HER TAŞIN ALTINDA ONLAR VAR

HER TAŞIN ALTINDA ONLAR VAR
Prof. Dr. Önder Kutlu, İngiltere’nin yazılı bir anayasası olmadığını ve Türkleri sevmediklerini söyledi

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde “İngilizler”i anlatan N.E.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, İngiltere’nin yazılı bir anayasası olmadığını ve Türkleri sevmediklerini söyledi.

Doktora ve yüksek lisans eğitimi dolayısıyla 8 sene İngiltere’de bulunduğunu, akabinde iki sene bir üniversitede hocalık yaptığını ve daha önce talep üzerine bir okulda da yabancılar için altı ay kadar da öğretmenlik yaptığını ifade eden Prof. Dr. Önder Kutlu, “İngilizler merak edilen ve tartışılan bir millet. Bir problem yaşandığında bütün meseleleri, bütün problemleri İngilizlere dayandırma, onlara isnat etme gibi bir durumumuz var. Ben, bu konuda doğrusu haksız da sayılmadığımızı düşünüyorum” dedi.

Etnik köken ve İngiltere’de yaşayan insanlar açısından İngiliz diye bir milletin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Önder Kutlu, şu bilgileri verdi: “Zaman içinde gelişmiş göçlerle ve işgallerle oluşmuş bir millet ve millet şuuru var. Başlangıçta İngilizce diye bir dilde yok. Oda zaman içinde gelişmiş, oluşmuş. İngiltere’nin yerel halkı Galler halkıdır. Avrupa milletleri medeniyetlerini bazıları Yunan medeniyetine, bazıları da Roma medeniyetine dayandırırlar. İngilizler ise Roma medeniyetine dayandırıyorlar. Bunun da en önemli sebebi, M.Ö.50 yılında Sezar’ın orduları ilk defa İngiltere adasını işgal ediyorlar. M.S.60’lı yıllarda ikinci defa işgal ediliyorlar. İngiltere, Avrupa’da tarım açısından kendi kendine yeten nadir ülkelerden birisidir. Romalılar M.S.350’ye kadar İngiltere’de kalıyorlar. Roma ordusunun geçtiği güzergâhları bugün İngilizler otoban ve otoyol olarak kullanmaktadırlar. M.S.400 yüzyılda Anglosakson dediğimiz bölgeden gelen Almanların işgalleri var. 2006’da yapılan bir araştırmaya göre, İngilizlerin gen bakımından yüzde 50’sinin Alman kökenli olduğu görülüyor. Her gelen kendi dili ve kültürüyle beraber geliyor. İngiltere, M.S.900’lü yıllarda Vikinglerin işgaline uğruyor. 1066 yılında da dördüncü millet olarak Fransızlar (Normandiya işgali) gelmişler. Bugün İngilizcede 10 bin civarında Fransızca kelime bulunmaktadır. İngilizcede bugün temel itibariyle baktığınızda Almanca, Flemenkçe, Fransızca, Latince karışımı vardır. M.S.1100 yılında yerel halk, bu dil karışımından yeni bir dil sözlü ve yazılı olarak oluşturmaya başlıyorlar. İngiliz milletinin gelişimiyle de İngilizce diye bir dilin gelimi de devam ediyor.”

İngilizlerin dünya siyasetindeki etkinliklerini Romalılardan aldıkları devlet idaresi tecrübesi, Almanlardan aldıkları disiplin, Vikinglerden aldıkları savaş yeteneği ile Fransızlardan aldıkları kültür ve sanata dayandıran Kutlu, bunların karışımından bir İngiliz kültürü ve devlet modelinin ortaya çıktığını belirtti. Kutlu, İngiltere’nin başkenti olan Londra’nın M.S.50 yılında kurulduğunu ve dünyanın ilk metrosu olan ve 1683’te açılan Londra Metrosu’nu da köleler kazdıklarını, İngiltere (Büyük Britanya)’nin coğrafî keşifler ve sömürgecilikle küresel güç haline geldiğini, İngiliz aklının profesyonel bürokrasiyi ilk defa Hindistan’da uyguladıklarını ve sonra kendi bünyelerinde de uygulamaya koyduklarını da söyledi.

İngiliz Milletler Topluluğu’nun 53 ülke ve devletten oluştuğunu ve 67 milyon nüfusa sahip İngiltere’yi yöneten bir İngiliz Aklı (derin devlet)’nın bulunduğunu ifade eden Kutlu, ABD’de en etkili lobinin bilinenin aksine Yahudi Lobisi olmayıp İrlanda Lobisi olduğunu söyledi.

“İngiltere’nin yazılı bir anayasası yok. Onun yerine güçlü bir gelenekleri var. İngiltere’de iki resmi dil ve iki merkez bankası var. Eğitime çok önem verilir ve devşirme sistemi ile sınıf sistemi halen devam etmektedir. İngiltere’de en prestijli meslekler ilk ve ortaokul öğretmenleridir.”diyen Kutlu, bir soru üzerine İngilizlerin sömürgeleştiremedikleri milletleri sevmediklerini belirterek “Türkleri sevmiyorlar. Bir ön yargı var ama bunu hissettirmiyorlar” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.