeniz nedir?

En büyük özelliğimiz, yaptığımız konutlarda değişim olması, kendimize ait bir tarzımızın olması, inşaat bittikten sonrada, satış sonrası belli bir süre müşteriye hizmet verilmesi ve Konya’nın örfüne, yapısına uygun projeler üretmemizdir. Felsefemiz ise, insan odaklı çalışıyoruz. Sonuçta o inşaatın her yerinde insan var. Çalışanda, yapanda, oturanda insan. Bu yüzden öncelikle insanların ihtiyaçları, istedikleri neler bunlara bakılması lazım. Bunun neticesinde de proje üretmek lazım. Yani para endeksli değil insan endeksli çalışmak lazım. Para endeksli çalışırsan hata yapıyorsun. Çünkü her şeyi para olarak görüyorsun, insanı çalışanı müşterini ve bu da seni bazı şeylerden uzaklaştırıyor.

Yıllardır inşaat sektöründe aktif olarak hizmet sunuyorsunuz. Mesleğe başladığınız ilk yılları düşünecek olursak, mesleki açıdan geçen zamanda en büyük değişim ne oldu?

Firmanın en büyük değişimi kendini yenilemesi ve kaliteyi arttırması oldu. Bu anlamda da entegrasyon veya inivasyon dediğimiz, inşaatta ki yeniliğe ayak uydurması oldu.

dsc_0147-001.jpg

İnşaat sektörü ile olan sıkıntıları aşmayı nasıl başarıyorsunuz?

Firma olarak tek başımıza bir sıkıtımız yok. Genellikle kurumlar arası sıkıntılar var. Bunun için Konya Müteahhitler Birliği’ni kurduk. Çünkü birliktelik olursa sorunlar çözülebilir. Bu anlamda sıkıntıları ve sorunları aşmak için kurumlarla görüşüyoruz.

 Türkiye’de inşaat sektöründe olmanın ne gibi avantajları var?

Türkiye’de inşaat işi yapmak zor. İnsan merkezli çalıştığımız için, insanların bakış açıları yetişme tarzları meslek seviyeleri çok farklı. İşi yapanlar tam olarak ehli olan insanlar değil. Teknoloji ilerlediği zaman malzemeler çok hızlı ilerliyor işimiz kolaylaşıyor. Ama zorlaşan nokta ise ustaların yetersizliği. Ustalar bu hızlılığa kendilerini adapte edemiyor.

İşe yeni başladığınız zamanlarda bugün bulunduğunuz noktanın hayalini kurdunuz mu?

Ben çok hayal kuran bir insan değilim. Zaman zaman hedefleri olan bir insanım. En büyük hedefim iyi bir inşaat firması olmak değildi, düzgün çalışan, kaliteli bir iş adamı olmaktı. Bunu yaptıktan sonrada iş kendiliğinden geliyor. Ama ben şuan hayal ettiğim noktada değilim. Hayal ettiğim bir yer değildi burası. Ama ileride ki hayalim sektörde kalite olarak ilk 3’ün içinde olmak.

Sizin için başarı ne demek?

Bir söz vardır, ‘Her başarı bir tesadüf değildir’. Başarının arkasında mutlaka etkenler vardır. Başarı bir takım, arkadaşlık, samimiyet çalışmasıdır. Başarının en büyük nedeni, birlik beraberliktir.

dsc_0103.jpg

Katı prensipleriniz ve asla dedikleriniz var mı?

Topluma zarar verdiği için kesinlikle stüdyo daire yapmam. Aldığım paranın, ne olursa olsun hakkını veririm. Müşteri memnun olana kadar elimden geleni yaparım. Asla eve iş götürmem.

Rekabet sizce neyi ifade ediyor?

Rekabet kaliteyi ifade eder. Rekabetin olduğu yerde kalite de olur. Kalitenin olduğu yerde de güzel işler ortaya çıkar. Rekabetin olmadığı yerde başarıda kalite de gelmez.

Atılmayı düşündüğünüz yeni sektörler var mı?

Düşünce aşamasında enerji, tarım ve hayvancılık sektörü var.

Sosyal sorumluluk anlamında çalışmalarınız var mı?

Öğrencilere burs veriyorum. Sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaparak, maddi imkan sağlıyorum. Bir de Yazır bölgesine 112 acil servisi yaptırdım.

dsc_0137.jpg

Sporla aranız nasıl?

Sporla aram çok iyidir. Özellikle Konyasporla gönül bağım var. Maçları sık sık takip ederim. Konyaspor’un kazanmasını, daha iyi yerlerde olmasını çok istiyorum. O yüzden ileride Konyaspor’un başkanı, yöneticisi olmak isterim.

İş hayatına yeni atılmış genç girişimciler ilk etapta nasıl bir yol izlemelidirler?

En büyük önerim, ne iş yaparsa yapsınlar işini sevsinler. İşlerine heyecan ve saygı duysunlar, kendilerini geliştirsinler. Çünkü hareketlilik ve dinanizm yöneticiye çok şey katar, oturan bir yönetici başarı elde edemez. İş adamı demek çalışan, işi takip eden, personeli kontrol eden kişi demek.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.