Her emekliye 1.82 çalışan düştü

Her emekliye 1.82 çalışan düştü
2015 bütçesi rakamlarına göre, sigortalılıkta görülen artış, sosyal sigortalar sistemindeki aktif/pasif oranına olumlu yansıdı

Bütçe gerekçesine göre sigorta sistemindeki aktif/pasif oranı iyiye gitti. Maliye rakamlarına göre siortadaki aktif-emekli dengesi, aylık alan kişi sayısına göre 4/A kapsamındaki memurlarda 2.16’ya ulaşarak son 9 yıldaki en yüksek değerine ulaştı.Milliyet'in haberine göre, tüm sigortalı tiplerinde de ortalama olarak 1 emekliye 1.82 çalışan düştü ve bu son yılların rekoru oldu. Sözleşmeli çalışanlarda ise bu değer beklenenin tersine gitti. Emekli başına düşen aktif çalışan ne kadar yüksek olursa sistem prim desteği açısından o kadar kolay dönüyor.

Mükellefe derin analiz

Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 4 çalışan 1 emekliye bakıyor. OECD’nin aktif/pasif ortalaması ise 2’nin üzerinde. Yani 1 emekliye en az 2 çalışan bakıyor.
Öte yandan bankaların ülke, şirket ve şahıslar için yaptığı kredibilite değerlendirme sistemlerinin bir benzeri vergi konusunda yapılacak. Mükelleflerin dacranış eğilimlerinden hareketle mükellef profilleri oluşturulacak ve “uyumlu-uyumsuz mükellefler” belirlenecek. Bütçe gerekçesine göre, kurulması için çalışmalara başlanan yeni sistemle tüm gayrımenkul gelirleri izlemeye alındı. Böylece, kira gelirlerinden alınan vergiler etkin şekilde takip edilebilecek.

Binaya değer biçilecek

Maliye’nin çalışmasına göre, devlet mülkiyetindeki taşınmazların gerçek değeri Milli emlak tarafından tespit edilecek ve “değer endeksi” oluşturulacak. Hazine taşınmazları, uygun fiyatlı arsa temini yoluyla yatırım amaçlı satılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.